Διαδικτυακός «πόλεμος» έχει ξεσπάσει με αφορμή το σχόλιο του πρώην διεθνούς ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα για την αφίσα της Επιτροπής «Greece 2021» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, τα μέλη της οποίας συμπεριέλαβαν τον Γιάννη Αντεντοκούνμπο μεταξύ των Περικλή, Παλαιών Πατρών Γερμανού, Μπουμπουλίνας, Γεώργιου Παπανικολάου και Μαρία Κάλλας.
Ο Βασίλης Τσιάρτας πυροδότησε το φιτίλι με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook προς την επικεφαλής της επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου, την οποία αποκαλεί «τραγική Γιάννα».
«Για άλλη μια φορά έρχεται αυτή η απαράδεκτη επιτροπή Greece 2021 να προσπαθήσει να αλλοιώσει τον εορτασμό των 200 χρόνων. Σέβομαι και εκτιμώ την προσπάθεια που καταβάλλει ο Αντετοκούνμπο στο NBA και μπράβο του. Όμως στη φωτό που βλέπετε θα έπρεπε να ήταν κάποιο απ’ τα παιδιά του ’87 στο μπάσκετ, του ’04 στο ποδόσφαιρο, του ’05 πάλι στο μπάσκετ ή κάποιος/α Ολυμπιονίκης. Όσο και να θέλει αυτή η Επιτροπή και η τραγική Γιάννα δεν πρόκειται να αλλάξουν οι χρυσές στιγμές του Ελληνικού αθλητισμού. Αποδεικνύεται μεγάλο το λάθος της κυβέρνησης να της αναθέσει την ευθύνη αυτή. Προσωπικά αηδιάζω και μόνο που τη βλέπω. Κάποιος να της πει της κυρά Γιάννας ότι η ιστορία έχει γράψει και δεν ξαναγράφεται» έγραψε.
Κράξιμο
Ακολούθησε κυκεώνας αντιπαραθέσεων, καθώς φαίνεται ότι πολλοί ήταν αυτοί που… καραδοκούσαν προκειμένου να κράξουν τις εμπνεύσεις της επιτροπής και της Lady G, που με τις επιλογές τους μετατρέπουν την επέτειο των 200 χρόνων της Εθνεγερσίας σε πεδίο αντιπαράθεσης και διχασμού, αλλά κυρίως σε φιέστα υποταγμένη στους νόμους του μάρκετινγκ.
Η επιλογή του σταρ του NBA φαίνεται ότι έγινε επειδή… πουλάει! Αναμφίβολα πρόκειται για μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου αθλητισμού, που έκανε ακόμη πιο γνωστή τη χώρα μας στα πέρατα της Γης αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, ωστόσο η επέτειος της Εθνεγερσίας δεν είναι προωθητική ενέργεια προϊόντος. Η επιλογή του έβαλε σε δεύτερο πλάνο Έλληνες αθλητές που έχουν τιμήσει το εθνόσημο, ολυμπιονίκες, τα μέλη της χρυσής ομάδας μπάσκετ του ’87, αλλά και την Εθνική του 2004, στην οποία συμμετείχε ο Βασίλης Τσιάρτας.
Δεν σκέφτηκαν οι παρατρεχάμενοι της κυρίας Αγγελοπούλου ότι, αν σώνει και καλά έπρεπε να συμπεριλάβουν έναν αθλητή και όχι πρόσωπα από τον πολιτισμό με διεθνή εμβέλεια, θα μπορούσε να είναι ο Σπύρος Λούης ως ο πρώτος ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής, όπως επισήμαναν πολλοί στο διαδίκτυο;
Η ανάρτηση του Βασίλη Τσιάρτα προς την «κυρά Γιάννα», η οποία ανέβηκε και στο twitter, «βομβαρδίστηκε» από σχόλια μέσα σε λίγες ώρες! «Παγκοσμιοποίηση με το ζόρι λέγεται αυτό… Σημεία των καιρών… Θα υπάρχει όμως πάντα ο αντίλογος… Και ας τους χαλάει τη μανέστρα.. .Πες τα Βασίλη!!» σχολίασε χρήστης. «Και γιατί πρέπει να έχει κάποιους άλλους εκτός από αγωνιστές της επανάστασης η φωτό» αναρωτήθηκε άλλος.
«Προφανώς τα κριτήρια της επιλογής Αντετοκούνμπο δεν είναι ίδια με αυτά που οι περισσότεροι Έλληνες θα ήθελαν ή σκέφτονται. Η κάθε επιτροπή όμως καλό είναι να σέβεται τον λαό και τα δικά του κριτήρια όταν πρόκειται για τη δικιά του ιστορία» ήταν άλλο σχόλιο.
Βέβαια αρκετοί επιτέθηκαν στον πρώην ποδοσφαιριστή. «Αυτό που ίσως δεν καταλαβαίνεις εσύ και οι υπόλοιποι που συμφωνούν μαζί σου είναι πως η Ελλάδα έχει σταματήσει να παράγει πολιτισμό και ό,τι άλλο καλό. Ο Αντετοκούνμπο είναι ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία…» ανέφερε άλλος χρήστης.
Από την πρώτη στιγμή, εξάλλου, τα μέλη της επιτροπής φρόντισαν με τις αμφιλεγόμενες επιλογές τους να δώσουν το στίγμα πώς αντιλαμβάνονται την επέτειο. Το λογότυπο με τις… κορδελίτσες, η απουσία της γαλανόλευκης και του Σταυρού, η παραγγελία για μαντιλάκια από γνωστό οίκο μόδας, η φοβική στάση με την προσεκτική εξαφάνιση της λέξης «Οθωμανοί» σε αναφορές και αναρτήσεις για σφαγές των Ελλήνων, λες και σφάχτηκαν μεταξύ τους… Εννοιες όπως πατρίδα, πατριωτισμός, ηρωισμός, Εκκλησία έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, αφού αντικαταστάθηκαν από φληναφήματα για το «μέλλον», τη «δημιουργία», την «πρόοδο», αρκετά για να καταλάβουμε το ύφος της φιέστας.