Φορώντας ένα μεγάλο σταυρό στο στήθος, με το βλέμμα καρφωμένο στην έδρα και κρατώντας μια φωτογραφία της κόρης της Τζωρτζίνας η 34χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου άκουγε χθες επί τρεις ώρες τον εν διαστάσει σύζυγό της Μάνο Δασκαλάκη να τη σφάζει με το βαμβάκι, καταθέτοντας ως πρώτος μάρτυρας στη δίκη της για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης τους.
Ντυμένη στα μαύρα και έχοντας δίπλα της την αδελφή και τη μητέρα της, η κατηγορούμενη μητέρα παρακολουθούσε με προσοχή τον πατέρα των παιδιών της να καταθέτει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και να μιλάει για τον γάμο τους, τη γέννηση των τριών κοριτσιών τους, αλλά και για τους αιφνίδιους θανάτους τους, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τη Δικαιοσύνη ανθρωποκτονίες με δράστιδα την ίδια. Μάλιστα η 34χρονη καθ’όλη την διάρκεια της κατάθεσης κρατούσε σημειώσεις σε δυο κόλλες χαρτί Α4, ενώ κουνούσε το κεφάλι σε όλα όσα άκουγε…
Το πρώην ζευγάρι δεν αντάλλαξε ούτε ένα βλέμμα μέσα στη δικαστική αίθουσα. Ο Μάνος Δασκαλάκης βρισκόταν συνεχώς μαζί με τους συνηγόρους του, όπως και η κατηγορούμενη, η οποία, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας δάκρυσε και στράφηκε προς τους αστυνομικούς ζητώντας τους χαρτομάντιλα.
Λίγα λεπτά αργότερα στο βήμα του μάρτυρα ανέβαινε ο Μάνος Δασκαλάκης για να καταθέσει. Ντυμένος κι εκείνος στα μαύρα και αποκαλώντας μονίμως τη μητέρα των παιδιών του «κυρία κατηγορουμένη», ο μάρτυρας ανέφερε πως η Ρούλα Πισπιρίγκου «ήταν υπόδειγμα μητέρας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρώτη ρήξη στον γάμο τους, όταν διαπίστωσε, όπως είπε, πως η Ρούλα Πισπιρίγκου διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση.
«Υπήρξε ένας τσακωμός για μια εξωσυζυγική σχέση. Σε αυτό τον τσακωμό ήταν μπροστά η Τζωρτζίνα. Επειδή εκείνη συνέχιζε και εγώ δεν ήθελα το παιδί μου να βλέπει τέτοια, της έριξα ένα χαστούκι. Εφυγα από το σπίτι. Μετά πληροφορήθηκα από την αδελφή της ότι το βρέφος μας, η Μαρία Ελένη, είχε πρόβλημα. Πήγα στο σπίτι και βρήκα την κατηγορουμένη να του κάνει μαλάξεις… Στο νοσοκομείο οι γιατροί μάς ανακοίνωσαν ότι το βρέφος μας απεβίωσε» είπε.
«Εφυγα από το σπίτι»
Φορτισμένος ο μάρτυρας υποστήριξε πως μετά τον θάνατο της Μαλένας αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι για να βρίσκεται δίπλα στην Τζωρτζίνα. «Στις συζητήσεις μας με την κατηγορουμένη μου είπε ότι “θέλω να μείνεις για μένα εδώ”. Της είπα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και έφυγα πάλι από το σπίτι» κατέθεσε ο Μάνος Δασκαλάκης και πρόσθεσε: «Την επόμενη ημέρα είχαμε ραντεβού με τους δικηγόρους για το διαζύγιο. Η κατηγορούμενη με ενημέρωσε ότι το παιδί έχει μια “βόμβα” στη πλάτη και πως έχει σπασμούς».
Συνεχίζοντας, ο Μάνος Δασκαλάκης κατέθεσε: «Μια ημέρα πριν από την ανακοπή με πήρε η κατηγορούμενη και πήγαμε μαζί να κάνουμε μια ακτινογραφία στην Τζωρτζίνα. Το παιδί μέσα στο νοσοκομείο ήταν ψυχολογικά πεσμένο, όντως έπεφτε το οξυγόνο. Σε καμία, όμως, περίπτωση οι γιατροί δεν μας είπαν ότι όλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανακοπή» είπε, για να υποστηρίξει: «Το μεσημέρι δέχθηκα τηλέφωνο από την κατηγορουμένη, η οποία μου είπε: “Τρέξε γρήγορα, έπαθε ανακοπή”. Πήγα στο νοσοκομείο και είδα τους γιατρούς να κάνουν ΚΑΡΠΑ στην Τζωρτζίνα. Επειτα από δύο θανάτους, βλέποντας αυτό, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Την επανέφεραν έπειτα από 55 λεπτά. Το παιδί επανήλθε όντας τετραπληγικό».
Ο Μάνος Δασκαλάκης κατέθεσε πως στις 15/1/22, και αφού είχαν επιστρέψει με την Τζωρτζίνα στο σπίτι τους, ανακοίνωσε στην 34χρονη ότι θέλει να χωρίσουν. «Στις 17 Ιανουαρίου η κόρη μου είχε προγραμματισμένη εξέταση. Τότε, δέχθηκα μια βιντεοκλήση από την κατηγορουμένη. Μου έδειχνε την Τζωρτζίνα σε επεισόδιο επιληπτικής κρίσης» είπε ο μάρτυρας, για να αναφερθεί κατόπιν στην εκ νέου εισαγωγή του παιδιού στη ΜΕΘ. «Το παιδί ήταν μια χαρά στη ΜΕΘ. Επικοινωνούσε και καταλάβαινε τα πάντα» ανάφερε, για να συμπληρώσει: «Η Τζωρτζίνα κατέπεσε τελείως στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”».
«Θα τον πάρω μαζί μου»
Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Μάνος Δασκαλάκης τόνισε πως η εν διαστάσει σύζυγός του δεν του είχε δώσει ποτέ το δικαίωμα να σκεφθεί πως μπορεί «να είχε κάνει κάτι στα παιδιά». Μάλιστα, αναφέρθηκε στη στήριξη που της παρείχε μέχρι και τη σύλληψή της, αφήνοντας όμως ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η 34χρονη τον εκβίαζε: «Ο πατέρας μου ήταν δίπλα της. Ενα απόγευμα όμως εκείνη τού είπε, σε επιθετικό ύφος: “Για να μη με κατηγορήσουν, θα τον πάρω μαζί μου, δεν θα το αφήσω έτσι, να το ξέρετε”. Επειτα υπήρξε δημοσίευμα ότι θα έπαιρνα δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια. Πήρε και απείλησε: “Αν πάρει τον Κούγια, θα πράξω αλλιώς”.
Ενημερώθηκα ότι μέσα από τον Κορυδαλλό επικοινωνούσε με τη θεία μου και
ρωτούσε: “Πού είναι ο Μάνος”. Αντί να ψάχνει να μάθει από τι πέθαναν τα παιδιά
μας» είπε ο μάρτυρας. Ο μάρτυρας δέχθηκε στη συνέχεια ερωτήσεις από την πρόεδρο και την εισαγγελέα της έδρας και απαντώντας κατέθεσε πως το 2018 διατηρούσε και εκείνος εξωσυζυγική σχέση. «Δημιούργησα μια περιστασιακή σχέση με μια γυναίκα για τέσσερις μήνες. Είναι ζήτημα να την είδα έξι φορές από κοντά» ανέφερε.
Εισαγγελέας: Από πού γνωρίζατε πως είχε εξωσυζυγική σχέση η κατηγορούμενη;
Μ. Δασκαλάκης: Το παραδέχτηκε η ίδια.
Εισαγγελέας: Αρα υπάρχει το ενδεχόμενο το τέταρτο παιδί που κυοφορούσε να μην
ήταν δικό σας;
Μ. Δασκαλάκης: Ναι, αν βάλουμε κάτω τους χρόνους.
Εισαγγελέας: Με τον πατέρα σας είπατε ότι μίλησε και θα σας πάρει και σας μαζί. Εχει κάτι ενοχοποιητικό για σας;
Μ. Δασκαλάκης: Τίποτα απολύτως.
Ο Κούγιας θέλει να στείλει στη φυλακή Κουτσελίνη και Στεφανίδου
Με το που ξεκίνησε η δίκη, ο συνήγορος της 34χρονης Αλέξης Κούγιας αντέκρουσε το κατηγορητήριο σε βάρος της εντολέα του, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον προηγούμενο συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου, σε ιατροδικαστές, αλλά και σε παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών, για τους οποίους ανέφερε ότι «καταστρέφουν ζωές και θα έπρεπε να είναι στη φυλακή».
Ο κ. Κούγιας στη σχετική τοποθέτησή του στη δίκη είπε, μεταξύ άλλων: «Η κεταμίνη με την οποία δήθεν δηλητηρίασε την Τζωρτζίνα η κατηγορουμένη είναι μια κατασκευή νομική. Η ουσία υπήρχε στο νοσοκομείο. […] Η δικογραφία διέρρευσε στον Τύπο για να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα σε βάρος της. Η ορθή διαδικασία θα ήταν να γίνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να δουν τι έγινε στο νοσοκομείο».
Στη συνέχεια ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου αναφέρθηκε στους προηγούμενους υπερασπιστές της 34χρονης, για τους οποίους είπε: «Η εντολέας μου έκανε το λάθος να διορίσει συνηγόρους υπεράσπισης που δεν ζήτησαν πραγματογνωμοσύνες. Οι συνήγοροι αυτοί είτε δεν έκαναν τίποτα είτε κάθε μέρα συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές που κατακρεουργούν το τεκμήριο της αθωότητάς της. Εβγαιναν σαν τον κλαρινογαμπρό στις τηλεοράσεις και κάνανε τους ωραίους μαζί με τον Γρηγόρη Λέων και κάποιους δημοσιογράφους. Και αυτά ενώ υπάρχουν τόσα στοιχεία για την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παιδί όταν έφτασε στο νοσοκομείο. Αυτά τα απέκρυψαν από τις τηλεοράσεις.
Μιλάμε για μια κυρία Κουτσελίνη και μια κυρία Στεφανίδου επίσης, οι οποίες θα έπρεπε να μπουν φυλακή για πολλά χρόνια. Καταστρέφουν ζωές. Ευτυχώς έχουμε κάνει μηνύσεις και αγωγές προς αυτούς. Ολοι τους καταξεφτιλίστηκαν σε αυτές τις εκπομπές. Οι δε προηγούμενοι συνήγοροί της δεν διόρισαν καν τεχνικούς συμβούλους, παραιτήθηκαν κακήν κακώς από την υπεράσπισή της, ενώ δήθεν αναζητούσαν τεχνικούς συμβούλους στο FBI».
Ακόμη, ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην ιατροδικαστή Χαρά Σπηλιοπούλου, η οποία ορίστηκε επιστήμονας Ειδικών Γνώσεων στις ανακρίσεις για τους θανάτους των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου. Υποστήριξε επιπλέον πως τα συμπεράσματα στα οποία οδηγήθηκε ο καθηγητής Τοξικολογίας Νικόλαος Ράικος είναι επισφαλή. «Ο κ. Ράικος μαζί με τη Σπηλιοπούλου έκανε αυτό που λέω εξαρχής. Είχαν βρει την ένοχη και έπρεπε να την καταστήσουν κατηγορούμενη» είπε ο γνωστός δικηγόρος, βάλλοντας στη συνέχεια και κατά του Σωτήρη Μπουζιάνη, ο οποίος διενήργησε την ιατροδικαστική εξέταση στην Τζωρτζίνα. «Δεν ερεύνησε το ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης νοσοκομειακά. Υπήρχε αποδεδειγμένη πηγή κεταμίνης στο δωμάτιο, στην οποία η κατηγορουμένη δεν είχε καμία πρόσβαση» είπε ο κ. Κούγιας στη σχετική τοποθέτησή του.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Φεβρουαρίου.