Μετά τον πρώτο κύκλο των συμβατικών τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, από τον οποίο δεν εντοπίστηκε κάτι ασυνήθιστο, οι επιστήμονες προχωρούν στον δεύτερο και πιο εξειδικευμένο, αναζητώντας ίχνη από συγκεκριμένες ουσίες και βαρέα μέταλλα, όπως το κάλιο και το αρσενικό, τα οποία συνδέονται το πρώτο με καρδιολογικές διαταραχές και το δεύτερο σε υψηλή συγκέντρωση προκαλεί θάνατο από δηλητηρίαση.
Τα αυξημένα επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν καρδιολογικές αρρυθμίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ξαφνικό θάνατο. Επίσης, το αυξημένο κάλιο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά νευρολογικών καταστάσεων, όπως μυϊκή αδυναμία ή και παράλυση.
Από την άλλη, το αρσενικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία έχει «ιστορικό» δηλητηριάσεων εδώ και αιώνες. Hταν το «αγαπημένο» δηλητήριο όσων ήθελαν να σκοτώσουν χωρίς να αφήσουν ίχνη. Aοσμο και άγευστο, μπορούσε εύκολα να χορηγηθεί εν αγνοία του θύματος στην τροφή ή στο ποτό του και σταδιακά να το οδηγήσει στον θάνατο. Σε μεγαλύτερη ποσότητα, ωστόσο, ο θάνατος είναι άμεσος.
Αυτή η βαθύτερη έρευνα γίνεται επειδή το σύνολο των γιατρών που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας αλλά και όσων ενεπλάκησαν με αυτές της Μαλένας και της Iριδας έχουν πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων που δεν έχουν ιατρική εξήγηση.
Σύμφωνα με το pelop.gr, το πρώτο ερώτημα αφορά τα συμπτώματα που ανέφερε η μητέρα ότι παρουσίασε η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή νευρολογικά προβλήματα και σπασμούς, τα οποία, ωστόσο, δεν διαπίστωσε κανείς στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας. Το δεύτερο αφορά την πεποίθηση των γιατρών ότι το παιδί, το οποίο πέθανε από ανακοπή, δεν είχε καρδιολογικό πρόβλημα.
Το τρίτο ερώτημα αποτελεί ο απινιδωτής που τοποθετήθηκε στην Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Εκεί νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, όπου κατέληξε, με την αιτία θανάτου να παραμένει αδιευκρίνιστη. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα αίτια, ενώ ούτε ο απινιδωτής κατάφερε να λύσει το μυστήριο. Δεν έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο δείγματα της Τζωρτζίνας να μεταφερθούν σε κέντρο του εξωτερικού για την ανίχνευση συγκεκριμένων ουσιών. Παράλληλα, κάποια γεγονότα γύρω από τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη πυκνώνουν το μυστήριο. Μια αλληλουχία συμβάντων, μεταξύ των θανάτων και των διακυμάνσεων στη σχέση του ζευγαριού, δίνει στην υπόθεση… μεταφυσικές διαστάσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Μάνος Δασκαλάκης έφυγε στις 20 Απριλίου 2021 από το σπίτι του στην Πάτρα, λόγω προστριβών με τη σύζυγό του. Μία μέρα μετά, στις 21 Απριλίου, πεθαίνει ξαφνικά στο σπίτι η μόλις επτά μηνών Iριδα. Άλλη μια σύμπτωση είναι ότι στις 6 Απριλίου 2021 οι δικηγόροι των δύο συζύγων έρχονται σε επαφή για να κατατεθεί αίτηση διαζυγίου, όμως δύο μέρες αργότερα -στις 8 Απριλίου- όλα «πάγωσαν», καθώς η Τζωρτζίνα εισήχθη στο Καραμανδάνειο και στις 11 του ίδιου μήνα υπέστη ανακοπή, η οποία της προκάλεσε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι και οι τρεις θάνατοι συνέβησαν Σαββατοκύριακα, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί σειρά σατανικών συμπτώσεων, αν και το ζευγάρι διέψευσε ότι συντάχθηκε νομικό έγγραφο διαζυγίου, όχι όμως ότι είχαν επισκεφθεί δικηγόρους.
Στο μεταξύ, προχωρούν οι καταθέσεις μαρτύρων για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, που έχουν ήδη αναδείξει μια σειρά διαφοροποιήσεων μεταξύ όσων έχει καταθέσει η μητέρα και των νοσοκομειακών εγγράφων. Η έρευνα προχωρά χωρίς να λαμβάνει υπόψη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αναδύεται από τα κοινωνικά δίκτυα.
«Για πολλοστή φορά θέλουμε να διαχωρίσουμε τις όποιες εικασίες, εκτιμήσεις και δηλώσεις, τις όποιες έμμεσες ή άμεσες υποψίες και κατηγορίες από τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία της υπόθεσης» ήταν το σχόλιο στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» εισαγγελικής πηγής, η οποία πρόσθεσε: «Στο υποθετικό ενδεχόμενο που θα απαιτηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης, ας γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να είναι επαρκέστατες οι ενδείξεις και δη για μια τέτοια τόσο λεπτή υπόθεση και θα κλιμακώνονται τα ζητούμενα της Δικαιοσύνης, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αποδείξεις εφόσον περάσουμε σε επόμενα στάδια (παραπομπή, ακροατήριο κ.ο.κ.). Είμαστε, όμως, στην αρχή μιας πολυσύνθετης έρευνας και σώφρον είναι να μην προδικάζεται το παραμικρό».