Τέλος εποχής για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η Ελισάβετ, η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία του, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, αφήνοντας τον θρόνο στον γιο της Κάρολο.
«Η βασίλισσα απεβίωσε εν ειρήνη στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα», ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ, σύμφωνα με το BBC, το οποίο αμέσως μετά την είδηση του θανάτου έπαιξε τον εθνικό ύμνο της χώρας.
Διαβάστε επίσης: Η Μαρί Σαντάλ ευχαρίστησε τη βασίλισσα Ελισάβετ για την αγάπη που έδειξε στα πεθερικά της
Στην οικογένεια της Ελισάβετ είχε σημάνει συναγερμός από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχίες για την υγεία της. «Έπειτα από νέα αξιολόγηση το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της αυτής μεγαλειότητας και συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η βασίλισσα συνεχίζει να αισθάνεται άνετα στο Μπαλμόραλ» αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. Τα μέλη της στενής της οικογένειας έχουν ενημερωθεί, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, με την οποία υποβαθμίζονται οι φήμες ότι η βασίλισσα είχε πτώση στο κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκοτία.
Αμέσως, με όποιο μέσο διέθεταν, τα παιδιά της έσπευσαν να βρεθούν δίπλα στο κρεβάτι της Ελισάβετ στην εξοχική κατοικία της.
Ο Κάρολος, ο οποίος είναι ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, και η σύζυγός του Καμίλα χρησιμοποίησαν ελικόπτερο, καθώς βρισκόταν ήδη στην περιοχή του Μπαλμόραλ. Με αεροπλάνο κατέφθασαν ο νέος διάδοχος στον θρόνο, πρίγκιπας Ουίλιαμ και τα άλλα τρία παιδιά της Ελισάβετ, η πριγκίπισσα Αννα, ο πρίγκιπας Εντουαρντ με τη σύζυγό του πριγκίπισσα Σοφία και ο πρίγκιπας Αντριου.
Ο πρίγκιπας Χάρι, από την άλλη, ακύρωσε τη φιλανθρωπική εκδήλωση που είχε μαζί με τη Μέγκαν στο Λονδίνο και ταξίδεψε μόνος του στο Μπαλμόραλ. Η Μέγκαν παρέμεινε στο Λονδίνο, όπως επίσης και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, η οποία έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά τους.
Η είδηση για τη χειροτέρευση της υγείας της βασίλισσας βρήκε στο Κοινοβούλιο την πρωθυπουργό Λις Τρας, στην οποία η Ελισάβετ είχε δώσει εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, μόλις προ ημερών. Ενας υπουργός ενημέρωσε διακριτικά την Τρας, η οποία έσπευσε να αποχωρήσει, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ ενημερώθηκε με ένα γραπτό σημείωμα που του έδωσε συνεργάτης του.
Πώς η ανιψιά του βασιλιά Εντουαρντ βρέθηκε έπειτα από ένα ερωτικό σκάνδαλο στον θρόνο (για 70 χρόνια) της βρετανικής αυτοκρατορίας
Εβδομήντα χρόνια στον βασιλικό θρόνο, στο ισχυρότερο παλάτι του κόσμου, στο οποίο μάλιστα ούτε ήταν προγραμματισμένο ούτε επιθυμούσε διακαώς να εισέλθει ως επικεφαλής μιας τεράστιας αυτοκρατορίας, η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε το στίγμα της στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας.
Γεννημένη στο Μέιφερ του Λονδίνου στις 21 Απριλίου 1926 με το όνομα Ελισάβετ-Αλεξάνδρα-Μαίρη, ήταν «απλά» και προοριζόταν για δευτερεύοντα ρόλο στη βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, το ερωτικό σκάνδαλο του βασιλιά, που επέμενε να παντρευτεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα σύντροφό του Ουάλις Σίμπσον, οδήγησε τον Εντουαρντ σε παραίτηση στις 11 Δεκεμβρίου 1936 και έφερε ξαφνικά τον πατέρα της Ελισάβετ στον θρόνο ως βασιλιά Γεώργιο.
Η ζωή της Ελισάβετ, που δεν ήταν «προγραμματισμένο» να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στη βρετανική βασιλεία, άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ξαφνικά, σε ηλικία 10 ετών, έγινε η διάδοχος στον θρόνο και επωμίστηκε όλο το βάρος του ρόλου. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε το καθήκον της, καθώς υπηρέτησε σε ένα βοηθητικό σώμα γυναικών και εκπαιδεύτηκε ως οδηγός και μηχανικός αυτοκινήτων.
Το 1947 παντρεύτηκε στο αβαείο του Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο, τη μοναδική αγάπη της ζωής της, τον πρίγκιπα Φίλιππο Μαουντμπάντεν της Ελλάδας, τον οποίο ερωτεύτηκε παράφορα πολύ νωρίς στην εφηβεία της. Η Ελισάβετ απολάμβανε την οικογενειακή ζωή και καμάρωνε τον Φίλιππο, που ανερχόταν με την αξία του στις τάξεις του βρετανικού πολεμικού ναυτικού.
Γνώριζε ότι θα γινόταν κάποια στιγμή βασίλισσα, αλλά ήλπιζε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο για χάρη της οικογένειάς της. Ενώ βρισκόταν όμως σε πριγκιπική περιοδεία με τον Φίλιππο στην Αφρική, την ενημέρωσαν ότι ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, οπότε ήταν η νέα βασίλισσα.
Η στέψη της, τον Ιούνιο του 1952, σε ηλικία 25 ετών, ήταν η πρώτη ενθρόνιση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της, ενώ η Λιζ Τρας έγινε πρόσφατα η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάστηκε η Ελισάβετ.
Στη μακροχρόνια θητεία της συναντήθηκε με 14 προέδρους των ΗΠΑ, επισκέφθηκε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Κύπρος, Νεπάλ, Ιράν, Γκάνα, Καναδάς, Αυστραλία, Γιουγκοσλαβία και Κίνα. Συναντήθηκε με αμέτρητους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων και πέντε Ποντίφικες. Παρά τη διάλυση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας επί των ημερών της, μέχρι τον θάνατό της παρέμεινε αρχηγός κράτους της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών, μεταξύ άλλων του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Διαβάστε επίσης: Το αντίο της Κάθριν Ζέτα Τζόουνς στη βασίλισσα Ελισάβετ
Μητέρα τεσσάρων παιδιών, πικράθηκε πολύ από αυτά, κυρίως από τον διάδοχό της πρίγκιπα Κάρολο και τον «αγαπημένο της γιο» πρίγκιπα Αντριου. Ο θυελλώδης γάμος του Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα με τις εκατέρωθεν απιστίες την έφερνε συχνά σε αδιέξοδο. Μάλιστα, η «παγερή» θεσμική αντίδραση της Ελισάβετ όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της Νταϊάνα προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στη μοναρχία.
Ο άλλος της γιος, Αντριου, μέχρι πρόσφατα της δημιουργούσε πονοκεφάλους, καθώς αντιμετώπισε κατηγορίες για σεξουαλικές επαφές με ανήλικες του κύκλου του αυτόχειρα δισεκατομμυριούχου παιδόφιλου Τζέφρι Επσταϊν. Για στήριγμά της στις δύσκολες αυτές στιγμές είχε τον επί 73 χρόνια σύζυγό της Φίλιππο και, όταν εκείνος πέθανε το 2021, σε ηλικία 99 ετών, είχε την κόρη της Αννα και τον γιο της Εντουαρντ.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας το «ρεκόρ» της προγιαγιάς της, βασίλισσας Βικτορίας, η οποία παρέμεινε στον θρόνο επί 63 χρόνια, 7 μήνες, 2 ημέρες, 16 ώρες και 23 λεπτά. Φέτος γιόρτασε το επόμενο μεγάλο επίτευγμά της με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της για τα 70 χρόνια από την άνοδό της στον θρόνο.
Διαβάστε επίσης: Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε σε live μετάδοση τι γίνεται έξω από το Κάστρο Μπαλμόραλ και το παλάτι του Μπάκιγχαμ