Συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, με το συγκεντρωμένο πλήθος να ζητά δικαίωση για το πρωτοφανές έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους νέα παιδιά και φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους λόγω της ανικανότητας και της παθογένειας της κρατικής μηχανής!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις σχεδόν 100.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας πλημμύρισαν από τις 11 το πρωί το κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη «ματωμένη» κοιλάδα των Τεμπών, με κεντρικό σύνθημα τη λέξη «δολοφόνοι»!
Οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου κατακλύστηκαν από διαδηλωτές, ενώ στο Σύνταγμα έφτασε μεγάλος όγκος των απεργιακών συγκεντρώσεων.
Με πρόσωπα σκυθρωπά και μάτια δακρυσμένα, γονείς, νεαροί, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, κρατώντας μπαλόνια, πλακάτ και πανό που έγραφαν «Ηταν δολοφονία», «Στείλε όταν φτάσεις» ή «Μητέρα, κοιμήσου γιατί θα αργήσω», διαδήλωσαν για τα θύματα της πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα σιδηροδρομικής τραγωδίας.
Την… τιμητική τους είχαν, βεβαίως, ορισμένα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά και δημοσιογράφοι, που μετά τη φονική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών είτε έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τα θύματα των Τεμπών είτε έσπευσαν με προκλητικές δηλώσεις να τοποθετηθούν για το δυστύχημα που βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.
Το χθεσινό ιστορικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σημαδεύτηκε από επεισόδια που προκάλεσαν αντιεξουσιαστές. Ολα άρχισαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων πέταξε πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς έξω από τη Βουλή και το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, με εκείνους να απαντούν ρίχνοντας χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης. Η αναταραχή διήρκεσε λίγα λεπτά, όμως ήταν αρκετά για να διαλυθεί η ειρηνική συγκέντρωση μπροστά από το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές να μετακινηθούν προς την Πανεπιστημίου.
Εν συνεχεία, οι ομάδες κουκουλοφόρων ανασυντάχθηκαν στους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, όπου άγνωστοι άρχισαν πάλι να πετούν πέτρες και μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις, με τα ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών και δακρυγόνων. Οι αναρχικοί έριξαν στύλους, κατέστρεψαν πινακίδες, έσπασαν μάρμαρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, σπάζοντας τζάμια, ενώ στο στόχαστρό τους μπήκε και ένα φορτηγάκι που βρισκόταν παρκαρισμένο στην Παλιά Βουλή, το οποίο πυρπόλησαν.
Τέλος, στόχος των κουκουλοφόρων έγινε για πολλοστή φορά το μνημείο για τα θύματα της Marfin. Την ώρα που οι αντιεξουσιαστές ανέβαιναν την οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα, ορισμένοι εξ αυτών αποκόπηκαν από το μπλοκ τους και έσπασαν το μνημείο που φτιάχτηκε στη μνήμη της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, του Επαμεινώνδα Τσάκαλη και της Παρασκευής Ζούλια. Ως αργά χθες η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε επτά συλλήψεις και 13 προσαγωγές. Στην κατοχή των συλληφθέντων, που θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, φωτοβολίδες, πέτρες, ρόπαλα και κουκούλες.
Καταλήψεις στην εκπαίδευση
Την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρισκόταν χθες σε απεργιακό κλοιό, με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία στα Τέμπη, οι φοιτητές και οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις, στη μνήμη των δεκάδων νέων παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα.
Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια. Τα κεντρικά συνθήματα των φοιτητικών συλλόγων, που ζητούν απαντήσεις αλλά και να αποδοθούν ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, είναι «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» και «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασα ποτέ, εκδίκηση για σένα θα πάρουμε, μικρέ».
Συνολικά οι σχολές που προχώρησαν σε καταλήψεις ήταν το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), η Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ) Πανεπιστημίου Κρήτης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τους φοιτητές να είναι ιδιαίτερα εξοργισμένοι, δεδομένου ότι οι 12 από τους 57 νεκρούς της τραγωδίας φοιτούσαν εκεί.
Ενδεικτικά, το Τμήμα Πληροφορικής, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, το Ιστορικό – Αρχαιολογικό, το Μαθηματικό και αλλά τμήματα τελούν υπό κατάληψη, με το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής Λάπρο Παπανικόπουλο να δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, λέγοντας παράλληλα πως «δεν θα επιτρέψουμε ξανά να υπάρξουν νεκροί συμφοιτητές μας λόγω των προβλημάτων στα συστήματα μεταφοράς». Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν αρκετά σχολεία ανά την επικράτεια, επίσης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας των μαθητών για την τραγωδία των Τεμπών.