Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

Starάτος Στέλιος!

Ο τηλεοπτικός σταθμός Star εξασφάλισε τελικά την επιτυχημένη ταινία...

Στο σφυρί το σπίτι του Μάκη Χριστοδουλόπουλου στην Κηφισιά

Δεν μπήκε με το… δεξί το νέο έτος για...

Και σαββατόβραδο (;) με Μουτσινά στον Alpha

Την τηλεοπτική επιστροφή του μετά τις γιορτές ετοιμάζει ο...

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για νεαρή εξαιτίας του Αφρικανού εραστή της

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δεν είχε δει μια...

Το ακίνητο «φιλέτο» στην Κηφισιά μετατρέπεται σε πολυτελείς κατοικίες από τον Ερρίκο Αρώνες 

Το ερειπωμένο  παλατάκι της  Ασπασίας Μάνου  αποκτά ξανά ζωή 

Ενα ερειπωμένο αρχοντικό με μεγάλη δόξα και ιστορία, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 18, πρόκειται σε περίπου δύο χρόνια να πάρει ξανά ζωή χάρη στην επένδυση του επιχειρηματία Ερρίκου Αρώνες, της Hellenic Properties. Γέννημα θρέμμα Κηφισιάς, λάτρης του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής, ο παραδοσιακός επιχειρηματίας χάρτου, που δραστηριοποιείται με επιτυχία και στο real estate, σύζυγος της Μαρία Παπαθανασίου, κόρης του τέως υπουργού Γιάννη Παπαθανασίου, «χτύπησε» το ακίνητο «φιλέτο» όχι για προσωπική χρήση, αλλά για να το μετατρέψει σε πολυτελείς, «πράσινες» κατοικίες – ένα project συνολικής αξίας 13.500.000 ευρώ, όπως φημολογείται.

Το πέτρινο αρχοντικό, που ήταν εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια, χτίστηκε τη δεκαετία του 1930, αποτελώντας τη θερινή κατοικία της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά της Ελλάδος Αλέξανδρου (1893-1920). Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και σε πολύ νεαρή ηλικία ανέβηκε στον θρόνο. Η κόρη της Ασπασίας Μάνου, Αλεξάνδρα, παντρεύτηκε το 1944 τον εξόριστο βασιλιά της Σερβίας Πέτρο, του οίκου Καραγεώργεβιτς. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έως το 1991 η βίλα λειτούργησε ως ξενοδοχείο, έχοντας φιλοξενήσει στα σαλόνια της προσωπικότητες που έγραψαν Ιστορία στον τόπο μας, όπως ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, οι πολιτικοί Σοφούλης, Στεφανόπουλος, Τσιριμώκος, Λαμπρίας, ο καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης, πατέρας του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Στη φήμη και στο ένδοξο παρελθόν που κουβαλάει το βασιλικό αρχοντικό αναφέρεται ότι ο συγγραφέας Γεώργιος Ρούσσος έγραψε μέρος της Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας σε ένα από τα δωμάτια του τρίτου ορόφου, όπως και ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης, που έγραψε στον ίδιο χώρο, όπως φημολογείται, το μυθιστόρημα «Γιούγκερμαν». Ακόμα, το εμβληματικό παλατάκι χρησιμοποιήθηκε από σκηνοθέτες και σεναριογράφους για τα γυρίσματα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Στη σύγχρονη ιστορία του, από το 1991 έως το 2003, το κτίριο, το οποίο, σημειωτέον, δεν είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο, λειτούργησε ως ιδιωτικό κολέγιο σπουδών, του παραρτήματος του Πανεπιστημίου La Verne.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πού «τσάκωσε» η «Espresso» τους Λαζόπουλο – Γεωργούλη

Μια σπάνια κοινή έξοδο έκαναν ο Αλέξης Γεωργούλης και...

Η κόρη του Μάικλ Τζάκσον ήταν βουτηγμένη στην ηρωίνη

Πρώτη φορά η κόρη του Μάικλ Τζάκσον, Πάρις αποκάλυψε...

Ο περιζήτητος εφοπλιστής εργένης Γιάννης Προκοπίου, ζευγάρι με τη Valentina Lobeira

Ενα νέο φλογερό ειδύλλιο αποκαλύφθηκε τις ημέρες των γιορτών...

Αποκαλύπτονται σιγά σιγά τα… καμώματα του καθηγητή που ασέλγησε στη 14χρονη στον Αλιμο

Ανοίγουν σιγά σιγά τα στόματα γονέων, αλλά και μαθητών...

Τσίπρας family για σκι στο «Ασπεν της Ευρώπης»

Το Κίτσμπουελ, το διάσημο ski resort της Αυστρίας, μπορεί...