Χοντραίνει το παιχνίδι των κυβερνοεπιθέσεων σε στόχους που έχουν να κάνουν με τα εμβόλια, αφού στο στόχαστρο των χάκερ μπήκε τώρα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα που έχουν να κάνουν με το εμβόλιο κατά του Covid-19.
H BioNTech, η οποία παρασκευάζει ένα από τα εμβόλια σε συνεργασία με την Pfizer, δήλωσε ότι η αίτηση που κατέθεσε στη ρυθμιστική Αρχή περιήλθε επίσης στα χέρια αυτών που έκαναν την επίθεση, τη στιγμή που η ΕΜΑ βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης δύο εμβολίων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία τους στην Ευρώπη.
Η BioNTech έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή η κυβερνοεπίθεση δεν αναμένεται να έχει επίδραση στο χρονοδιάγραμμα. Η ΕΜΑ, η Αρχή δηλαδή που εγκρίνει τα φάρμακα που κυκλοφορούν στις χώρες της Ε.Ε., δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση της κυβερνοεπίθεσης στη μικρή ανακοίνωση που έβγαλε για το περιστατικό στην ιστοσελίδα της, ωστόσο διευκρινίζει ότι έχει αρχίσει πλήρης διερεύνηση του περιστατικού.
Περισσότερα στοιχεία έδωσε η BioNTech με τη δική της ανακοίνωση, ενώ παραμένει άγνωστο αν οι χάκερ είχαν πρόσβαση και στην αίτηση έγκρισης που κατέθεσε η Moderna.
Μετά την επίθεση έχει αρχίσει ένα άγριο παρασκήνιο, που μπορεί να κρύβει ακόμα και αθέατο πόλεμο φαρμακοβιομηχανιών, μια και τα κέρδη από την πώληση εκατομμυρίων παρτίδων εμβολίου σε κυβερνήσεις είναι τεράστιο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη αφήνουν να διαρρεύσει στο διαδίκτυο ότι πίσω από το χτύπημα των χάκερ στην EMA μπορεί να κρύβονται φαρμακοβιομηχανίες που τους έβαλαν να κλέψουν για λογαριασμό τους τα μυστικά του εμβολίου της BioNTech και της Pfizer!
Η κούρσα
Τέτοιου είδους επιθέσεις, πάντως, δεν είναι σπάνιες τους τελευταίους μήνες. Οι Αρχές ασφαλείας προειδοποίησαν από το καλοκαίρι ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες στοχοποιούν οργανισμούς των δυτικών χωρών για να αντλήσουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να προηγηθούν στην κούρσα για τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.
Τον Οκτώβριο φαρμακευτική εταιρία με έδρα την Ινδία δέχθηκε μια μεγάλης έκτασης επίθεση, ενώ τις προηγούμενες ημέρες η ΙΒΜ δήλωσε ότι η αλυσίδα της συντήρησης σε κατάψυξη και μεταφοράς των εμβολίων έχει γίνει επίσης στόχος χάκερ, που κινούνται κατά πάσα πιθανότητα για λογαριασμό κράτους.