Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενοίκιο στο ΟΑΚΑ για γαμήλια δεξίωση – Νύφη η Μις Λίβανος Μάγια...

Περισσότερα από 5.000.000 ευρώ φημολογείται ότι κόστισε η μυθική...

Κώστας Πολυδώρου: Νεκρός στο σπίτι του ο «Ρομπέν των τραπεζών»

Η ζωή κάνει κύκλους και οι «παραβατικοί» συνήθως ξαναγυρίζουν...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Πρωτοφανής καταγγελία μητέρας μη λεκτικού αυτιστικού...

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η συμπεριφορά αρχιμανδρίτη, ο οποίος...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Από εσάς απαιτούνται ωριμότητα, ρεαλισμός και σχολαστικότητα στις...

Η φλόγα της πίστης έσωσε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ!

H ιστορική μονή στη Νέα μάκρη γλίτωσε από τις λυσσασμένες γλώσσες της φωτιάς

Στη δίνη της τεράστιας πυρκαγιάς που πλήττει τη βορειοανατολική Αττική βρέθηκε χθες και η Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, η οποία γλίτωσε την τελευταία στιγμή, με ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ρίχνονται με αυταπάρνηση στη μάχη της κατάσβεσης, προκειμένου να τη σώσουν. Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκκένωση, με τις μοναχές να προσεύχονται να καταφέρει το ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στην περιοχή της Ξυλοκέριζας, ανατολικά του Πεντελικού όρους, να βγει αλώβητο από τον πύρινο εφιάλτη.

efraim13084

Το πανελλήνιο «λαχτάρισε» όταν είδε τις φλόγες να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από την ιερά μονή του θαυματουργού οσίου, που είναι τόπος λατρείας των ορθοδόξων από πολλά σημεία της χώρας και όχι μόνο. Πλήθος πιστών συρρέει κάθε χρόνο για να προσκυνήσει το θαυματουργό σκήνωμα, αλλά και για να τιμήσει τη μνήμη του αγίου Εφραίμ, ο οποίος είναι γνωστός για τα θαύματα που έκανε, κυρίως σε καρκινοπαθείς. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής, με όσα μέσα διέθεταν, προσπαθούσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά, που από τα ξημερώματα απειλούσε το μοναστήρι, όμως οι θυελλώδεις άνεμοι, που έφταναν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, συνεχώς αναζωπύρωναν την εστία, προκαλώντας ανατριχίλα και φόβο στις μοναχές και στους πιστούς, που παρακολουθούσαν τις δραματικές επιχειρήσεις με κομμένη την ανάσα.

efraim130842

«Θέλουμε τις προσευχές όλων! Ο άγιος Εφραίμ να βάλει το χέρι του! Προσευχή! Η ιερά μονή δεν θα πάθει κάτι! Είναι εδώ! Να προσευχηθούμε για τις υπόλοιπες καταστροφές, που είναι τεράστιες!» τόνισε ένας χρήστης, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω σελίδας, που είναι αφιερωμένη στον άγιο Εφραίμ, με πλήθος πιστών να προσεύχεται να οριοθετηθεί σύντομα η φωτιά, προτού συμβεί το μοιραίο. Τελικά, στο σημείο έσπευσαν εναέρια μέσα, που δίχως δεύτερη σκέψη προστάτευσαν την ιερά μονή, η οποία κατάφερε να σωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για θαύμα, φέρνοντας στη μνήμη τους την αγιογραφία του αγίου, ο οποίος με το δεξί χέρι ευλογεί, ενώ με το αριστερό πάντα κρατάει μια φλόγα. Σύμφωνα με την Εκκλησία, η φλόγα συμβολίζει την πίστη, την οποία ο άγιος θέλει να μεγαλώσει στις ψυχές των ανθρώπων! Υπενθυμίζεται πως το ιστορικό μοναστήρι είχε σωθεί ακόμα μία φορά τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν η πύρινη λαίλαπα «σάρωσε» τη Νέα Μάκρη. Η ιερά μονή απειλήθηκε από τις φλόγες, που ξαφνικά άλλαξαν φορά, με τις μοναχές να κάνουν λόγο για θαυμαστό γεγονός.

«Λυπάμαι που είμαι Έλληνας»

Απόγνωση, τρόμος, αγωνία για την επόμενη μέρα, αλλά και θυμός απέναντι στην κρατική αναλγησία είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους πληγέντες της βορειοανατολικής Αττικής, που από τη μία στιγμή στην άλλη είδαν τον πύρινο εφιάλτη να «γλείφει» τις αυλές των σπιτιών τους. Με μάνικες, κουβάδες και λάστιχα στα χέρια προσπαθούσαν χθες σε Βαρνάβα, Πεντέλη, Μαραθώνα, Καλλιτεχνούπολη, Γραμματικό, Διόνυσο και Βριλήσσια να αντιμετωπίσουν το πύρινο θηρίο, που εξαπλώθηκε με φρενήρη ρυθμό, μετατρέποντας σε στάχτη σπίτια, αυτοκίνητα και αμέτρητα στρέμματα γης.

efraim130841

Ακόμη μία φορά η στήριξη και η βοήθεια σε αυτές τις δραματικές στιγμές φαίνεται πως ήταν προνόμιο των λίγων, αφού εξοργισμένοι κάτοικοι κατήγγειλαν πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν προτεραιότητα στις… βίλες, αφήνοντας στο έλεος του Θεού τις υπόλοιπες κατοικίες, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός. «Εμάς καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι μας στον Βαρνάβα. Ηταν πολύ μικρή η εστία στην αρχή. Δεν είχαν στείλει κάτι, δύο μόνο μικρά ελικόπτερα που έκαναν 45 λεπτά να έρθουν. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα οικόπεδο, δεν έκανε κανένας μπάρμπεκιου, όπως ειπώθηκε, ήταν καθαρά εμπρησμός. Ηταν ακριβώς πίσω από το σπίτι μας, το μόνο που μπορέσαμε να σώσουμε ήταν τον σκύλο και τη γάτα μας. Γυρίσαμε και είδαμε κατεστραμμένο το σπίτι» τόνισε πλημμυρισμένη από οργή και απελπισία η κυρία Θάλεια, κάτοικος της περιοχής Βαρνάβα, και συνέχισε: «Δεν το περιμέναμε, γιατί υπήρχε πυροσβεστικό έξω από το σπίτι μας, σε σημείο που είχε πεύκα, από κάποιο ακαθάριστο οικόπεδο, και δεν ρίξανε σταγόνα. Οταν επιστρέψαμε στο χωριό μέσα από τις φωτιές που περάσαμε με ένα φορτηγό είδαμε ότι τα πυροσβεστικά βρίσκονταν σε άλλο σημείο, έξω από τις βίλες, για να σβήσουν τις βίλες».

Η ίδια εξήγησε πως πλέον δεν υπάρχει τίποτα από το σπίτι της, κάηκε ολοσχερώς. «Το σπίτι το είχαμε 6 μήνες, δεν ήταν πλουσιόσπιτο και για αυτό και δεν σώθηκε φυσικά. Τα πυροσβεστικά ήταν έξω από τις βίλες. Και μας έλεγαν να μην ανησυχούμε, γιατί δεν θα έρθει σε εμάς. Χάθηκαν όλα, εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Ο πρωθυπουργός με τα 6.000 ευρώ και αν τα πάρουμε; Ποιος; Είδαμε και με τους πλημμυροπαθείς» κατέληξε.

Την απογοήτευσή του για τη διαχείριση της φωτιάς εξέφρασε κι ένας ηλικιωμένος κάτοικος της Πεντέλης. «Δεν ξέρω τι ψηφίζουμε και τι πληρώνουμε… Απαράδεκτη κατάσταση! Λυπάμαι που είμαι Ελληνας… Εχω ζήσει ένα κάρο φωτιές, αλλά τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί» είπε, αναφέροντας πως αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν μπόρεσε να πάρει από το σπίτι του ούτε τα απαραίτητα για να διαχειριστεί την κατάστασή του. Η συσκευή οξυγόνου, τα φάρμακα και οι κάρτες του παρέμειναν στο σπίτι, αφού του ζητήθηκε να εκκενώσει άμεσα την περιοχή. «Δεν μπορώ να πάω να δω αν υπάρχει το σπίτι μου» ανέφερε με πικρία, ενώ επεσήμανε πως είχε ατύχημα με το όχημά του όταν θέλησε να φύγει: «Φεύγοντας, για να μην καώ, κοπάνησα σε ένα δέντρο, πήρε φωτιά πίσω ο προφυλακτήρας και ήρθε και το πήρε η οδική».

efraim130843

Αλλά και ο κύριος Αγγελος, κάτοικος Μαραθώνα, ξέσπασε χθες, ζητώντας την ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων: «Εχουμε πει να στείλουν δυο τρία οχήματα να σταματήσουν τη φωτιά, η οποία στην αρχή ήταν μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ… Ηδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια. Τρέχουμε όλοι. Ηρθε η Αστυνομία πριν να μας εκκενώσει, αλλά πώς να φύγουμε, αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει».

Θεατές στο ίδιο έργο!

Προληπτικές εκκενώσεις νοσοκομείων και ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα συνέθεσαν το σκηνικό στην Πεντέλη, χθες, τη στιγμή που ο πύρινος εφιάλτης «σάρωνε» τα πάντα στο πέρασμά του. Προτού καλά καλά φανεί το πρώτο φως του ηλίου, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων. Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο πριν από τις 4.30 τα ξημερώματα και τα συνολικά 29 παιδιά που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στα Νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία».

Οπως έγινε γνωστό, τα 24 παιδιά που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με πούλμαν, ενώ ακόμη πέντε που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην ΠΙΚΠΑ), από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα, φιλοξενούμενοι και προσωπικό, ενώ τελικά χρειάστηκε να εκκενωθεί και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας αντίστοιχες επιχειρήσεις έγιναν και στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, από όπου απομακρύνθηκαν τέσσερις εργαζόμενοι.

Αργότερα το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», με 23 ασθενείς να μεταφέρονται με ασφάλεια σε άλλες δομές. Συγκεκριμένα, οι 20 διακομίσθηκαν στην «Παμμακάριστο» και οι τρεις στο Σισμανόγλειο. Ως εκ τούτου, τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής βρίσκονταν σε ετοιμότητα όχι μόνο για να δεχθούν νοσηλευομένους από άλλα ιδρύματα, τα οποία απειλούνταν από το πύρινο μέτωπο, αλλά και για τυχόν περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα.

«Είχαμε πάρα πολλά προβλήματα με αναπνευστικά, δακρύρροιες, μικροεγκαύματα, μικροτραυματισμούς, τόσο με το προσωπικό της Πυροσβεστικής όσο και με τους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν εύκολα τα σπίτια τους» ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός και συνέχισε: «Από το απόγευμα της Κυριακής τα παιδιά μας, οι εθελοντές, αλλά και το μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται στις επάλξεις του καθήκοντος. Είχαμε καρδιακά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα με την κινητή μονάδα υγείας! Βεβαίως, τα μέτωπα είναι πολλά, δεν ξέρεις πού να πρωτοπάς. Ομως, είμαστε συνέχεια σε μια κινητικότητα. Η κινητή μονάδα είναι εκεί, και όποιος από τους συμπολίτες μας χρειάζεται κάποια βοήθεια να επικοινωνήσει μαζί μας να προστρέξουμε, όπως κάναμε και με τις εκκενώσεις ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στέλλα Μπεζαντάκου: Αγωγή της τραγουδίστριας στον «εισβολέα» αστυνομικό

Στα δικαστήρια αποφάσισε να... σύρει η Στέλλα Μπεζαντάκου τον...

Ούτε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη δεν γλίτωσε από τον φακό των παπαράτσι στη Μύκονο!

Σιγά μη γλίτωνε από τους παπαράτσι και η Ελεωνόρα...

Χελωνονιντζάκι… δάγκωσε πορνοστάρ – Διάσωση με απρόοπτα

Ενα απίθανο περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες με...

Μουρμούρα για την πρεμιέρα του «Ράδιο Αρβύλα»

Aρχισαν σιγά σιγά οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον ΑΝΤ1...

Αναστέναξε η νυχτερινή Θεσσαλονίκη από ανέμελους υπουργούς, βουλευτές και «γαλάζια» στελέχη

«Αναστέναξαν» η Partytura, το Shelter, το Οψοποιών Μαγγενείαι, Οι...