Την ώρα που η κοινή γνώμη έχει την αίσθηση ότι οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τον ρόλο της Ρωσίδας 007, «χαρτογραφώντας», όπως, άλλωστε, προβάλλει σχεδόν το σύνολο των media, τη δράση της Ρωσίδας κατασκόπου που εγκατέλειψε τη χώρα μας, εντύπωση προκαλούν οι «μαύρες τρύπες» στο… πλεκτό του στόρι που υφάνθηκε στο κατάστημα πλεκτών που διατηρούσε στο Παγκράτι, χωρίς κανένας από τη γειτονιά να φαντάζεται ποια ήταν η πραγματική ιδιότητα της «Μαρίας Τσάλλα».
Κοινώς θα έλεγε κανείς ότι στην υπόθεση κάτι βρομάει! Ολα τα δημοσιεύματα, ακόμη και η… επίσημη ανακοίνωση της ΕΥΠ, προσπαθούν να αναδείξουν τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, με πρωταγωνίστρια τη Ρωσίδα κατάσκοπο, που είχαν βάλει στο μικροσκόπιο οι άνθρωποι της ΕΥΠ. Ομως το κυρίαρχο αφήγημα, όπως έχει τουλάχιστον παρουσιαστεί έως τώρα, φανερώνει «τρύπες», εγείροντας εύλογα ερωτήματα:
Γιατί δημοσιοποιήθηκε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από την ΕΥΠ η υπόθεση, ενώ έχει περάσει τόσος καιρός, κάνοντας αρκετούς να μιλούν για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας στην επικαιρότητα, στην οποία κυριαρχεί η τραγωδία των Τεμπών;
Γιατί έχει ανάγκη η ΕΥΠ να παρουσιάζει -με ανακοίνωση (κάτι ασυνήθιστα για τα χρονικά) ως επιτυχία της την ανακάλυψη της Ρωσίδας κατασκόπου στη χώρα μας, ειδικά όταν υπάρχει θολό τοπίο αναφορικά με την «απόδρασή της» από την Ελλάδα, όπως την παρουσιάζουν τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Τι περιμένουν πραγματικά να βρουν στο laptop και το κινητό, που, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, άφησε πίσω της; Ακόμα και ο «Θου – Βου φαλακρός πράκτωρ» δεν θα έκανε όμως τέτοιο λάθος, να αφήσει, δηλαδή, πίσω του στοιχεία σε ηλεκτρονικές συσκευές. Και εφόσον, όπως λένε οι Αρχές, την είχαν λοκάρει, δεν την είχαν, άραγε, επισυνδέσει; Εδώ είχαν και έχουν επισυνδέσει τόσους και τόσους!
Σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο εμπλέκονται κυκλώματα, όπου, με τη βοήθεια ή την ανοχή τους, εκδόθηκαν οι ληξιαρχικές πράξεις στους Δήμους Αλιβερίου και Αμαρουσίου; Αλλωστε, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η υπάλληλος του δημοτολογίου δέχθηκε «πιέσεις» για να εγγράψει τη Ρωσίδα, ότι υπήρχαν ασάφειες!
Ποιοι, λοιπόν, είναι αυτοί οι «αόρατοι» υποστηρικτές της; Ποιος ο ρόλος του «δικηγόρου Χαλκίδος» στην υπόθεση και με ποιων τη βοήθεια ενεργούσε;
Για την ιστορία, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ή «Μαρία Τσάλλα» ήρθε στην Ελλάδα το 2017, με μεξικανικό διαβατήριο από το Μεξικό και τα Σκόπια, λίγο πριν από την απέλαση από την Ελλάδα Ρώσων διπλωματών το 2018. Στη συνέχεια, απέκτησε και ελληνική ταυτότητα.
Η Ρωσίδα κατάσκοπος κατάφερε να «εξαφανίσει» τον θάνατο ενός βρέφους από τα επίσημα αρχεία και πήρε τη θέση του. Ετσι, πλέον, ως «Μαρία Τσάλλα» έλαβε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης από τον Δήμο Αμαρουσίου. Τον Δεκέμβριο του 2018 έκανε την εγγραφή της στο δημοτολόγιο του Αλιβερίου. Το 2019 η «Μαρία Τσάλλα» ζει στην Αθήνα σε airbnb και αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά, σε φροντιστήριο στο Μοναστηράκι. Στις αρχές του 2020 νοικιάζει το δυάρι στην Αρριανού 6, στο Παγκράτι, και ανοίγει το κατάστημά της, με την επωνυμία Γαλάζιο, με είδη πλεξίματος, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 προσλαμβάνει και υπάλληλο στο κατάστημά της.
Μιλώντας καλά τα γαλλικά, φρόντιζε να συχνάζει σε στέκια με γαλλόφωνους. Γλώσσα που μιλάει και ο φίλος της στην Αθήνα. Δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2022, ταξιδεύει στη Μόσχα, όπου παρέμεινε περισσότερο διάστημα -ενώ αρχίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία-, επειδή είχε αρρωστήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, με κορονοϊό. Τον Απρίλιο του 2022 πηγαίνει στο Παρίσι.
Τον ίδιο καιρό στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας συλλαμβάνεται ένα ζευγάρι Ρώσων «Illegals» και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνουν, αποκαλύπτεται ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ανάλογων Ρώσων «Illegals», συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Οι πληροφορίες αυτές φτάνουν και στην Αθήνα. Η Σμίρεβα ή «Τσάλλα» εγκατέλειψε τη χώρα μας για τη Μόσχα, μέσω κάποιου ασιατικού προορισμού, πιθανότατα της Ινδίας, στις 4 Ιανουαρίου του 2023. Λίγες ημέρες αργότερα κάνει το ίδιο και ο πραγματικός της σύζυγος, εγκαταλείποντας τη Βραζιλία για τη Μόσχα.
«Mε έπιασαν κότσο»
Θολώνει αντί να καθαρίζει το τοπίο ο δικηγόρος Χαλκίδος και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25 που βοήθησε τη Ρωσίδα κατάσκοπο Ιρίνα Σμίρεβα να εγγραφεί δημότης Αλιβερίου, το 2018, αφού μετά τα «δεν θυμάμαι» επανήλθε με νέες δηλώσεις ότι «πιάστηκε κοτσος»!
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή εξήγησε πως θέλησε να τη βοηθήσει για να έρθει νέος πληθυσμός στην περιοχή. «Καταλαβαίνω ότι σε αυτή την ιστορία εγώ πιάστηκα κοτσος. Είναι λίγο απίστευτη η κατάσταση. Δεν είμαι πολύ καλά συνειδητοποιώντας τι έχει γίνει. Υπάρχει κάτι απίστευτο. Πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία ακούγονται πολλά χρήματα. Οτι αυτή είχε στα χέρια της εκατομμύρια και άλλα τέτοια πράγματα. Οταν έρχεται και βρίσκει έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα κοινωνικά θέματα καταλαβαίνω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα είχα φανταστεί στην αρχή.
Δεν ζήτησε άδεια διαμονής, αλλά εγγραφή στο δημοτολόγιο. Εγώ έδειξα ιδιαίτερη ευαισθησία στο να εγγραφεί η γυναίκα αυτή στο δημοτολόγιο. Γιατί στη μικρή μας πόλη θέλουμε να έρθει πληθυσμός. Εχει να κάνει με την ιδεολογία μου. Αλλά καταλαβαίνω ότι έχω μπλέξει. Η καλή μου πρόθεση εκφράζεται πλέον ή ως βλακεία ή ως ψέμα. Είμαι σε κρίση συνείδησης. Το πώς με βρήκε είναι ένα ερώτημα. Γιατί εμένα; Πιθανολογώ ότι μου τηλεφώνησε ένας δικηγόρος τον οποίο δεν θυμάμαι» είπε ο δικηγόρος.
Ο ίδιος δεν φωτίζει την υπόθεση και επικαλείται ότι δεν θυμάται λεπτομέρειες. Θυμάται ότι πίεσε την αρμόδια υπάλληλο του δημοτολογίου, η οποία δεν ήθελε να εγγράψει τη Ρωσίδα κατάσκοπο στο δημοτολόγιο, αλλά δεν θυμόταν ποιος παραχώρησε τη δήλωση ότι τη φιλοξενεί στο Αλιβέρι…
Σε νεότερες δηλώσεις του όμως απάντησε στην ερώτηση αν η σύζυγός του ήταν εκείνη που υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι φιλοξενούσε τη «Μαρία Τσάλλα». «Η γυναίκα μου είπε σε μια συνδιάλεξη ότι είχε υπογράψει μια δήλωση. Δεν τη θυμάμαι, αλλά για να το θυμάται αυτή είναι πιθανό. Αν έγινε αυτό, θα έγινε για να παρουσιαστεί ένα συμβόλαιο» είπε ο δικηγόρος που διατηρεί γραφείο στο Αλιβέρι.