Σε έρωτα που μετατρέπεται σε… Κατάρ-α εξελίσσεται η σχέση της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, καθώς περνούν οι ώρες και προχωρούν οι έρευνες των βελγικών Aρχών για το σκάνδαλο «Κατάρ-gate», το οποίο μάλιστα είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Με τις εξελίξεις να διαδέχονται η μία τη άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς, η Barbie της πολιτικής, με τα καθηλωτικά γαλάζια μάτια, και ο Ιταλός σύζυγός της αντιμετωπίζουν πλέον βαρύτατες κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος!
Δυστυχώς για αυτούς, εδώ ισχύει αυτό που σοφά λέει ο λαός για την αγελάδα που κλοτσάει την καρδάρα με το γάλα και τη χύνει! Αυτό έπαθε το λαμπερό ζευγάρι που μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των τελευταίων 24ώρων, Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι. Τα είχαν όλα, ήθελαν περισσότερα και τώρα τα χάνουν όλα εξαιτίας της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο χρηματισμού αξιωματούχων της Ε.Ε. από το Κατάρ. Και όμως, πίσω από το τεράστιο σκάνδαλο και πριν αποκαλυφθεί, ύστερα από έρευνες μηνών, ότι η Εύα δάγκωσε το… μήλο του χρηματισμού και της διαφθοράς, η ίδια φρόντιζε ακόμη και στον δημόσιο λόγο της να χτίζει άλλο προφίλ!
«Αλλαξε ο τρόπος που μου απευθύνονται» έλεγε την περασμένη άνοιξη στην «Espresso», με αφορμή την εκλογή της ως αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, μιλώντας για τους ισχυρούς Γερμανούς και Γάλλους συνυποψηφίους της τους οποίους… κατατρόπωσε, καθώς έπαψαν να τη βλέπουν ως μια «ακίνδυνη ξανθιά», όπως χαρακτηριστικά ισχυριζόταν τότε.
Βλέπετε, η αντιπροεδρία για την Εύα ήταν η θεαματική δικαίωση της μέχρι τότε παρουσίας και δράσης της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2014, όταν εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής, απαντώντας έτσι σε κάποιους που μιλούσαν για… καλτσοδέτες! «Αυτοί έχουν ξεπεραστεί από την κοινωνία και έχουν περιθωριοποιηθεί» μας έλεγε η ευρωβουλευτής τον Φεβρουάριο του 2022. Και ήρθε ο Δεκέμβριος του 2022 και μόνη της τους… δικαιώνει ξανά!
Το μέχρι χθες ζηλευτό (για κάποιους) ελληνοϊταλικό ζεύγος γνωρίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια στο Ευρωκοινοβούλιο. Γάμο δεν έχουν δημοσιοποιήσει, αλλά σύμφωνο συμβίωσης έχουν υπογράψει, όπως λέει το περιβάλλον τους. Εκείνος ήταν ειδικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μέχρι να βρεθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοζολίνο, της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, υπήρξε βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανζέρι, ο οποίος εμπλέκεται και αυτός στο σκάνδαλο του Κατάρ, και μάλιστα ως ο ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης. Τζόρτζι και Πανζέρι, μάλιστα, το 2019 είχαν ιδρύσει τη ΜΚΟ «Fight Impunity» που έχει στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας διεθνώς.
Ο κατάξανθος Φραντσέσκο, με καταγωγή από τη νότια Ιταλία, είχε γίνει σκιά της Εύας στις Βρυξέλλες. Κι αν στην Ελλάδα η ίδια είχε αναγνωρισιμότητα (που ξεκίνησε από την εκφώνηση των δελτίων ειδήσεων στο Mega, πριν εμπλακεί με την πολιτική), η ανωνυμία που τους χάριζε η βελγική πρωτεύουσα τους επέτρεψε να ζήσουν ανενόχλητοι στην αρχή τον έρωτά τους. Υστερα οι επισκέψεις του Ιταλού στη Θεσσαλονίκη, στους γονείς της ευρωβουλευτού (που στο βιογραφικό της δηλώνει αρχιτέκτονας, διεθνολόγος και δημοσιογράφος), πύκνωσαν. Τότε όλοι έμαθαν για τη σοβαρή σχέση της μαζί του. «Πρέπει να θαυμάζω, να εκτιμώ και να σέβομαι κάποιον για να επιλέξω να είμαι σε σχέση. Και προσθέτω πως το να σε νοιάζεται κάποιος με εξαιρετική παιδεία και ποιότητα είναι προϋπόθεση. Χωρίς συμπλέγματα, ανταγωνισμούς, ζήλιες και αρνητισμό. Η αξία των ανθρώπων κοντά μου μετριέται με όσα είναι και όσα περιμένεις να είναι στα δύσκολα» έλεγε χαρακτηριστικά για τον άντρα της καρδιάς της. Η ανοδική πορεία στη ζωή της συνεχίζεται με τη γέννηση της κορούλας τους, της Αριάδνης, πριν από δύο χρόνια.«Εχουμε μια Αριάδνη, τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Είμαι η κλασική μαμά. Προλαβαίνω τα πάντα μαζί με τον πατέρα της. Προσπαθώ να είμαι όπως οι γονείς μου, δηλαδή δίπλα της με αγάπη και υπομονή, αλλά και κέφι για να αναπτύξει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της, χωρίς να ξεχνώ πως της δίνουμε το παράδειγμα με κάθε μας πράξη» δήλωνε με καμάρι στην «Espresso»! Στην ίδια συνέντευξη έδινε μαθήματα «ήθους» σε σχέση με τον συνάδελφό της Δημήτρη Παπαδημούλη και το θέμα που είχε προκύψει το 2021 με τα δεκάδες σπίτια του.
«Δεν είναι εύκολο να μαθαίνεις ότι αριστερός ευρωβουλευτής εκμεταλλευόταν επιχειρηματικά πρόσφυγες και μετανάστες αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω NGO. Είναι ξεκάθαρα μια υποκριτική συμπεριφορά» δήλωσε, κατακεραυνώνοντας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με τα δεκάδες ακίνητα που «διακινεί».
Να όμως που έφθασε η στιγμή που και το δικό της «πολιτικό ήθος» κρεμιέται στα μανταλάκια. Η βελγική αστυνομία τη συνέλαβε επ’ αυτοφώρω για χρηματισμό! Στο σπίτι της βρέθηκαν σακούλες με χρήματα, ο σύζυγός της κρατείται μαζί της στα κρατητήρια των βελγικών Αρχών, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ τη διέγραψαν, και φυσικά αναμένεται καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία και τα οφίκιά της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ηδη η πρόεδρος της Ευρωβουλής ανέστειλε όλες τις αρμοδιότητές της έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Αυτό που κυκλοφορούσε ως φήμη στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή το Κατάρ έχει λαδώσει κόσμο και κοσμάκη στην προσπάθειά του να πάρει τη διοργάνωση του Μουντιάλ, έχει πάρει σάρκα και οστά, και πλέον δεν αποτελεί απλή φήμη. Και φυσικά όλοι θυμούνται τώρα τις «παράξενες» δηλώσεις της Καϊλή για τη «μεγάλη πρόοδο» του Κατάρ στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, που αποδεικνύεται ότι δεν ήταν καθόλου τυχαίες – και πιθανότατα δεν έγιναν δωρεάν…
Ένα love story «υπερπαραγωγή» και μια πολιτική καριέρα στρωμένη με ρόδα κατέληξαν στα κελιά της βελγικής αστυνομίας…
Το χρονικό της σύλληψής της και των υπόλοιπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης
Η πολιτική ιστορία της Εύας Καϊλή τελειώνει με τον πλέον άδοξο και εξευτελιστικό τρόπο. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για όσους επένδυσαν (εντός και εκτός συνόρων) στο πολιτικό της… κεφάλαιο. Από χθες η ευρωβουλευτής και έκπτωτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συλληφθεί από τις βελγικές Αρχές για το σκάνδαλο με κωδική ονομασία «Κατάρ-gate».
Έτσι, η Εύα Καϊλή καλείται να αφήσει πίσω της τα μεγαλεία της Ευρωβουλής και να συμβιβαστεί με τα στενά όρια ενός βελγικού κελιού κράτησης, μέχρι το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών να αποφασίσει για την προφυλάκισή της. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά, καθώς κατηγορείται πως πληρώθηκε με τεράστια ποσά και ακριβά δώρα για να «θριαμβολογεί» για το αιματοβαμμένο Μουντιάλ των 6.000 νεκρών εργατών, αλλά και για να επηρεάζει την Ενωση ώστε να παίρνει θετικές αποφάσεις υπέρ του Κατάρ.
Μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, βοηθός άλλου ευρωβουλευτή, ο οποίος επίσης αναμένεται να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή. Ανάλογη τύχη έχουν ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, όπως και ο Φ., που είναι λομπίστας στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά τον πατέρα της Εύας Καϊλή, τον οποίο έπιασαν με μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά φεύγοντας από ξενοδοχείο των Βρυξελλών, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, σύμφωνα με τη «Le Soir».
Το «Κατάρ-gate» έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ τίποτα δεν αποκλείει η σύλληψη των τεσσάρων να είναι μόνο η αρχή του νήματος αυτού του σκανδάλου. Το «Politico» χαρακτήρισε το σκάνδαλο αυτό «το πιο σοβαρό, πιο συγκλονιστικό, πιο εξωφρενικό» σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει τις Βρυξέλλες εδώ και χρόνια. Ενδεικτικό είναι πως το βράδυ του Σαββάτου έγινε έρευνα και στο σπίτι δεύτερου ευρωβουλευτή, που κατά πληροφορίες είναι ο Μαρκ Ταραμπέλα. Πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες έγιναν στην περιοχή της Λιέγης. Η έρευνα έγινε παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο υπολογιστής και το κινητό κατασχέθηκαν, αλλά ο ίδιος δεν προσήχθη για ανάκριση.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανάρτηση που έκανε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος σχετικά με πληροφορίες γύρω απ’ τη φερόμενη εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο. «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου: Στο σπίτι Καϊλή στις Βρυξέλλες βρέθηκαν τσάντες με μεγάλα χρηματικά ποσά. Ο πατέρας της συνελήφθη στις Βρυξέλλες με χαρτοφύλακα με χρήματα. Εγινε προσπάθεια μεταφοράς λογαριασμού ύψους 35.000.000 ευρώ σε φορολογικό παράδεισο. Πρόκληση χωρίς όρια!» ανέφερε.
Μάλιστα, οι έρευνες αναμένεται να επεκταθούν και σε λόμπι που δραστηριοποιούνται στην Ενωση προς όφελος άλλων χωρών του Κόλπου αλλά και της ανατολικής Ασίας. Αντίστοιχοι έλεγχοι άλλωστε έχουν ήδη ξεκινήσει για χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, καθώς εκτιμάται πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δραστηριοποιούνται υπέρ των χωρών αυτών.
Το κουβάρι των εξελίξεων γύρω από το «Κατάρ-gate» με πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή άρχισε να ξετυλίγεται το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι βελγικές Αρχές έκαναν αιφνιδιαστική έρευνα στο σπίτι της ευρωβουλευτού, εντοπίζοντας σακούλες με τεράστιο χρηματικό ποσό, ενώ και ο πατέρας της, Αλέξανδρος Καϊλής, φέρεται ότι προσπάθησε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα.
Η υπόθεση δωροδοκίας με μετρητά και ακριβά δώρα σε αξιωματούχους και άτομα με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις από το Κατάρ, προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση εν όψει του Μουντιάλ, προκαλεί αναταραχή στις Βρυξέλλες. Η έρευνα διεξαγόταν κρυφά από τα μέσα Ιουλίου και μεταξύ όσων προσήχθησαν την Παρασκευή ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, συνεργάτης του επίσης προσαχθέντος πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος έχει ιδρύσει τη ΜΚΟ «Fight Impunity», και δύο ακόμη Ιταλοί, ο Λούκα Βισεντίνι και ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα.
Ενορχηστρωτής του «Κατάρ-gate» φέρεται ότι είναι ο Παντσέρι, η σύζυγος και η κόρη του οποίου έχουν επίσης συλληφθεί στο Μπέργκαμο. Και οι τρεις αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών – ο πρώτος για «πολιτική παρέμβαση σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου με αντάλλαγμα πληρωμή» ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», επικαλούμενη τη «L’Echo».
Στο πλαίσιο της έρευνας σφραγίστηκε και το γραφείο της ευρωβουλευτού Μαρί Αρενά, λόγω εμπλοκής μιας από τις βοηθούς της στη ΜΚΟ του Παντσέρι.
Οι βελγικές Αρχές, πάντως, κινούνται με όρους που ουδεμία σχέση έχουν με τις ελληνικές, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πληροφορίες βγαίνουν με το «σταγονόμετρο». Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη ανακοίνωση της βελγικής Εισαγγελίας δεν ανέφερε κανένα όνομα εκ των συλληφθέντων ή εκείνων που έμειναν ελεύθεροι μετά τις ανακρίσεις.