Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ακόμη μία φορά ανέτοιμη και ανίκανη να προστατεύσει από την πύρινη λαίλαπα τους πολίτες της Ελλάδας, περιουσίες, καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Την ώρα που η χώρα θρηνεί ήδη πέντε νεκρούς από τις φωτιές και εκατοντάδες πολίτες έμειναν άστεγοι, χθες φθάσαμε στο σημείο οι φλόγες να πυροδοτήσουν εκρήξεις σε μία από τις κεντρικότερες αποθήκες οπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο, με πολίτες και τουρίστες να απομακρύνονται με πλωτά μέσα από την περιοχή για να σωθούν οι ζωές τους!
Η φωτιά, όσο και αν ακούγεται αδιανόητο, έφτασε έως τις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης και οι φλόγες τύλιξαν αποθήκη στην οποία φυλάσσονται υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα των F-16.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στη συγκεκριμένη εγκατάσταση υπάρχει μεγάλος αριθμός πυρομαχικών. Ετσι, λοιπόν, γεννιέται εύλογα η απορία γιατί με το που άλλαξε ο άνεμος και κινούνταν η φωτιά προς τη στρατιωτική αποθήκη δεν περικυκλώθηκε το σημείο από πυροσβεστικές δυνάμεις… Πώς δεν είχε καθαριστεί η περίμετρος αλλά και γιατί δεν έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης σε μια τόσο κομβική εγκατάσταση είναι μερικά από τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, με τις ευθύνες να αναζητούνται.
Μπροστά στο χάος, δόθηκε εντολή για άμεση μεταστάθμευση περίπου 70 μαχητικών αεροσκαφών από τη Νέα Αγχίαλο στη Λάρισα για να μη γίνουν στάχτη και διασυρθεί διεθνώς η Πολεμική Αεροπορία. Οι εκρήξεις από την αποθήκη, που ακούστηκαν έως τη Σκόπελο, προκάλεσαν πανικό, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια σε οικίες και βιτρίνες καταστημάτων της περιοχής.
Το ανεξέλεγκτο μέτωπο οδήγησε στην εκκένωση πολλών οικισμών γύρω από τη Νέα Αγχίαλο, με τους κατοίκους να μετακινούνται με λεωφορεία προς τον Βόλο, ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκαν με πλωτά μέσα. Στο λιμάνι της Νέας Αγχιάλου εκτυλίχθηκαν σκηνές βγαλμένες από πολεμική ταινία. Τα στελέχη του Λιμενικού επιβίβαζαν πολίτες σε σκάφη και πλωτά μέσα ιδιωτών. Γυναίκες με μωρά και παιδιά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, ανήμποροι, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, άλλοι και με τα κατοικίδιά τους, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι και περίμεναν έντρομοι να επιβιβαστούν.
Κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα καθώς ο ήχος από τις εκρήξεις και το πύρινο φόντο έκαναν το σκηνικό τρομακτικό, την ώρα που οι καμπάνες χτυπούσαν για να σημάνουν συναγερμό. Οι αποστολές που βρίσκονταν στον Βόλο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση. Περίπου 440 ιστιοπλόοι, προπονητές και αθλητές συμμετείχαν στην επιχείρηση με τα πλεούμενά τους για να μεταφέρουν κόσμο από τη Νέα Αγχιάλο στο λιμάνι του Βόλου.
Στο σημείο βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, που έδιναν οδηγίες στους κατοίκους για το πώς να απομακρυνθούν από το σημείο, ενώ πήγαιναν πόρτα πόρτα για να μη μείνει κανείς πίσω.
Οι πολίτες με τρία σκάφη του Λιμενικού, 22 ιδιωτικά και δύο ρυμουλκά μεταφέρθηκαν αρχικά στο Λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση, και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου και σε ξενοδοχεία με μέριμνα του δήμου. Στο μεταξύ στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκε ένας ηλικιωμένος με αναπνευστικά προβλήματα από τη Νέα Αγχίαλο. Σύμφωνα με το magnesianews.gr, πρόκειται για κατάκοιτο, που αντιμετωπίζει αναπνευστικό πρόβλημα και, επειδή φοβήθηκε μην πάρει φωτιά το σπίτι του, ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα στα εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ., σύμφωνα με τον «Ταχυδρόμο» τα πυροσβεστικά ξέμειναν από νερό, καθώς δεν υπάρχει ρεύμα στην περιοχή, ενώ προς ενίσχυσή τους έσπευσαν άλλα από το Διμήνι. Επιπλέον, πληροφορίες έκαναν λόγο για εγκλωβισμένους εργαζομένους στα εργοστάσια, οι οποίοι αδυνατούσα να βγουν λόγω των πολύ πυκνών μαύρων καπνών.
Επίσης, κάηκε ολοσχερώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Δήμητρα», που βγάζει ξακουστά τσίπουρα και κρασιά. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται δίπλα στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ υπήρχαν δεξαμενές προπανίου και αλκοόλ.
Στάχτη έγινε ακόμα ένα εργοστάσιο στη Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.