«Βόμβα» στα θεμέλια της ανάκρισης επιχείρησε να βάλει ο Δημήτρης Λιγνάδης μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, ο οποίος στάθηκε επί περίπου 20 λεπτά μπροστά στις κάμερες και επιχείρησε να αποδομήσει όλες τις μηνύσεις και τις μαρτυρίες εναντίον τού άλλοτε ισχυρού άνδρα του Εθνικού Θεάτρου, απειλώντας με αγωγές και μηνύσεις.
Ενα 24ωρο προτού απολογηθεί στη 19η τακτική ανακρίτρια, ο Δημήτρης Λιγνάδης αμφισβήτησε τη νομιμότητα της προδικασίας και του εντάλματος σύλληψής του, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Στην ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προκαταρκτικής εξέτασης, ο κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή υποστηρίζει ότι είχε ζητήσει από την Εισαγγελία να κληθεί και να καταθέσει ανωμοτί ως ύποπτος, αφού λάβει γνώση για τις καταγγελίες σε βάρος του. Το αίτημά του απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζεται, να παραβιαστούν τα δικαιώματά του αφού δεν είχε δυνατότητα να προτείνει μάρτυρες ή να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν.
Μέσω της αίτησης ο σκηνοθέτης επιχειρεί να ξεδιπλώσει το «δράμα» του, ισχυριζόμενος ότι το ένταλμα σε βάρος του εκδόθηκε εξαιτίας προκατάληψης, δυσμενούς πολιτικού και κοινωνικού κλίματος και της «μεροληπτικής και μονόπλευρης υπερπροβολής φημών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας προσπάθησε να παρουσιάσει τον Λιγνάδη ως «θύμα των παθών» του, το οποίο φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκαν δύο ανήλικοι -τότε- Αιγύπτιοι, που ο ένας τον έχει μηνύσει και ο άλλος τον έχει καταγγείλει.
Το άλλοθί του
Ανάμεσα στους ισχυρισμούς που προβάλλονται προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας είναι ότι τα καταγγελλόμενα περιστατικά συνέβησαν το 2010 και το 2015, και ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με τους μάρτυρες που στηρίζουν την κατηγορία σε χρονικό διάστημα πέντε έως 23 ετών. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχει ακλόνητο άλλοθι κατά τις ημερομηνίες που φέρεται ότι κακοποίησε σεξουαλικά τους δύο ανήλικους Αιγυπτίους.
Ο πρώτος Αιγύπτιος. ο 23χρονος σήμερα Σαλέμ, κατηγορεί τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ότι τον κακοποίησε στην Επίδαυρο στις αρχές του 2015, όταν ήταν μόλις 17 ετών.
«Πήγαμε σε ένα ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Ημουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και φορούσα μόνο ένα σορτσάκι και το εσώρουχό μου. Εκείνος ξαφνικά με ακινητοποίησε. Με τα χέρια του κρατούσε δυνατά τα πόδια μου. Ηταν χειροδύναμος. Δεν μπορούσα να αντιδράσω, ούτε να αντισταθώ και με κακοποίησε» αναφέρει στην κατάθεση.
Ο Σαλέμ ισχυρίζεται πως γνώρισε τον Λιγνάδη ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, πριν από επτά χρόνια σε γνωστό μπαρ της Αθήνας. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, ο σκηνοθέτης τον πλησίασε λέγοντάς του ότι έχει πολύ ωραία χαρακτηριστικά και σώμα, και τον ρώτησε με τι θέλει να ασχοληθεί. Ο 17χρονος -τότε- Αιγύπτιος του είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με το θέατρο και ο Λιγνάδης φέρεται ότι του είπε ότι μπορεί να τον βοηθήσει. Οπως ισχυρίστηκε, από τότε άρχισαν να έχουν κοινωνικές επαφές και να πηγαίνει στο σπίτι του, όπου είχε συναντήσει πολλές φορές πολλά ανήλικα παιδιά από την Ασία να κυκλοφορούν με τα εσώρουχα και ο ηθοποιός τούς ζητούσε να έχουν ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ τους.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι πολλές φορές ο ηθοποιός έδινε ναρκωτικά στα ανήλικα παιδιά και στη συνέχεια ερχόταν σε επαφή μαζί τους, όμως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι διατηρούσε μη ολοκληρωμένη ερωτική σχέση με εκείνον. Ο δεύτερος Αιγύπτιος, ο Αλί, ο οποίος έχει υποβάλει μήνυση κατά του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστηρίζει ότι βιάστηκε τον Αύγουστο του 2010 σε ηλικία 14 ετών μέσα στο σπίτι του σκηνοθέτη, στο Μεταξουργείο.
«Νομικό ενδιαφέρον έχουν μόνο αυτά που είπε ένας από τους φερόμενους ως παθόντες με καταγωγή από την Αίγυπτο. Ο ένας κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη ότι τον Αύγουστο του 2010, ενώ είχαν κανονικά σεξουαλικές επαφές στο σπίτι του στο Μεταξουργείο, μια μέρα τον εξανάγκασε σε πράξη σεξουαλικού περιεχομένου μια μέρα του Αυγούστου. Ο δεύτερος, που είναι και αυτός Αιγύπτιος και ήταν 17-18 ετών την περίοδο που καταγγέλλει ότι έγινε η πράξη, ισχυρίζεται ότι στην Επίδαυρο, στις 8/8/2015 σε σουίτα ξενοδοχείου που δεν κατονόμασε, τον κοίμισε και τον εξανάγκασε σε πράξη σεξουαλικού περιεχομένου παρά τη θέλησή του» ανέφερε για τις μαρτυρίες ο Κούγιας.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνείται τους δύο βιασμούς που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι οι μηνυτές που έχουν καταθέσει σε βάρος του λένε ψέματα, όπως, για παράδειγμα, για τις επίμαχες ημερομηνίες που φέρεται ότι τελέστηκαν οι πράξεις. Οπως λέει, δεν βρισκόταν καν στα μέρη όπου τον κατηγορούν ότι έγινε ο βιασμός και έχει στοιχεία που το αποδεικνύουν. Μάλιστα, επικαλείται την πρώην υπουργό Ελένη Κούρκουλα, τον σύζυγό της κ. Παναγιωτάκη, καθώς και τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, λέγοντας ότι το επίμαχο διάστημα του Αυγούστου 2015 βρισκόταν μαζί τους για διακοπές στην Ιθάκη.
«Δεν έχω ξανασυναντήσει τόσο χοντροκομμένη κατασκευή… Ο εντολέας μου καταστράφηκε, και δεν ξέρω αν θα επανέλθει, από ανθρώπους που δεν προσφέρουν καμία αξιοπιστία» είπε ο ποινικολόγος, ο οποίος θέλησε να δώσει διευκρινίσεις για τη δήλωσή του περί επαγγελματιών ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι κάποιοι επιχείρησαν να το παρεξηγήσουν και ότι είναι ο τελευταίος που θα κρίνει τέτοιου είδους προτιμήσεις.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ο όρος είναι γι’ αυτούς, κυρίως αλλοδαπούς, που συχνάζουν σε γκέι μπαρ και… ψαρεύουν και επικαλέστηκε τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα για να δικαιολογήσει το σκεπτικό του. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αναμένεται να δώσει την απάντησή του έως σήμερα το μεσημέρι και γύρω στις 14.30 ο Δημήτρης Λιγνάδης θα προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας.