Σοκ προκαλεί η εικόνα παιδιού ΑμεΑ να ταξιδεύει επί 45 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο στο… γκαράζ επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου της πορθμειακής γραμμής Κεραμωτής – Θάσου, κατά παράβαση κάθε ισχύοντος ναυτικού κανονισμού αλλά και… ανθρωπιάς.
Το παιδί με ειδικές ανάγκες στοιβάχτηκε πριν από λίγες ημέρες μαζί με τη μητέρα του ανάμεσα στα οχήματα στο γκαράζ του πλοίου, αν και απαγορεύεται να παραμένουν εκεί οι επιβάτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ομως τα μέλη του πληρώματος της… γαλέρας έκαναν τα «στραβά μάτια», καθώς, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας, όφειλαν να μεταφέρουν το ανάπηρο παιδί με καροτσάκι ή φορείο, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο πλοίο δεν διαθέτει ράμπα για τη μεταφορά του στο κατάστρωμα.
Την εξόφθαλμη παρανομία έφερε στο φως μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η Γεωργία Πραστάνη, η οποία ταξίδευε με το ίδιο πλοίο. «Νιώθω τεράστια ΝΤΡΟΠΗ που είμαι άνθρωπος και ζω σε αυτήν την απαράδεκτη χώρα, ειλικρινά! Εν έτει 2024, εν μέσω καλοκαιριού, μητέρα με παιδί ΑμεΑ μένουν 45’ στο αμπάρι με τα αυτοκίνητα μέσα στον ήλιο, γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΑΜΠΑ ΓΙΑ ΑμεΑ! Αμεσα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΡΑΜΠΕΣ/ΑΝΕΒΑΤΟΡΙΑ και απαγόρευση μεταφορικών χωρίς τις συγκεκριμένες προδιαγραφές! Θα γίνουμε ποτέ χώρα επιτέλους ή να ξεκινήσουμε σιγά σιγά να ψάχνουμε για κάποια άλλη, που σέβεται τους πολίτες της με όλες τους τις ιδιαιτερότητες;» διερωτάται στην ανάρτησή της με το φωτογραφικό ντοκουμέντο από το παιδί ΑμεΑ που στοιβάζεται στο γκαράζ του πλοίου.
Η ανάρτηση έλαβε πάνω από 400 likes και έγιναν πάνω από 1.000 κοινοποιήσεις. Μάλιστα, η γυναίκα κοινοποίησε την ανάρτηση στον, κατά τα άλλα, λαλίστατο στα social media πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, μη γνωρίζοντας πως αρμόδιος είναι ο Ελληνοκύπριος υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος, κατά διαβολική σύμπτωση, είχε διατελέσει Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, αλλά ως υπουργός Ναυτιλίας φαίνεται πως έχει «ξεχάσει» τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το χειρότερο είναι πως ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος δεν φροντίζει για την ουσιαστική τήρηση του Κανονισμού 1177/2010 της Ευρωπαϊκής Eνωσης που αφορά τις μετακινήσεις των ΑμεΑ με τα επιβατηγά πλοία, αλλά και την εγκύκλιο του προκατόχου του υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη στις 8/10/2018, η οποία είχε επισημάνει το πρόβλημα παραμονής των ΑμεΑ στα γκαράζ των πλοίων. «προς αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων και με γνώμονα τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της σωματικής ακεραιότητας όλων των επιβαινόντων που ανήκουν στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ΑμεΑ», είχε ζητηθεί, με βάση την εγκύκλιο, να ληφθεί μέριμνα για εφοδιασμό καθίσματος-φορείου σε όλα τα Ε/Γ πλοία, ώστε να είναι κατάλληλο για άμεση μεταφορά ασθενών από χώρους με περιορισμένη προσβασιμότητα.
Η εγκύκλιος φαίνεται πως έμεινε «στα χαρτιά», όχι μόνο σε αυτό το πλοίο, αλλά και σε άλλα ακτοπλοϊκά που δεν διαθέτουν μπάρες ή ανελκυστήρες για τη μεταφορά των επιβατών με ειδικές ανάγκες. Η Γεωργία Πραστάνη, που δεν άντεξε την απάνθρωπη μεταχείριση του παιδιού ΑμεΑ σε επιβατηγό πλοίο, κοινοποιώντας το ντοκουμέντο της ντροπής σε μια χώρα που ζει από τον τουρισμό, μίλησε στην «Espresso» σε μια προσπάθεια να ακουστεί από την Πολιτεία αυτή η ευάλωτη κατηγορία επιβατών. «Δυστυχώς, από το 2019 που γνωρίζω, διότι κάνω συχνά το δρομολόγιο, είναι η ίδια κατάσταση. Υπάρχουν και αντίστοιχες καταγγελίες επιβατών ΑμεΑ γι’ αυτήν την κατάντια που ζούμε.
Αυτό ισχύει σε όλες τις εταιρίες και όχι μόνο στη συγκεκριμένη που ταξιδέψαμε. Εμαθα κι από άλλον πολίτη ότι υπάρχει ΑμεΑ που, επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ανέβει επάνω, μένει στο αυτοκίνητο 45 λεπτά για να έχει κλιματισμό, που απαγορεύεται να μένει επιβάτης στο γκαράζ και, πέρα από αυτό, τα αυτοκίνητα είναι τόσο κολλημένα που, χτύπα ξύλο, αν συμβεί κάτι ή χρειαστεί το οτιδήποτε δεν χωράει να βγει αυτός ή ο συνοδός» μας λέει.
«Θέλω να ελπίζω σε έναν κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση καθώς και περισσότερη κοινωνική μέριμνα και συνοχή! Ολοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας θα περάσουμε από τις φάσεις (τρίτη ηλικία, εγκυμοσύνη κ.τ.λ.), όπως και επίσης όλοι μας είμαστε δυνάμει ΑμεΑ. Πρέπει να είμαστε πολίτες σε μια χώρα που μας σέβεται, ασχέτως των ιδιαιτεροτήτων μας. Και να καταλάβει κάποια στιγμή η Πολιτεία πως πέρα από υποχρεώσεις, οι πολίτες της είναι άνθρωποι με δικαιώματα και αξίες, που δυστυχώς καταπατούνται καθημερινά» τονίζει η Γεωργία Πραστάνη, στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και στον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδη για τις εικόνες ντροπής στα ακτοπλοϊκά πλοία-γαλέρες το 2024…