Από τον Νίκο Νικόλιζα
Ουρλιαχτά τρόμου έσχισαν την απόκοσμη σιωπή που επικρατεί στο εσωτερικό του αρχαίου νεκρομαντείου στο Ταίναρο, που ήταν αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα, αλλά θεωρούνταν και είσοδος προς τον Κάτω Κόσμο, παγώνοντας το αίμα των δεκάδων επισκεπτών που βρέθηκαν εκεί την περασμένη Κυριακή.
Μια Βρετανίδα τουρίστρια έτρεμε ολόκληρη καθώς διαπίστωσε ότι η άλλοτε «πύλη του Αδη», ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Πελοποννήσου στο νοτιότερο άκρο της, είναι έρμαιο στις διαθέσεις σατανιστών και αποκρυφιστών!
Το αρχαίο μαντείο έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι! Γνωρίζει, άραγε, η υπουργός Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη, ότι ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος είναι μπάτε σκύλοι αλέστε; Οπως μαρτυρούν οι αποκλειστικές φωτογραφίες της «Espresso», που έκανε επιτόπια αυτοψία, ο χώρος αποτελεί καταφύγιο για οπαδούς ξεχασμένων απόκρυφων θρησκειών, που επιδιώκουν ανίερες επαφές με αόρατες και πανίσχυρες οντότητες από τον κόσμο του υπερφυσικού.
Ο άλλοτε ιερός χώρος του νεκρομαντείου έχει μετατραπεί σε ναό της μαύρης μαγείας και τα ίχνη από τις αποκρυφιστικές τελετές προκαλούν ρίγη στη σπονδυλική στήλη. Παντού υπάρχουν διάσπαρτα οστά -ίσως και ανθρώπινα-, καμένα κεριά και χαρτάκια με ονόματα που έχει αλλοιώσει ο χρόνος γραμμένα πάνω τους! Το απόκοσμο σκηνικό συμπληρώνει ένα μοβ μαντίλι, δεμένο τελετουργικά πάνω στη μαρμάρινη κολόνα του αρχαίου βωμού. Αναρωτιέται κανείς πώς και με ποιο σκοπό φτάνουν ως εδώ αυτοί που δεν διστάζουν να περνούν τις νύχτες τους μόνοι στο επιβλητικό δίπυλο κτίσμα από τεράστιες πέτρες, που στέκεται αγέρωχο πάνω από το ακρωτήρι του Ταινάρου… Η περιοχή είναι δύσβατη, άγρια και υποβλητική, ενώ βρίσκεται και αρκετά μακριά από τον χωματόδρομο, όπου ο επισκέπτης αφήνει αναγκαστικά το αυτοκίνητό του.
Η απόλυτη σιγή που επικρατεί στον ναό κόβει την ανάσα, καθώς δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις και μόνο η επιγραφή «Ιερό και Νεκρομαντείο Ποσειδώνος Ταινάριου» σε βάζει στο κλίμα. Αραγε, πιστεύουν ότι η παρουσία τους στον συγκεκριμένο χώρο, που λέγεται ότι ήταν στόμιο το οποίο οδηγούσε στον Αδη, αλλά έχει συνδεθεί στη νεότερη εποχή ακόμη και με βρικόλακες, θα τους φέρει σε επαφή με πνεύματα του Κακού ή όντα από άλλους κόσμους; Τι εικόνα, όμως, δείχνουμε ως κράτος, όταν ένας τέτοιος χώρος με μεγάλη αρχαιολογική σημασία έχει γίνει έρμαιο στα χέρια σατανιστών.
Σύμφωνα με τον Παυσανία αλλά και άλλους περιηγητές, η ιστορία του αρχαίου νεκρομαντείου αρχίζει τον 5ο αιώνα π.Χ. Τότε η περιοχή του Ταινάρου κατακλυζόταν από επισκέπτες που ζητούσαν από τους ιερείς του μαντείου να επικοινωνήσουν με τους απόκοσμους θεούς του Κάτω Κόσμου και να τους δώσουν τα φώτα τους για το πώς θα πορευτούν. Αλλά και ο θεός Ποσειδώνας, στον οποίο ήταν αφιερωμένος ο ναός, θεωρούνταν από τους αρχαίους Ελληνες υποχθόνιος και γεμάτος κακία. Ωστόσο, με την επικράτηση του χριστιανισμού, για να εξευμενίσουν το κακό, οι κάτοικοι της Πελοποννήσου έφτιαξαν έναν χριστιανικό ναό αφιερωμένο στους Αγίους Ασωμάτους, τα ερείπια του οποίου διακρίνονται ως σήμερα.