Το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου άφησε την τελευταία του πνοή ο θρύλος Χάρης Γαλανός.
- Από τον
Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Ο «Χαρούλης», όπως τον φώναζαν οι φίλοι και θαυμαστές του, για περισσότερα από 15 εικοσιτετράωρα πάλεψε γενναία με την κατάρα του 2020, τον Covid-19, αλλά «πέταξε» στη… γειτονιά των αγγέλων με «ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα», το αγαπημένο τραγούδι με το οποίο έκλεινε το πρόγραμμα στα μαγαζιά όπου εμφανιζόταν.
Συντετριμμένος είναι ο μοναχογιός του Γιάννης, ο φύλακας-άγγελός του, τον οποίο ο Γαλανός λάτρευε, αλλά και η σύζυγός του Γωγώ, οι οποίοι ευχαριστούν όλο τον κόσμο για την αγάπη και τα εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης που λαμβάνουν ενώ βιώνουν τέτοιο πόνο. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Όπως έγραψε σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η «Espresso» το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ο αγαπημένος διασκεδαστής της νυχτερινής Αθήνας, αλλά κυρίως πιστός φίλος πολλών εφοπλιστών και επιχειρηματιών από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Λονδίνο προσβλήθηκε από τον κορονοϊό αμέσως μετά το δεύτερο lockdown και στην αρχή πίστευε ότι ήταν μια ίωση, που θα περάσει. Δυστυχώς, η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, διασωληνώθηκε και «έφυγε» γενναία, αθόρυβα και με αξιοπρέπεια, η οποία ήταν αντάξια στον τρόπο που έζησε την πολυτάραχη ζωή του.
Χάνεται μια εποχή
«Με την απώλειά του χάνεται μια ολόκληρη εποχή» μας ανέφερε χαρακτηριστικά bon viveur Αθηναίος, ο οποίος συμπλήρωσε: «Χάθηκε η εποχή της ανεμελιάς και της χαράς, των νεανικών μας χρόνων, που σφράγισε με το ταλέντο και την προσωπικότητά του ο άρχοντας Γαλανός».
To 2009 o «Μαρκήσιος ντε Σαντ» της νύχτας, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσαν τον Χάρη Γαλανό, ύστερα από 25 χρόνια στο λονδρέζικο Elysée, γνωστό και ως «κολαστήριο» στους Έλληνες φοιτητές των φημισμένων πανεπιστημίων της γηραιάς Αλβιώνας, που επέμεναν στο ελληνικό γλέντι ακόμη και όσο σπούδαζαν, εμφανίζεται πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό.
Εκτός από τις εκατοντάδες εμφανίσεις του σε πριβέ πάρτι, γαμήλιες δεξιώσεις και βαφτίσεις της high society, η εμφάνιση του Χάρη σε γνωστό τότε μαγαζί της Αθήνας προκάλεσε τσουνάμι ενθουσιασμού, με δεκάδες σαμπάνιες να ανοίγουν, δεκάδες πανέρια με λουλούδια να εκσφενδονίζονται για πάρτη του και τραπέζια να πέφτουν μπροστά στα πόδια του. Ο ήχος από το σπάσιμο των πιάτων κάθε βράδυ ήταν εκκωφαντικός. Ο Γαλανός έστησε ένα σύγχρονο… Βιετνάμ στην καρδιά της πρωτεύουσας.
Έχοντας την περισσότερη ώρα τα μάτια κλειστά και κινούμενος στους δικούς του ρυθμούς (ένα είδος ατομικής χορογραφίας), ο θρύλος Γαλανός παρέσυρε τον κόσμο σε μια γιορτή γνήσιων συναισθημάτων, από καψούρα έως στενοχώρια. Εξομολογητής των φίλων του θαμώνων, όταν δεν βρισκόταν στην πίστα, καθόταν δίπλα τους, έβαζε ένα ποτό και άκουγε ό,τι είχαν να του πουν. Με ένα μόνιμο, αλλά αληθινό χαμόγελο, φανερά συγκινημένος από την αποθέωση των θαμώνων, απολάμβανε τις εκδηλώσεις θαυμασμού και τις αφιερώσεις, αποδεικνύοντας ότι το τραγούδι ήταν όλη του η ζωή. Το πρόγραμμα στα μαγαζιά άρχιζε πάντα με τα δικά του κομμάτια, όπως τα «Εξάρτηση» και «Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία», και συνεχιζόταν με γνωστές επιτυχίες.
Γλέντια με Ωνάση και γόνους εφοπλιστών
Το Elysée στο νούμερο 13 της οδού Πέρσι, στην περιοχή της Oξφορντ Στριτ, υπήρξε πάνω από πενήντα χρόνια το λατρεμένο νυχτερινό κέντρο ελληνικής διασκέδασης στο Λονδίνο. Δημιουργοί του εμβληματικού μαγαζιού ήταν τα αδέρφια Καραγιώργη από την Αμμόχωστο της Κύπρου, που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην Αγγλία, στην αγκαλιά του θείου τους Τζoρτζ Βαρνάβα, o οποίος ήταν ιδιοκτήτης του παλιού εστιατορίου της οδού Πέρσι τη δεκαετία του ’50.
Όταν ο θείος το 1962 πέθανε, τα τρία αδέρφια όχι μόνο το κληρονόμησαν, αλλά απογείωσαν τη φήμη του χάρη στην ελληνική μουσική που εισήγαγαν στα κόκκινα, βελούδινα σαλόνια του. Το μαγαζί έγινε διάσημο όχι μόνο στο lobby της γηραιάς Αλβιώνας, αλλά σε γαλαζοαίματους και σταρ όλου του πλανήτη, που κατάφερναν να χαλαρώνουν στο Elysee σαν να βρίσκονται σπίτι τους, με πρώτους και καλύτερους τους Αριστοτέλη και Αλέξανδρο Ωνάση, Γιάννη Λάτση και Δημήτρη Καρέλλα.
Από το 1982 ο Χάρης Γαλανός συνέδεσε το όνομά του με τη φήμη του ιστορικού μαγαζιού. Από εκεί έως το 2008 πέρασαν όλοι οι Έλληνες φοιτητές και γόνοι top εφοπλιστικών οικογενειών. Όμως, στην ιστορία του μαγαζιού και στη μεγάλη καριέρα του Γαλανού έχει μείνει το bachelor party του πρίγκιπα Παύλου την παραμονή του γάμου του (31 Ιουνίου 1995) με τη Μαρί Σαντάλ – Μίλερ, με καλεσμένους 46 πρίγκιπες.