«Φωνή λαού, οργή Θεού» υψώθηκε στους καλλιτεχνικούς χώρους κατά της απόφασης για την αποφυλάκιση του καταδικασμένου (πρωτόδικα) για δύο βιασμούς Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια ενιαία εκδήλωση διαμαρτυρίας που αποκαθήλωσε οριστικά τον καταδικασμένο για βιασμούς σκηνοθέτη στη συνείδηση των συναδέλφων του αλλά και του απλού κόσμου.
Την ίδια ώρα, η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού επέλεξε τη φυγή για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις, καθώς έγινε… λαγός από την πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το Σάββατο!
Η Λίνα Μενδώνη βρισκόταν στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας για να παρακολουθήσει το φεστιβάλ, αλλά δεν ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών που σχολίαζαν τις τελευταίες εξελίξεις… Έτσι, επέλεξε να εξαφανιστεί βιαστικά, ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης, για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνθημα της βελγικής καλλιτεχνικής ομάδας «Peeping Tom». «Οι βιαστές πρέπει να είναι φυλακή» ήταν το πανό που σήκωσαν οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό!
«Η κυρία Μενδώνη δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον από την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας… Μπορούσε απλά να σηκώσει το δικό της πανό: “Τον διόρισα δίχως διαγωνισμό, τον κάλυψα όσο μπορούσα, αμφισβήτησα τα θύματα και τώρα απλά κάνω την ανήξερη”… Η κυβέρνηση είναι έκθετη και η κυρία Μενδώνη συμμέτοχη σε μια πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος για την αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού.
Η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν να ισχυριστεί ότι η άτακτη φυγή της πολιτικής προϊσταμένης του από την πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας «ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του πολιτισμού», προσθέτοντας στην ανακοίνωσή του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε». Ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, εκεί όπου ο Λιγνάδης είχε γνωρίσει στο παρελθόν την αποθέωση ως δημιουργός και ως μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Πριν από τη δεύτερη παράσταση των «Περσών» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, θεατές σήκωσαν δύο μεγάλα πανό που έγραφαν «Βιαστής είναι».
Αρκετοί θεατές φώναζαν «μπράβο» και χειροκροτούσαν, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να βγάλουν τα κινητά τους για να απαθανατίσουν τη διαμαρτυρία για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, παρά την πρωτόδικη καταδίκη του για δύο βιασμούς ανηλίκων σε κάθειρξη 12 ετών. Πάντως, μετά τις δεκάδες αντιδράσεις στα θέατρα και τα social media για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, πλέον πήραν τον λόγο και οι ηθοποιοί, εκφράζοντας πρώτη φορά μπροστά στο κοινό την αντίθεσή τους στην απόφαση και εξηγώντας τους λόγους που οι άνθρωποι του πολιτισμού ζητούν την άρση της. Οπως είχε ζητήσει το ΣΕΗ, σε πολλά θέατρα στο τέλος των παραστάσεων διαβάστηκε η επίσημη ανακοίνωσή του για την αποφυλάκιση του Λιγνάδη.
Ένα από τα πρόσωπα που διάβασαν την ανακοίνωση μπροστά στο κοινό ήταν και η Μαρία Κίτσου, που βρίσκεται σε περιοδεία με την παράσταση «Ηλέκτρα». Στο τέλος της και ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους συναδέλφους της διάβασε με σταθερή αλλά αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά φωνή την επιστολή του ΣΕΗ. Η Μαρία Κίτσου είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Δημήτρη Λιγνάδη και, μάλιστα, πρωταγωνιστούσε μαζί του στην παράσταση «Μάκμπεθ», λίγους μήνες προτού έρθει στο φως η πρώτη καταγγελία για βιασμό.
«Οι ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα όπου τέτοιες αποφάσεις καταπατούν το δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, στην κοινή λογική. Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία γίνεται φυλακή. Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.
Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή, η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο όπου η Δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος Δημήτρης Λιγνάδης για δύο βιασμούς παιδιών να παραμείνει στη φυλακή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.
Αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», το βράδυ της Παρασκευής, έγινε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Η Ανατολή» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεωδορόπουλου. Στο τέλος της παράστασης ο ηθοποιός Μιχάλης Τιτόπουλος εκπροσωπώντας όλους τους συναδέλφους του διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη.
«Θέλουμε ο ήλιος να πάψει επιτέλους να είναι νοητός. Είμαστε με τα θύματα. Ο ένοχος για δύο βιασμούς παιδιών Δημήτρης Λιγνάδης να παραμείνει στη φυλακή», είπε καταλήγοντας και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές.