Στον απόηχο των συνταρακτικών δικαστικών εξελίξεων στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», η νέα προσωρινή διοίκηση έκανε τον απολογισμό της για το πρώτο εξάμηνο που βρίσκεται στο «πηδάλιο» του οργανισμού, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει εννέα αναδοχές παιδιών και επτά υιοθεσίες, ενώ έχει καταργηθεί πλέον η παιδική εργασία!
Σύμφωνα με την αναφορά προόδου εξαμήνου για την «Κιβωτό του Κόσμου», η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον άλλοτε επικεφαλής του οργανισμού πατέρα Αντώνιο, έχει γίνει μια σειρά από αλλαγές.
Όπως τονίζεται αρχικά, από τον Νοέμβριο του 2022, όταν άλλαξε η διοίκηση, πραγματοποιήθηκαν εννέα αναδοχές παιδιών και επτά υιοθεσίες. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η επανασύνδεση οικογενειών και αδελφών, την ώρα που, σε πρώτη φάση, υπάρχει η δυνατότητα συναντήσεων, και σε δεύτερο χρόνο θα γίνει κοινή φιλοξενία για τα αδέλφια, όπως επισημαίνεται. Σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι δε το γεγονός πως καταργήθηκε άμεσα η υποχρεωτική παρακολούθηση στα τεχνικά εργαστήρια της «Κιβωτού» και, κυρίως, καταργήθηκε η παιδική εργασία.
«Με πρωταρχικό μέλημα τη φροντίδα των παιδιών που υποστηρίζονται από την “Κιβωτό”, σε επτά Σπίτια Φιλοξενίας πανελλαδικά, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, και στον Παιδικό Σταθμό, η νέα διοίκηση ανέλαβε τη συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και να εφαρμόσει την ειδική νομοθεσία για την παιδική προστασία στο σύνολο της δραστηριότητάς του» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της νέας διοίκησης. Αμέσως μετά, παρατίθεται δήλωση της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου» Αλεξάνδρας Μαρτίνου, η οποία αναφέρει:
«Εργαζόμαστε εντατικά για να θέσουμε τις βάσεις για έναν φορέα-πρότυπο για την παιδική προστασία στην Ελλάδα, που θα διαπνέεται από διαφάνεια και εξωστρέφεια. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά. Για να μπορέσει να εκπληρώσει το σημαντικό έργο που της ανατέθηκε από την πολιτική ηγεσία, η διοίκηση της “Κιβωτού του Κόσμου” έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες, απαραίτητες ενέργειες, εστιάζοντας στα εξής: Δημιουργία ενός ασφαλούς, σύγχρονου και κατάλληλου περιβάλλοντος για τα παιδιά. Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της “Κιβωτού” με βάση τη νομοθεσία και τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης. Συνεργασία με καταρτισμένο και κατάλληλο προσωπικό για όλους τους ρόλους και όλες τις δομές του οργανισμού.
Επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχών και υιοθεσιών, σύμφωνα πάντοτε με το πλαίσιο του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Οπως καταλήγει η κυρία Μαρτίνου, η εκτίμηση του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου είναι πως θα έχει ολοκληρώσει το έργο που του ανατέθηκε από την Πολιτεία ως τη λήξη της θητείας του, τον Νοέμβριο του 2023.
«Συλλογική υποχρέωση»
«Η υπόθεση της “Κιβωτού” επηρέασε όλο το οικοσύστημα της κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη του κόσμου κλονίστηκε. Τα παιδιά της “Κιβωτού”, όμως, παραμένουν εδώ, και χρειάζεται να νιώθουν ασφαλή. Αυτή είναι συλλογική υποχρέωση» αναφέρει από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της «Κιβωτού» Μαρία Χατζηνικολάκη.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του πατρός Αντωνίου, άλλοτε ισχυρού άνδρα του οργανισμού, έχει ασκηθεί δίωξη, μεταξύ άλλων, για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Αυτήν την περίοδο ο κατηγορούμενος ιερέας κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς προς τα τέλη του μήνα, το πολύ αρχές του επόμενου, αφότου η αρμόδια ανακρίτρια μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία, αναμένεται να λάβει κλήση σε απολογία!