Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε στην ελληνική showbiz η είδηση της σύλληψης του συζύγου της «εθνικής μας μανικιουρίστα» Τέτας Καμπουρέλη, για την κινηματογραφική κλοπή του τεράστιας αξίας περιεχομένου των τεσσάρων θυρίδων που κατείχαν σύζυγοι επιφανών επιχειρηματιών σε τράπεζα στο Νέο Ψυχικό!
Ολα άρχισαν το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, όταν ο 58χρονος θεατρικός παραγωγός και επιχειρηματίας Βασίλης Γκουρούσης κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό του σε σούπερ μάρκετ της Βουλιαγμένης για να αγοράσει γάλα και γιαούρτι. Αστυνομικοί της Ασφάλειας μπλόκαραν το πολυτελές όχημά του, τον άρπαξαν με αστραπιαίες κινήσεις και τον μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, ενώ πάρκαραν το αυτοκίνητό του έξω από το Τμήμα Βουλιαγμένης.
Μάλιστα, οι δύο γιοι του 58χρονου, οι οποίοι είχαν ανησυχήσει που ο πατέρας τους δεν είχε δώσει σημεία ζωής για αρκετή ώρα, έβλεπαν με έκπληξη μέσω του σήματος GPS το αυτοκίνητό του να είναι παρατημένο στο τοπικό τμήμα, ενώ το στίγμα του κινητού του έδειχνε ότι βρισκόταν στην περιοχή των Αμπελοκήπων, όπου βρίσκεται η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Στη συνέχεια, με εισαγγελική παραγγελία, ο 58χρονος κλήθηκε να δώσει δείγμα DNA, το οποίο ταυτοποιήθηκε με γενετικό υλικό που είχε ήδη ανιχνευτεί μέσα στο κουτί της θυρίδας που άνηκε στη Μ.Γ., η οποία είχε καταγγείλει την κλοπή στις 13 Νοεμβρίου 2020. Υστερα από αυτό ήταν θέμα χρόνου να μετατραπεί η προσαγωγή σε σύλληψη. Σήμερα ο επιχειρηματίας αναμένεται να περάσει το κατώφλι του ανακριτή για να απολογηθεί για τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει.
Μία ή δύο επισκέψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος φέρεται ότι χρησιμοποίησε κατσαβίδι για την παραβίαση των θυρίδων, αλλά δεν έκανε «μετάγγιση» της λείας του σε θυρίδα που διέθετε εδώ και μια τριετία στο υποκατάστημα του Νέου Ψυχικού. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ο θησαυρός να βγήκε άμεσα από την τράπεζα σε μία ή δύο επισκέψεις του σε αυτό, το περασμένο καλοκαίρι. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκαναν αστυνομικοί στη θυρίδα του θεατρικού παραγωγού και στο σπίτι του βρέθηκαν μόνο ένα κλειδί θυρίδας, ένα ρολόι μεγάλης αξίας, ένα κινητό τηλέφωνο, δύο αναδιπλούμενα μαχαίρια, επτά κατσαβίδια, 680 ευρώ, πλήθος εγγράφων, αποδείξεων και παραστατικών τραπεζών. Τα τεράστιας αξίας αντικείμενα και τα χρήματα που κλάπηκαν παραμένουν ακόμη άφαντα!
Σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στα περίπου 5.000.000 ευρώ, τα οποία «έκαναν φτερά» μέσα από τις θυρίδες, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες εξονυχιστική έρευνα και στο κατάστημα της Τέτας Καμπουρέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες υπάλληλοι αντίκρισαν έκπληκτες επτά άτομα να μπουκάρουν στο μαγαζί και να κάνουν άνω κάτω όλους τους χώρους, ερευνώντας όποιο σημείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κρυψώνα, μέχρι την ατζέντα με τα ραντεβού τους!
Πλέον, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι έχουν ριχτεί στο «κυνήγι του χαμένου θησαυρού», έχουν λόγους να πιστεύουν ότι ο Βασίλης Γκουρούσης έχει «σπάσει» τον θησαυρό και τον έχει κρύψει σε διαφορετικά σημεία. Ταυτόχρονα, ερευνούν το ενδεχόμενο κάποια από τα πανάκριβα κοσμήματα να έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό για πώληση, γι’ αυτό αναζητούν στοιχεία από τα δίκτυα κλεπταποδόχων. Ενα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί επίσης είναι αν ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας έδρασε μόνος ή είχε συνεργούς.
Σύμφωνα με πηγή της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, ο 58χρονος φέρεται ότι έδρασε χωρίς τη βοήθεια τρίτων και δεν αποκάλυψε σε κανέναν το ένοχο μυστικό του. Η επιλογή των τεσσάρων θυρίδων πιθανότατα έγινε τυχαία, με μοναδικά κριτήρια ότι ήταν δίπλα στη δική του και ότι ήταν μεγάλων διαστάσεων, κάτι που τον έκανε να υποθέσει ότι κρύβουν θησαυρούς.
Τα στοιχεία
Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης, που θα μπορούσε να εμπνεύσει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, φέρεται ότι έπαιξε αρχικά το γεγονός ότι ο 58χρονος θεατρικός παραγωγός ήταν ο μόνος από τους ενοικιαστές των 1.500 θυρίδων που είχε «αμαρτωλό» παρελθόν, καθώς ήταν σεσημασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με υπολογιστές για κλοπές και υπεξαίρεση. Αλλα στοιχεία που τον κατέστησαν ύποπτο ήταν οι επισκέψεις του στην τράπεζα τις κρίσιμες ημερομηνίες που φέρεται ότι έγιναν οι διαρρήξεις των θυρίδων, τον περασμένο Αύγουστο. Τα βίντεο τον έχουν «τσακώσει» να κινείται με ύποπτο και νευρικό τρόπο μέσα στην τράπεζα, φορώντας καπέλο για να μη διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που παρέμενε κάθε φορά μέσα στο θησαυροφυλάκιο (περίπου 20 λεπτά), καθώς και μια μεγάλη τσάντα-θήκη φορητού υπολογιστή που κρατούσε κάνουν τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι πιθανότατα τοποθετούσε μέσα σε αυτήν τα τιμαλφή που άρπαζε.
Ολα τα παραπάνω φαίνεται ότι είχαν πείσει τους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, που ερευνούσαν την υπόθεση της μυθιστορηματικής κλοπής με λεία περίπου 5.000.000 ευρώ, ότι από πίσω κρυβόταν ο σύζυγος της «αισθητικού των σταρ». Ωστόσο, δυσκολεύονταν για αρκετό καιρό να βρουν κάποιο στοιχείο που θα «έδενε» τις υποψίες σε βάρος του. Τελικά, το εύρημα που «έκαψε» τον 58χρονο και τον έδωσε «στο πιάτο» των διωκτών του ήταν ο ιδρώτας που βρέθηκε μέσα στο μεταλλικό κουτί μίας από τις τέσσερις «χρυσές» θυρίδες. Ωστόσο, από την πλευρά του, ο Βασίλης Γκουρούσης αρνείται με σθένος τις κατηγορίες.
Τρόμος για τις κυρίες των βορείων προαστίων
Η κινηματογραφική κλοπή με λεία περίπου 5.000.000 ευρώ άρχισε να αποκαλύπτεται στις 13 Νοεμβρίου του 2020, όταν μια γνωστή κυρία των βορείων προαστίων πήγε στην τράπεζα του Νέου Ψυχικού για να πάρει κάτι από τη θυρίδα της και διαπίστωσε έντρομη ότι είχε παραβιαστεί! Αμέσως κατέφυγε στο Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού και κατήγγειλε ότι άγνωστοι άρπαξαν από μέσα μετρητά ύψους 42.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 3.000.000 ευρώ.
Ωστόσο, προτού καλά καλά προλάβουν οι αστυνομικοί να συνειδητοποιήσουν τι άκουγαν, μια δεύτερη, εξίσου πλούσια σύζυγος γνωστού επιχειρηματία, έφτασε στο τμήμα και κατήγγειλε ότι από τη θυρίδα της στο συγκεκριμένο υποκατάστημα διαπίστωσε πως είχαν κάνει φτερά κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και 75 χρυσές λίρες! Αμέσως οι αστυνομικοί άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση, αλλά μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα δέχτηκαν άλλες δύο καταγγελίες από κυρίες της κοσμικής Αθήνας. Η μία κατήγγειλε ότι εκλάπησαν από τη θυρίδα της κοσμήματα αξίας 1.000.000 ευρώ και η άλλη ότι χάθηκαν μετρητά ύψους 130.000 ευρώ και κοσμήματα απροσδιόριστης αξίας!
Οι έρευνες αρχικά ανατέθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, όμως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ο φάκελος πέρασε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, και οι αξιωματικοί του Τμήματος Διαρρηκτών ανέλαβαν να βρουν την άκρη του νήματος για να λύσουν το μυστήριο με τις «χρυσές» κλοπές. Στην υπόθεση μπήκε και ειδικός πραγματογνώμονας, προκειμένου να αποφανθεί πώς, πότε και με ποιον τρόπο έγινε η παραβίαση των θυρίδων.
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής τοποθέτησαν χρονικά τις κλοπές από τις 10 έως το τέλος Αυγούστου. Στο μικροσκόπιό τους είχαν μπει αρχικά και υπάλληλοι της τράπεζας που αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο. Ομως, ύστερα από πολύμηνη έρευνα, που βασίστηκε στη συνδυαστική εξέταση του βιντεοληπτικού υλικού, της επισκεψιμότητας της τράπεζας, του είδους και του περιεχομένου των παραβιασμένων θυρίδων και του πιθανού χρόνου διάπραξης των κλοπών, οδηγήθηκαν στον 58χρονο επιχειρηματία Βασίλη Γκουρούση και τον συνέλαβαν.
Με πλούσια ποινική «καριέρα» από το 1980
Πλούσιο ποινικό παρελθόν έχει ο επιχειρηματίας Βασίλης Γκουρούσης, ο οποίος έγινε γνωστός στο πλευρό της γνωστής αισθητικού και τηλεπερσόνας Τέτας Καμπουρέλη και πλέον απασχολεί εκ νέου τις αστυνομικές Αρχές ως δράστης της κλοπής 5.000.000 ευρώ από τέσσερις θυρίδες τράπεζας στο Ψυχικό. Ο 58χρονος είχε απασχολήσει τις Αρχές για αδικήματα όπως κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες, παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων, απλή σωματική βλάβη, κακουργηματική υπεξαίρεση, αλλά και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες με υπολογιστές!
Στο αστυνομικό δελτίο έχουν καταγραφεί σε βάρος του Βασίλη Γκουρούση οι ακόλουθες αξιόποινες πράξεις:
- Στις 5 Μαρτίου 1980 είχε συλληφθεί μαζί με ακόμη τρία άτομα για απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία.
- Στις 9 Φεβρουαρίου 1981 είχε κατηγορηθεί για παράβαση του ΚΟΚ.
- Στις 29 Ιουνίου 1999 είχε εμπλακεί σε κακουργηματική δικογραφία για πλαστογραφία, κλοπές και απάτη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Μετά την απολογία του στον ανακριτή, του είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Ακολούθησαν δύο συλλήψεις του για τη λειτουργία χαρτοπαικτικής λέσχης, στις 17 Ιανουαρίου 2006 και τις 27 Μαΐου 2008, για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.
Πέντε χρόνια μετά απασχόλησε πάλι τις δικαστικές Αρχές, με τη σύλληψή του στις 6 Φεβρουαρίου 2013 από αστυνομικούς της Ασφάλειας Χαλανδρίου, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση 15 μηνών για εισφοροδιαφυγή.
Στις 7 Απριλίου 2016 συνελήφθη ακόμη μία φορά, όταν υποβλήθηκε σε βάρος του μήνυση από ιδιώτη για απλή σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Επίσης, στις 24 Απριλίου 2016 κατηγορήθηκε για κακουργηματική υπεξαίρεση και του επιβλήθηκαν πάλι οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Η τελευταία φορά που είχε απασχολήσει την Αστυνομία ήταν στις 27 Φεβρουαρίου 2018, όταν συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης που διενεργούσε απάτες μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.