Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η κρίση στον γάμο της Κόνι Μεταξά και του Μάριου Καπότση, που...

Δεν είναι η πρώτη φορά που «χωρίζουν» την Κόνι...

Η ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε στο Θέατρο Μεταξουργείο ο Αντώνης Λουδάρος

Μία βραδιά για φίλους και συναδέλφους ηθοποιούς διοργάνωσε ο...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Υποστηρίξτε με ότι μέσο διαθέτετε τις θέσεις σας...

Δειλή «οχιά» η σατανική βιτριολίστρια – «Σφαγή» συνηγόρων για το κατηγορητήριο που θα κρίνει την ποινή της

Καρέ καρέ όλα όσα έγιναν χθες στα δικαστήρια

Το κατεστραμμένο από το καυστικό υγρό πρόσωπό της, που αναγκάζεται να καλύπτει μόνιμα με μια λευκή μάσκα σιλικόνης, και η εμφανής αδυναμία δεν εμπόδισαν την άτυχη Ιωάννα Παλιοσπύρου να βρει το κουράγιο να πάει -έστω και υποβασταζόμενη- στο δικαστήριο για να αντικρίσει κατάματα την «οχιά» που άλλαξε τη ζωή της.

Διαβάστε επίσης: Αννίτα Ναθαναήλ – «Χρειάστηκε χρόνος για να κερδίσω την εμπιστοσύνη της Ιωάννας» (video)

Ομως η Εφη Κακαράντζουλα, που της άλλαξε με το έτσι θέλω τη ζωή, διαλύοντας τα όμορφα χαρακτηριστικά της με το βιτριόλι, δεν είχε τα κότσια να την αντιμετωπίσει και το εδώλιο του κατηγορουμένου έμεινε άδειο.

Ο θυμός της Ιωάννας δεν ήταν δυνατό να φανεί στο μασκοφορεμένο πρόσωπό της, όμως αποτυπώθηκε γλαφυρά στη χροιά της φωνής της. «Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για ακόμη μια φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι…» είπε για τη γυναίκα που κατέστρεψε το σώμα και τη ζωή της.

Η δίκη για την επίθεση εναντίον της, πριν από περίπου 16 μήνες στην Καλλιθέα, άρχισε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η 35χρονη Ιωάννα έφτασε στο δικαστήριο με ταξί ακριβώς στις 9 το πρωί. Στα σκαλοπάτια του Πρωτοδικείου την περίμεναν οι συνήγοροί της. Το λευκό προσωπείο κάλυπτε τα καταστροφικά σημάδια της επίθεσης με βιτριόλι. Στον λαιμό της φορούσε ένα φουλάρι και στο κεφάλι της καπέλο. Τα χέρια της ήταν καλυμμένα με γάντια.

Η κοπέλα με τη μεγάλη ψυχή δεν σοκαρίστηκε καθόλου όταν η παρουσία της προκάλεσε την κινητοποίηση δεκάδων τεχνικών, φωτογράφων και δημοσιογράφων, που δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω της προκειμένου να απαθανατίσουν τη στιγμή. Το είπε η ίδια λίγα λεπτά αργότερα στους δικηγόρους της και τους ρώτησε γιατί βρισκόταν τόσο λίγος κόσμος μέσα στη δικαστική αίθουσα. Της απάντησαν ότι η είσοδος είναι περιορισμένη εξαιτίας της πανδημίας.

Η Ιωάννα μπήκε στη δικαστική αίθουσα και κάθισε στην αριστερή πλευρά, απέναντι από την έδρα, πίσω από το έδρανο του συνηγόρου υπεράσπισης Σάκη Κεχαγιόγλου. Ο ποινικολόγος θέλησε να της μιλήσει. Την πλησίασε και της εξέφρασε τη συμπόνια του, ζητώντας από το θύμα να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφού θα κάνει απλώς τη δουλειά του. Η ίδια -κατά δήλωση του δικηγόρου- έδειξε να καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στο ανθρώπινο στοιχείο και στον ρόλο του υπερασπιστή.

Δίπλα στην Ιωάννα κάθισαν η μητέρα της και ακόμα μία κοπέλα, ενώ κοντά της ήταν από την πρώτη στιγμή και η φίλη της και επιχειρηματίας Αννίτα Ναθαναήλ, που έχει αρχίσει παγκόσμια καμπάνια για τη συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του προσώπου της άτυχης κοπέλας.

Το θύμα της βίαιης επίθεσης κρατούσε συνεχώς στο χέρι το κινητό του και, προφανώς, παρακολουθούσε πώς καταγράφουν την πολύκροτη δίκη τα μέσα ενημέρωσης. Λίγο πιο πίσω κάθισαν ο πατέρας και ο αδελφός της.

Η 35χρονη κοπέλα έμοιαζε να έχει περισσότερο κουράγιο από όλους, παρά τις ανεπανόρθωτες βλάβες που υπέστη. Λίγο προτού ανέβουν στην έδρα οι δικαστές, σηκώθηκε όρθια, πλησίασε τον αδελφό της και τον αγκάλιασε σφιχτά.

Η στάση της κατηγορουμένης

Τις προηγούμενες ημέρες η Ιωάννα Παλιοσπύρου δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι περιμένει τη στιγμή που θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα που της κατέστρεψε τη ζωή και να πάρει μια απάντηση στο καυτό «γιατί», όμως η Εφη Κακαράντζουλα έχει επιλέξει να το αφήσει αναπάντητο ως σήμερα. Στην πρώτη της συνάντηση με τον ανακριτή έκανε χρήση του δικαιώματος σιωπής και στη δεύτερη απλώς παραδέχτηκε ότι έκανε την επίθεση ζητώντας συγγνώμη και δηλώνοντας μετανιωμένη, χωρίς όμως να πει λέξη για τους λόγους που όπλισαν το χέρι της με το καυστικό υγρό, το οποίο πέταξε στο πρόσωπο της Ιωάννας τον Μάιο του 2020, την ώρα που το θύμα πήγαινε στη δουλειά του. Δεν μίλησε ούτε για τα στοιχεία που φαίνεται να δείχνουν ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο, καθώς είχε τοποθετήσει ακόμα και GPS στο αυτοκίνητο της Ιωάννας.

Μόλις ο πρόεδρος του δικαστηρίου κήρυξε την έναρξη της διαδικασίας και φώναξε το όνομα της κατηγορουμένης, τον λόγο πήρε ο συνήγορος υπεράσπισής της, προκειμένου να δηλώσει ότι είναι απούσα και ότι εκπροσωπείται, παραδίδοντας μια λακωνική γραπτή δήλωσή της, η οποία αναγνώστηκε στο ακροατήριο:

«Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Εκείνη τη στιγμή η Ιωάννα αντιλήφθηκε ότι δεν θα δει την κατηγορούμενη με χειροπέδες ελάχιστα μέτρα μπροστά της, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης. Παρέμεινε ψύχραιμη και παρακολουθούσε με προσήλωση τη διαδικασία επιλογής ενόρκων, αλλά κυρίως την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα της έδρας, το οποίο αποδίδει στην Εφη Κακαράντζουλα το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

«Πυρά από το περιβάλλον της»

Στο μεταξύ το γιατί δεν εμφανίστηκε η κατηγορούμενη εξήγησε η θεία της μιλώντας στον Alpha: «Ευτυχώς, που δεν είδα τηλεόραση. Δεν είναι ωραίο πράγμα, το κορίτσι είναι από το διπλανό χωριό. Ο δικηγόρος της κανόνισε να μην πάει στη δίκη η Εφη». Η ίδια δεν μάσησε τα λόγια της όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ειδεχθή πράξη της ανιψιάς της: «Να σου πω ότι έκανε καλά; Να σου πω ότι χάρηκα; Και αδερφή μου να ήταν, και κόρη μου να ήταν, θα έλεγα ότι έκανε καλά; Χτύπα ξύλο που λέω και κόρη μου».

Το δικαστήριο εκφώνησε τα 35 ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και του Νώντα, ο οποίος φέρεται ότι ήταν το μήλον της Εριδος ανάμεσα στις δύο γυναίκες. Ο μάρτυρας δεν ήταν παρών στο ακροατήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική αγωγή θα προτείνει ακόμα πέντε μάρτυρες, ενώ σε άλλο στάδιο της δίκης ο συνήγορος της κατηγορουμένης θα καταθέσει λίστα με τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Με πρόταση του εισαγγελέα το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τις 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να καταθέσει η Ιωάννα, η οποία μετά τη διακοπή βγήκε από την αίθουσα και θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.

Οι συνήγοροί της Νίκος Αλεξανδρής και Απ. Λύτρας επισήμαναν την απουσία της κατηγορουμένης, τονίζοντας ότι η πράξη της δείχνει το ποιόν του χαρακτήρα της και πρέπει να αξιολογηθεί από τους δικαστές. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε ότι η εντολέας του θα ζητήσει αυτοπροσώπως συγγνώμη στην απολογία της.

«Σφαγή» δικηγόρων για το κατηγορητήριο που θα καθορίσει το ύψος της ποινής

Από την πρώτη ημέρα της δίκης φάνηκε το πεδίο της μάχης ανάμεσα σε πολιτική αγωγή και υπεράσπιση. Ο συνήγορος της κατηγορουμένης δήλωσε προς το δικαστήριο ότι θεωρεί λανθασμένη την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας που έχει αποδοθεί στην εντολέα του και ζήτησε τη μετατροπή της σε πρόκληση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιχειρεί να ρίξει την Εφη Κακαράντζουλα στα μαλακά, καθώς η απόπειρα ανθρωποκτονίας επιφέρει ποινή από 10 έως 15 έτη, ενώ η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη, κάτι που σημαίνει ότι με ένα ελαφρυντικό και την ελάχιστη ποινή η κατηγορούμενη θα μπορούσε να μείνει στη φυλακή το πολύ για έναν χρόνο ακόμη. Από την πλευρά τους Απόστολος Λύτρας και Νίκος Αλεξανδρής θα επιδιώξουν να παραμείνει έως έχει η κατηγορία.

Η επιλογή των ενόρκων

Η σκοπιμότητα του υπερασπιστή της κατηγορουμένης φάνηκε και κατά την επιλογή των ενόρκων. Ζήτησε να απορριφθούν όλες οι γυναίκες ένορκοι, προφανώς εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους στα καταστροφικά τραύματα που προκάλεσε η Εφη με το βιτριόλι στο πρόσωπο της Ιωάννας. Ωστόσο, ο Σάκης Κεχαγιόγλου θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό βούλευμα, το οποίο χαρακτηρίζει την εντολέα του ψυχρή, επισημαίνοντας ότι είχε προσχεδιάσει το έγκλημα.

Μια άλλη, μεγάλη μάχη θα πρέπει να δοθεί από τους δικαστές, προκειμένου η διαδικασία να «τρέξει» πολύ γρήγορα. Τον Νοέμβριο η κατηγορούμενη κλείνει 18 μήνες προφυλάκισης που σημαίνει ότι, αν δεν υπάρχει ως τότε ετυμηγορία, θα αποφυλακιστεί και θα επιστρέψει στο σπίτι της.

Οι συνθήκες της πανδημίας κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των δικαστών, καθώς στα ακροατήρια έχουν συσσωρευτεί χιλιάδες υποθέσεις οι οποίες καθυστέρησαν να δικαστούν εξαιτίας του κορονοϊού και οι αίθουσες είναι μετρημένες. Γι’ αυτό, άλλωστε, μια τόσο μεγάλη δίκη έγινε σε μια μικρή αίθουσα του Πρωτοδικείου, η οποία -εκτός από δικαστές και ενόρκους- χωρά μόλις 15 άτομα, τηρουμένων των αναγκαίων αποστάσεων.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Από τα σαλόνια του «Grand Hotel» στο «Rouk Zouk» για καλό σκοπό

Αφήνουν τα σαλόνια του «Grand Hotel» για τη Ζέτα...

Σταμάτης Τζελέπης: Παγκόσμια υπόκλιση στον κολλητό του Βέγγου

Δέκα βραβεία ακόμα και πρώτου ανδρικού ρόλου, διθυραμβικές κριτικές...

θρίλερ με τα αίτια θανάτου του Κώστα Χαρδαβέλλα!

Διάστασεις θρίλερ παίρνει ο θάνατος του Κώστα Χαρδαβέλλα, ο...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

X-mas «Μυστικός δείπνος» με ήχους Stones…

Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι...

Τέσσερις Έλληνες επιστήμονες βρήκαν super φάρμακο

Μία σπουδαία ανακάλυψη έκανε ομάδα Ελλήνων καθηγητών, αποδεικνύοντας πως...