Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

Το γαμήλιο πάρτι στο Γκάζι για Τσακαλώτο και Νάσση, οι οποίοι ...

«Παντρεύτηκε» ο... μπαμπάς, όχι τη Σκάρλετ Γιόχανσον ή την...

Διακοπές στο Αιγαίο για τον ηθοποιό Τζέισον Στέιθαμ και το μοντέλο Ρόζι...

Ο Τζέισον Στέιθαμ και η Ρόζι Χάντινγκτον διαφημίζουν την...

Στεφανία Γουλιώτη: «Έχω περάσει από μεγάλα σκοτάδια και πολλή θλίψη»

Η Στεφανία Γουλιώτη παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωίαν...

Μάριο Καλντερόνε: Ο Λαρισαίος Αλέν Ντελόν της σικελικής Μαφίας

Η «νόσος των αρχιμαφιόζων», όπως του Ιταλού «νονού των...

Oσκαρικός Σπύρος Φωκάς: Πώς η Κορίνα Τσοπέη και η Ρενέ Πάππας βοήθησαν στο να τον τιμήσουν τα φετινά βραβεία

Τι λέει στην «Espresso» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού η εστεμμένη που έκανε περήφανη τη χώρα μας πριν από δεκαετίες στα διεθνή καλλιστεία

Στην Ελλάδα πέθανε πάμπτωχος και κηδεύτηκε σχεδόν μόνος και ξεχασμένος από το κράτος και τους συναδέλφους του. Ωστόσο στο Χόλιγουντ θα τιμηθεί στα βραβεία Οσκαρ ως μεγάλος Ελληνας ηθοποιός παγκόσμιου βεληνεκούς.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Ο λόγος για τον Σπύρο Φωκά, τον τελευταίο μεγάλο Ελληνα ηθοποιό της χρυσής δεκαετίας του ’60, που κατάφερε να κάνει διεθνή καριέρα και να περάσει αρκετές φορές την πόρτα των χολιγουντιανών παραγωγών διαπρέποντας δίπλα σε σταρ όπως ο Μάικλ Ντάγκλας, η Λάιζα Μινέλι, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, η Κατίνα Παξινού και πολλοί άλλοι. Την είδηση μάλιστα για την τιμητική αυτή στιγμή τη βραδιά των βραβείων Οσκαρ και την επισήμανση του ονόματος του Σπύρου Φωκά επιβεβαιώνει αποκλειστικά σήμερα στην «Espresso» η Κορίνα Τσοπέη. «Είναι αλήθεια ότι το όνομα του Σπύρου Φωκά, του δικού μας Ελληνα μεγάλου ηθοποιού, θα ακουστεί και θα εμφανιστεί στις οθόνες κατά τη διάρκεια της βραδιάς των Οσκαρ» λέει συγκινημένη από την άλλη άκρη του Ατλαντικού όπου μένει μόνιμα η παλιά του φίλη, με την οποία έζησαν μοναδικές στιγμές κατά το παρελθόν.

fokas230143
Η Κορίνα Τσοπέη σε επίσκεψή της στην Ελλάδα

Και μπορεί κατά τη βραδιά της παρουσίασης του ημερολογίου του ΤΑΣΕΗ να μην υπήρχε για τον Σπύρο Φωκά ούτε ένα λεπτό ειδικής μνείας για εκείνον, ωστόσο ο θεσμός των Οσκαρ πριν από αρκετές εβδομάδες ζήτησε με κάθε επισημότητα από τη σύζυγό του Λίλιαν Φωκά όλα τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και μια αντιπροσωπευτική του φωτογραφία για την παρουσίαση που θα γίνει στο όνομά του.

Η επικοινωνία

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Espresso» η πρώην Μις Υφήλιος και ηθοποιός Κορίνα Τσοπέη, «με πήρε πριν από αρκετό καιρό η πρώην σύζυγός του, η Ρενέ Πάππας, και μου είπε: “Κορίνα, ο Σπύρος έφυγε από τη ζωή. Μπορεί να ήταν πρώην άντρας μου, να χωρίσαμε, όμως υπήρξε ένας πολύ σπουδαίος και ταλαντούχος Ελληνας ηθοποιός που διέπρεψε στο Χόλιγουντ.

fokas23014
Τη βραδιά της στέψης της

Τα βραβεία Οσκαρ θα κάνουν μνεία σε εκείνον”. Αμέσως ενημερώσαμε τη σύζυγό του Λίλιαν Φωκά να στείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητούσαν από τα βραβεία, ώστε να τον μνημονεύσουν μαζί με τα άλλα κορυφαία ονόματα που αποδήμησαν το 2023» αναφέρει συγκινημένη η παλιά του φίλη με την οποία στην Αμερική έκαναν πολλή παρέα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας η Κορίνα Τσοπέη θυμήθηκε τις όμορφες στιγμές που είχε περάσει με τον Σπύρο Φωκά, όταν και οι δύο μεσουρανούσαν στην Αμερική.

fokas230142
Ρενέ Πάππας

«Καταρχάς πρέπει να σου πω ότι στενοχωρήθηκα πάρα πολύ όταν έμαθα για τον θάνατό του. Είχα μάθει ότι ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια πολύ. Δεν του άξιζε. Οταν εκείνος είχε έρθει πρώτη φορά από την Αμερική στην Ελλάδα και τον συνάντησα, μου κόπηκε η φωνή από την ομορφιά του. Αργότερα στο Χόλιγουντ κάναμε πολλή παρέα εγώ, ο Σπύρος και η Ρίκα Διαλυνά» θυμάται με νοσταλγία. Τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Φωκάς έφτασε στα όρια της οικονομικής ανέχειας, με αποτέλεσμα να ζει σε ένα μικρό προκάτ στην Κορινθία, με τους απλήρωτους λογαριασμούς να είναι θηλιά γύρω από τον λαιμό του και τον ίδιο μαζί με τη σύζυγό του να προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι από φίλους και γνωστούς.

fokas230141
Με τη σύζυγό του Λίλιαν την ημέρα του γάμου τους

Ωστόσο, όπως λέει η πιστή του φίλη Κορίνα Τσοπέη, τη μοίρα μας την καθορίζουμε κατά ένα μεγάλο μέρος εμείς. «Στη ζωή κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το φινάλε του. Οι περισσότεροι δεν βλέπουν τα γεράματα που έρχονται. Εγώ προνόησα αρκετά. Και εγώ είχα νιάτα, και εγώ είχα δόξα, και εγώ είχα χρήματα. Εμαθα όμως στη ζωή μου να μην ξοδεύω.

spyros fokas11113

Ολοι νομίζουν πως αυτά που έχουν, ομορφιά, δουλειά, χρήματα, δόξα, θα κρατήσουν για πάντα. Κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να μείνει πάμπτωχος κάποια στιγμή, αν δεν κάνει το κουμάντο του. Οπως ο Σπύρος μας! Λυπάμαι πάρα πολύ για τον Σπύρο. Ηταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος, πολύ γαλαντόμος, πολύ κιμπάρης και σταρ εκείνα τα χρόνια. Ολοι μιλούσαν για τον Ελληνα σταρ Σπύρο Φωκά κάποτε στην Αμερική. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να μας παρασύρουν. Και μέσα από την εφημερίδα σας θέλω να πω στον δικό μου Σπύρο Φωκά: “αγαπημένε μου φίλε. Δεν θα ξεχαστείς”».

Και να σκεφτεί κανείς ότι στην κηδεία του ούτε στεφάνι δεν έστειλε το ελληνικό κράτος!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόπα και κόκα από «σφίχτη» γκουρού! – Οι περιπέτειες με το νόμο του ιντερνετικού Mr Fitness

«Στα πράσα» πιάστηκε γνωστός ινσταγκράμερ, που εμφανίζεται ως «γκουρού»...

Εκτός από τη σύζυγο νάρκωνε και την κόρη του για να τη βιάσουν άνδρες

Σε κατάσταση σοκ οι Γάλλοι παρακολουθούν τις καταιγιστικές εξελίξεις...

Η κόρη της Ντενίση, Μαριτίνα, έβγαλε στη… φόρα τον σύντροφό της

Η κούκλα κόρη της Μιμής Ντενίση μεγάλωσε και είναι...

Η βίλα καταφύγιο του «Ιωσήφ» Κεϊτζ

Μπορεί για ενάμιση μήνα ο χολιγουντιανός σταρ Νίκολας Κέιτζ...

Φώτης Μεταξόπουλος: «Καλύτερα να μεγαλώσει ένα παιδί σε ίδρυμα παρά από ομόφυλα ζευγάρια»

Ο Φώτης Μεταξόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν....

Η Καινούργιου στο πλευρό του αγαπημένου της που ανοίγει μαγαζί στο Παγκράτι

Φουλ ερωτευμένη η Κατερίνα, έχει γίνει βράχος για τον...