Όσα εξομολογείται η τραγουδίστρια που έζησε την αιχμαλωσία του Ισλάμ στα χέρια του μουσουλμάνου άντρα της είναι σοκαριστικά! Η Σοφία Κατσαρός, μισή Ελληνίδα και μισή Κολομβιανή, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Ελλάδα, καταφέρνοντας με την προσωπικότητα και τη φωνή της να κατακτήσει τα clubs της χώρας.
- Από τον
Βαγγέλη Καράλη
Η ζωή της όμως άλλαξε δραματικά όταν σε ηλικία μόλις 18 ετών αποφάσισε να παντρευτεί στον Λίβανο έναν μουσουλμάνο. Μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων που συνταράσσουν το ελληνικό #Me too, αποφάσισε να ανοίξει το στόμα της και να περιγράψει στην «Espresso» την κακοποίηση που βίωσε αλλά και πώς κατάφερε να «αποδράσει» από τον γάμο της.
Τα πήγαινε έλα
«Όταν ήμουν στο λύκειο, επισκέφτηκα μια πολύ καλή μου φίλη που μόλις είχε μετακομίσει στον Λίβανο. Την ημέρα των γενεθλίων της πήγαμε σε ένα νυχτερινό κέντρο στη Βηρυτό και εκεί γνώρισα το παιδί με το οποίο ξεκίνησα τη σχέση μου. Συνέχισα να πηγαινοέρχομαι στον Λίβανο μετά το Λύκειο, πηγαίνοντας συνολικά έντεκα φορές. Το μεγαλύτερο διάστημα που έχω περάσει στη Βηρυτό είναι 40 ημέρες. Δεν μετακόμισα ποτέ επίσημα στη χώρα, διότι τότε σπούδαζα εδώ στην Αθήνα, στο Fame Studio. Περνούσα πολύ όμορφα σε όλες μου τις διακοπές εκεί και μέσα από αυτή τη σχέση έμαθα και τα αραβικά! Μου έκανε πρόταση γάμου δύο φορές και τη δεύτερη φορά δέχτηκα» περιγράφει η τραγουδίστρια ξετυλίγοντας τη δική της περιπέτεια.
«Το παιδί ήταν μουσουλμάνος. Αυτό δεν με ενόχλησε, παρότι έχω βαφτιστεί χριστιανή ορθόδοξη, διότι είχαμε έτσι κι αλλιώς σκοπό να μείνουμε στην Ελλάδα, αλλά και διότι η συμπεριφορά του απέναντί μου ήταν αξιοπρεπής το διάστημα εκείνο που μου έκανε την πρόταση γάμου. Επίσης διότι κατά τον μουσουλμανικό νόμο η γυναίκα δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει τη θρησκεία της για να παντρευτεί. Από τη στιγμή όμως που έγινα επίσημα σύζυγός του άρχισε να αλλάζει η συμπεριφορά του. Άρχισε να με μειώνει και να με υποτιμάει. Μου έλεγε να μη φοράω έντονα χρώματα και φούστες. Μια μέρα που φόρεσα μια αξιοπρεπή κατ’ εμέ φούστα μού είπε να αλλάξω αμέσως. Επίσης άρχισε να έχει κάποια ξεσπάσματα πάνω μου, εννοείται χωρίς λόγο και αιτία, και να χρησιμοποιεί λεκτική βία, με άσχημες εκφράσεις, όπως “πρόστυχη“, “κοινή” και άλλα συνώνυμα αυτής της λέξης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο χωρισμός
Η ίδια, μη μπορώντας να αντέξει το αδιάκοπο μαρτύριο, την καταπίεση του συζύγου της και των μουσουλμανικών αρχών και αξιών, αποφάσισε να χωρίσει κρυφά από αυτόν, διότι φοβόταν πως, εάν του ζητούσε διαζύγιο, θα την κρατούσε εκεί παρά τη θέλησή της.
«Την τελευταία φορά που πήγα και αφού δεν έβλεπα καμία αλλαγή προς το καλύτερο, προσποιήθηκα πως όλα είναι καλά και γύρισα στην Αθήνα δίνοντάς του την εντύπωση πως είμαστε ακόμη μαζί και πως θα κανονίσω τις επόμενες διακοπές μου στον Λίβανο για να τον ξαναδώ. Αυτό το έκανα διότι, σύμφωνα με τον μουσουλμανικό νόμο, ο άνδρας έχει τη δυνατότητα, αν το θελήσει, να σε κρατήσει στη χώρα και να μη σου επιτρέψει να ταξιδέψεις. Δεν ήθελα κατά βάθος να πιστέψω πως θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά επειδή δεν ήξερα πώς θα αντιδράσει, φοβήθηκα να του το πω από κοντά. Έφυγα κρυφά για την Ελλάδα και μόλις ένιωσα ασφαλής, του τα είπα όλα από το τηλέφωνο» εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο κέρδισε πάλι την πολυπόθητη ελευθερία της.