Με τον χειρότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για αυτοδυναμία της… αποχής, αφού το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δεν πήγαν να ψηφίσουν, αλλά προτίμησαν να «πλημμυρίσουν» τις καφετέριες, ήταν μεγάλο! Περίπου το 40% του συνόλου των Ελλήνων ψηφοφόρων επέλεξε να μην ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα, με τους νέους να καλύπτουν ικανή μερίδα αυτού.
- Από την Ιωάννα Τσέφλιου
Βαθιά δυσαρεστημένοι, επέλεξαν να περάσουν το πρωί της Κυριακής με φρέντο και φραπέ, παρά με ψηφοδέλτια στις κάλπες. Στην πλειονότητά τους οι πιτσιρικάδες απείχαν από τα εκλογικά τους δικαιώματα λόγω ιδεολογίας, ενώ και εκείνοι οι λίγοι που πήγαν να ψηφίσουν έκαναν λόγο για αντιδημοκρατικές πολιτικές και περιορισμένες ελπίδες.
Η «Espresso» από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρέθηκε σε καφετέριες και στέκια, αναδεικνύοντας την τεράστια απογοήτευση των νέων ανθρώπων, που νιώθουν πως δεν ταυτίζονται με τα μεγάλα κόμματα.
«Δεν πήγαμε να ψηφίσουμε, γιατί δεν υπάρχουν επιλογές. Ο,τι και να ψηφίσουμε, ξέρουμε τι θα βγει. Από τα σκ@τά πάμε στα σκ@τά. Ο ένας είναι μεγαλύτερος μ@λ@κας από τον άλλο» είπε ένας 18χρονος, που καθόταν σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στο ίδιο κλίμα και ένας 20χρονος, που γεμάτος οργή είπε στην «Espresso»: «Μας κατέστρεψαν, δολοφόνησαν νέους ανθρώπους στα Τέμπη, αλλά μάλλον ξεχνάμε γρήγορα. Δεν λογαριάζουμε τι περάσαμε την τελευταία τετραετία, μας νοιάζει να αρπάξουμε ό,τι μπορούμε και τέλος. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχω σε αυτήν την παρωδία. Προτιμώ να κάτσω να πιω καφέ, παρά να δώσω ψήφο σε κάποιον από αυτούς».
Στο Παγκράτι
Aπό την άλλη, υπήρξε και μερίδα νέων που έδωσαν αυτοδυναμία στο «κόμμα του φραπέ» ασκώντας τα εκλογικά τους δικαιώματα, χωρίς να χάσουν όμως την κυριακατική τους συνήθεια: καφεδάκι με χαλαρή διάθεση! Οπως μια παρέα σε κατάστημα εστίασης στο Παγκράτι, που απολαμβάνοντας τον καφέ μετά την ψήφο υποστήριξε πως το χειρότερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι νέοι για το μέλλον τους είναι να απέχουν από τις κάλπες.
«Υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο όποιος δεν πάει να ψηφίσει δέχεται τις ανάλογες κυρώσεις. Εχουμε χρέος να πάμε στις κάλπες, για το δικό μας καλό. Πράγματι, η ψήφος είναι δύσκολη εξίσωση, αλλά οφείλουμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα» είπε αρχικά ο Γρηγόρης, που καθόταν στο Vitelli Athens, και συνέχισε: «Εχω δει όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ξέρουμε καλά πως όποιος και να βγει, τα ίδια και τα ίδια θα γίνουν σε τελική ανάλυση. Αυτή τη φορά πιστεύω πως θα έχουμε πολλά κόμματα στη Βουλή, θα ακουστούν διαφορετικές απόψεις».
Αλλά και τα κορίτσια της παρέας εξήγησαν πως προτού δώσουν την ψήφο τους σε ένα συγκεκριμένο κόμμα επέλεξαν να ενημερωθούν.
Αντισυνταγματικές πρακτικές
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος, φίλος του Γρηγόρη, αναφέρθηκε στο «φρένο» που μπήκε σε πολλά κόμματα, κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές πρακτικές. «Υπήρξαν κόμματα, όπως οι “Ελληνες”, που “κόπηκαν” επειδή ο ηγέτης τους είναι στη φυλακή. Είναι αντισυνταγματικό να στερείς από τον Ελληνα την επιλογή να ψηφίσει αυτό που θέλει.
Προσωπικά δεν θα ψήφιζα Κασιδιάρη, αλλά το θεωρώ τελείως λάθος, γιατί είμαι νεοφιλελεύθερος και πιστεύω πως έχουν όλοι δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Πρέπει η μερίδα των πολιτών που έχει αυτές τις απόψεις να εκπροσωπείται από κάποια παράταξη» τόνισε στην «Espresso» και συμπλήρωσε: «Οταν ο Μιχαλολιάκος μπήκε στη φυλακή, η Χρυσή Αυγή είχε κατέβει στις εκλογές. Τώρα γιατί αλλάζουν τα πράγματα; Εχω φίλους που θα ψήφιζαν “Ελληνες” και αφότου “κόπηκε” δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν». Τα μικρά κόμματα και όχι τα μεγάλα, που, όπως είπαν, θα κάνουν ό,τι θέλουν πάλι, στήριξαν ο Λορέντζο και ο Δημήτρης, που μετά την κάλπη πήγαν σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας.
«Πήγαμε με την ελπίδα το κόμμα που θα βγει να κάνει καλύτερο το μέλλον μας. Το ψάξαμε και για αυτό ψηφίζουμε τα μικρότερα κόμματα, ώστε να υπάρχει πολυφωνία» είπε ο 26χρονος Λορέντζο, ενώ ο κατά δύο χρόνια μικρότερός του Δημήτρης συμπλήρωσε: «Πρέπει να ακούγονται διαφορετικές απόψεις, δεν γίνεται να βγαίνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι».
Αντιθέτως, η Μαρία, 24 ετών, μιλώντας στην «Εspresso» έκανε λόγο για κομβικές εκλογές, τονίζοντας πως η ψήφος των νέων ανθρώπων είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Δεν σου κρύβω πως ένιωσα να με διακατέχει ένα άγχος αυτή τη φορά. Πιστεύω πως οι εκλογές ήταν πιο κρίσιμες και από το 2019. Σίγουρα το μελετήσαμε προτού ψηφίσουμε, αλλά στη σκέψη και μόνο πως θα συσπειρωθούν τα κόμματα της Αριστεράς και θα κάνουν συγκυβέρνηση, κάπως φοβήθηκα. Σκέφτηκα έναν Τσίπρα με ποιον; Με το ΚΚΕ; Με τον Βαρουφάκη; Και όχι λόγω αντιλήψεων, αλλά κυρίως επειδή πρόκειται για παρατάξεις με διαφορετικές περγαμηνές -ακόμη και αν ανήκουν στην Αριστερά-, που θα ενωθούν μόνο και μόνο για να καρπωθούν τη νίκη» επεσήμανε και συνέχισε: «Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή η χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό, αναγνωρισμένο από τις άλλες χώρες, που θα χαίρει της εκτίμησης και της στήριξής τους».
Τέλος, ο συνομήλικός της Γιάννης εξέφρασε την ανάγκη για εξέλιξη στην κοινωνία και ειδικότερα στη νέα γενιά: «Εχουμε ανάγκη από ελπίδα και εξέλιξη. Να πάμε ένα βήμα μπροστά» είπε.