Θύελλα αντιδράσεων και σφοδρές αποδοκιμασίες έχει προκαλέσει το εμετικό γούρι που άρχισε να διατίθεται από το ηλεκτρονικό κατάστημα του Μουσείου Μπενάκη, μόλις λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση, με την εμβληματική αγωνίστρια Μαντώ Μαυρογένους να απεικονίζεται ως… φεμινίστρια και το ταμπελάκι που τη συνοδεύει να γράφει: «ΥΓΕΙΑ, ΚΑΥΛΑ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»!
Στο εν λόγω γούρι, που κοστίζει μάλιστα 25 (!) ευρώ, η εμβληματική Μυκονιάτισσα, η οποία τιμήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια με τον βαθμό της αντιστρατήγου για τη συνολική προσφορά της στον Αγώνα, εικονίζεται με ρούχα εργάτριας να σηκώνει το μπράτσο της, όπως η γυναίκα με την μπαντάνα στα μαλλιά στη διάσημη αμερικανική αφίσα του 1943 που έφτιαξε ο J. Howard Miller για τη Westinghouse Electric, ώστε να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!
Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις ήταν το ταμπελάκι με την ντροπιαστική υποσημείωση, η οποία δεν συνάδει καθόλου με το πνεύμα του εορτασμού. Οπως έγινε γνωστό, ήταν τέτοια η «επίδραση» του συγκεκριμένου… lucky charm στο κοινό, που τα τηλέφωνα στο μουσείο δεν σταμάτησαν να χτυπούν από διαμαρτυρόμενους πολίτες, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνσή του. Το ίδιο σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ώρες. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Παντελή Κ. στη σελίδα Mykonos Let’s Do It:
«Αναρωτιέστε πόσο κοστίζει η… ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ (στο όνομα της “Τέχνης” φίλοι μου;) Μόλις… 25 ευρώ! Μια ιστορική Γυναίκα, η Μυκονιάτισα Ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ, η οποία ξόδεψε όλη της την περιουσία για αυτόν τον αγώνα… χρησιμοποιείται με άκρως προσβλητικό τρόπο σε μια “φιγούρα” ως γούρι του 2021, με “σύνθημα” (ΥΓΕΙΑ – ΚΑΥΛΑ – ΕΠΑΝΑCΤΑCΗ)… ό,τι πιο άθλιο και εμετικό μπορούσε να σκεφτεί κάποιος εκεί στο Μουσείο Μπενάκη (Μουσείο Ιστορίας). Ξερνάω και μόνο στην ιδέα… αυτού του εκτρώματος, και ρωτώ χωρίς ενδοιασμούς… χωρίς “φόβο και πάθος”» αναφέρει στην ανάρτησή του, για να συμπληρώσει:
«Αγαπητέ φίλε Κωνσταντίνος Κουκάς – Δήμαρχος Μυκόνου, να φανταστώ ότι ήδη, ως δικηγόρος αλλά και ως Δήμαρχος Μυκόνου, θα έχεις ξεκινήσει τη σύνταξη επιστολής ΕΝΤΟΝΗΣ διαμαρτυρίας προς πάσα υπεύθυνο, γι’ αυτή την προσβολή, σωστά; Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την/τις όποιες αντιδράσεις σου, για την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση αυτής της ΣΕΞΙΣΤΙΚΗΣ προσβολής». Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο γούρι είχε μιλήσει στο παρελθόν η δημιουργός του Κατερίνα Σαββοπούλου και «ψυχή» των B612, που σχεδιάζουν και δημιουργούν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.
«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης τής είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε τον λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτόν τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων η Κατερίνα Σαββοπούλου στο marieclaire.gr.
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αργά χθες το απόγευμα το γούρι «εξαφανίστηκε» από το e-shop του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού. Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή τη στιγμή εξαντληθεί».