Την ώρα που η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού εξακολουθεί να δίνει τιτάνια μάχη για τη ζωή της στη ΜΕΘ του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα η προχθεσινή αποκάλυψη της «Espresso» ότι στο Ηρώδειο δεν υπάρχει για κάθε ενδεχόμενο μόνιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να επιληφθεί άμεσα.
Χθες, και ενώ όλοι περίμεναν να ακούσουν από τους αρμόδιους φορείς και δη το υπουργείο Πολιτισμού, για ποιο λόγο σε ένα παγκόσμιο μνημείο, όπου γίνονται τόσο πολλές εκδηλώσεις, σε έναν χώρο που υποδέχεται χιλιάδες κόσμο να μην υπάρχει, για κάθε ενδεχόμενο, ένα ασθενοφόρο, το μόνο που άκουσαν ήταν την υπουργό Πολιτισμού να ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών στη διοργανώτρια εταιρία Galaxy Live Productions (σ.σ.: χωρίς να την κατονομάζει) που είχε αναλάβει τη συναυλία της Μαρινέλλας.
Tι διαρρέει από την εταιρία
Ωστόσο, άνθρωποι της διοργανώτριας εταιρείας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Espresso», υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο οι αρμόδιοι έχουν ένα «πέπλο μυστηρίου» για το αν επιτρέπεται ή όχι να υπάρχει ασθενοφόρο έξω από το Ηρώδειο, που… χάνεται στον δρόμο για το ωδείο, μια και τίθενται από τους αρμοδίους ζητήματα… πάρκινγκ, ακόμα και ενδεχόμενης φθοράς μαρμάρων, οδοστρώματος και πάει λέγοντας. Ψάχνοντας το ζήτημα, όντως ανακαλύψαμε πως, για παράδειγμα, όντως στη συναυλία του Σάκη Ρουβά στο Κατράκειο ή στη συναυλία του συγκροτήματος ΜΕΛΙsses στην πλατεία Νερού, που ήταν υπό τη διοργάνωση της Galaxy Live Productions, υπήρχε ασθενοφόρο, άρα δεν μπορεί να μιλάει κανείς για επιλεκτική ευαισθησία από πλευράς διοργανωτών!
Από την ώρα που έσκασαν οι αποκαλύψεις της «Espresso» και με τα πολιτικά Ρίχτερ να αρχίζουν να ταρακουνάνε και το υπ. Πολιτισμού, η Λίνα Μενδώνη από τη Ν. Κορέα όπου βρίσκεται άρχισε να βγαίνει σε πρωινάδικα προσπαθώντας να πετάξει αλλού το μπαλάκι: «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει την υποχρέωση και έχει στην Ακρόπολη, εκτός από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και νοσηλευτές και γιατρούς και νοσοκομειακό» ανέφερε χθες σε δηλώσεις της στην εκπομπή του Λιάγκα, ο οποίος μάλλον άρχισε να έχει συμπτώματα αμνησίας, παρουσιάζοντας το θέμα σαν… αποκλειστικό, «ξεχνώντας» προφανώς εσκεμμένα να αναφερθεί στο γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «Espresso», με τη Λίνα Μενδώνη να λέει πως αυτό αφορά όλο το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, συμπεριλαμβανομένου και του Ηρωδείου, και τονίζοντας ότι «το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων όταν λειτουργούν. Στο Ηρώδειο έχουμε το Ελληνικό Φεστιβάλ, που είναι εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού, και όταν έχει τις δικές του παραστάσεις, τις δικές του παραγωγές ή αυτές που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, φροντίζει και έχει ανάλογη εξυπηρέτηση και με γιατρούς και με νοσηλευτές και με ασθενοφόρο και είναι σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ».
Στη συνέχεια είπε: «Από κει και πέρα, το Ηρώδειο, όπως όλα τα μνημεία της χώρας μας, προφανώς ανήκει στο κράτος. Το Ηρώδειο όμως το παραχωρεί το κράτος σε ιδιώτες για τις δικές τους ιδιωτικές εκδηλώσεις. Αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνεται είναι ο ιδιώτης να φροντίζει γι’ αυτό. Είναι αποκλειστικά θέμα του ιδιώτη παραγωγού. Ο ιδιώτης είναι αυτός που έχει όλη την εξυπηρέτηση της παράστασής του».
Ο διαγωνισμός του Μαΐου
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα η «Espresso», εδώ και λίγους μήνες, και συγκεκριμένα από τα τέλη Μαΐου, έπειτα από διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Πολιτισμού, ιδιωτικές εταιρίες ανέλαβαν (σ.σ.: με κόστος που αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ) να έχουν σταθερό ασθενοφόρο στην Ακρόπολη και άλλους αρχαιολογικούς χώρους (της Αρχαίας Ολυμπίας, των Μυκηνών, των Δελφών, της Κνωσού και της Λίνδου), αλλά με ωράριο 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Μετά τις 8 το βράδυ τόσο το ασθενοφόρο της ιδιωτικής εταιρίας όσο και το ιατρικό προσωπικό για την παροχή πρώτων βοηθειών… αποχωρούν. Ετσι, όταν πλέον οι χώροι παραχωρούνται για συναυλίες, δεν υπάρχει καμία ιατρική κάλυψη για τους θεατές που σπεύδουν να απολαύσουν παραστάσεις, εκδηλώσεις… Δηλαδή, με τις ευλογίες του υπουργείου Πολιτισμού χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας, γίνονται έρμαια της εκάστοτε διοργανώτριας εταιρίας για το αν θα μεριμνήσει να έχει η ίδια ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό.
Και εδώ μπαίνει λοιπόν εύλογα το ερώτημα: Από τη στιγμή που το Ηρώδειο υποχρεώνει τις διοργανώτριες εταιρίες να τηρούν μέτρα, όπως για παράδειγμα να μην μπαίνουν οι κυρίες με τακούνια, να μη φορτώνουν τον χώρο του μνημείου με πολλές κάμερες, γιγάντια ηχοσυστήματα και πολλά φλας (σ.σ.: αφού ορίζει μέχρι και τον αριθμό των φωτογράφων που θα εισέλθουν στο χώρο, μέχρι και πόση ώρα θα βγάζουν φωτογραφίες ή πού θα κάθονται), γιατί δεν τις υποχρεώνει να έχουν και ασθενοφόρο και ιατρικό προσωπικό; Επίσης, γιατί παρά το γεγονός ότι, από το 2018 ο γιατρός της Μαρινέλλας έχει ενημερώσει με επιστολή πως το Ηρώδειο δεν διαθέτει κατάλληλες υποδομές και επαρκή εξοπλισμό για την παροχή πρώτων βοηθειών, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι;
Στην εκπομπή μάλιστα της Ελένης Τσολάκη στο Open μίλησαν για αυτή την καταγγελία, η οποία έγινε το 2018, όταν ο συγκεκριμένος γιατρός βρισκόταν σε συναυλία του Ηρωδείου ως θεατής και προσπάθησε να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας που είχε υποστεί ανακοπή. Στην καταγγελία του τότε ο Ηλίας Πολιτάκης είχε τονίσει τρία πράγματα. Συγκεκριμένα, πως «το φορείο που υπήρχε στο Ηρώδειο για τη μεταφορά της ασθενούς είναι επιεικώς ακατάλληλο, διότι δεν διέθετε στηρίγματα ασφαλείας στα κάτω άκρα ούτε και τις ειδικές ζώνες ασφαλείας για την ασφαλή μεταφορά του ασθενούς. Ο χώρος του υποτιθέμενου ιατρείου του θεάτρου βρίσκεται σε ακατάλληλο χώρο, στο υπόγειο, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση. Το “ιατρείο” στερείται βασικού ιατρικού εξοπλισμού (π.χ. απινιδωτή), που θεωρείται απολύτως απαραίτητος».
Χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να καλύψει τη Μενδώνη για το θέμα της έλλειψης ασθενοφόρου στο Ηρώδειο, λέγοντας: «Το Ηρώδειο, όταν διοργανώνει οποιοδήποτε γεγονός, μία ιδιωτική παράσταση, έχει δύο επιλογές: είτε ο ιδιώτης χορηγός βάσει της σύμβασής του να καλύψει και τις υγειονομικές υπηρεσίες και να φροντίσει να έχει ασθενοφόρο γιατρό ή οτιδήποτε άλλο, είτε να ζητήσει εγγράφως από το ΕΚΑΒ παρουσία του ΕΚΑΒ. Οσες φορές ζητείται από το ΕΚΑΒ να είναι παρόν σε ένα φεστιβάλ, σε ιδιωτικό γεγονός, το ΕΚΑΒ είναι πάντα εκεί. Καλύπτουμε το 100% των αιτημάτων» είπε στον ΑΝΤ1 ο Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Στην προκειμένη περίπτωση της Μαρινέλλας δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή του ΕΚΑΒ. Αρα το ΕΚΑΒ δεν είχε ασθενοφόρο έξω από το Ηρώδειο». Οπως εξήγησε, ο σταθμός του ΕΚΑΒ με τις μηχανές είναι στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. «Αν συμβεί περιστατικό για τους Χ λόγους, η εταιρία που έχει αναλάβει την παραγωγή δεν έχει ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ και ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ συμπολίτης μας, το ΕΚΑΒ είναι στο Ηρώδειο σε λιγότερο από τρία λεπτά. Και το ασθενοφόρο από το Σύνταγμα σε πέντε λεπτά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Τι λέει το ΕΚΑΒ
Η «Espresso» επικοινώνησε χθες με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΚΑΒ Σωκράτη Δούκα, ο οποίος μας επιβεβαίωσε ότι δεν ζητήθηκε συνδρομή του ΕΚΑΒ. Οπως μας ενημέρωσε, κινητές μονάδες μπορεί να υπάρχουν στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά δεν είναι σταθερές. «Καλούνται ανά πάσα στιγμή να συνδράμουν σε περιστατικά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο κόκκινο η αγωνία για την υγεία της
Με τα βλέμματα όλων των Ελλήνων στραμμένα στη μεγάλη περιπέτεια υγείας της Μαρινέλλας, συνεχίζεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο η αγωνιώδης προσπάθεια των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή. Και μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο που προκλήθηκε στη Μαρινέλλα, με χιλιάδες θεατές να μένουν εμβρόντητοι μέσα στο Ηρώδειο με το αναπάντεχο περιστατικό, το οποίο έφερε στην επιφάνεια ακόμα ένα τεράστιο θέμα με το ασθενοφόρο να λείπει από τον αύλειο χώρου του Ηρωδείου, όπως πρώτη η «Espresso» έγραψε σε πρωτοσέλιδό της Παρασκευής, ωστόσο τα νέα δεδομένα για την εξέλιξη της υγείας της μεγάλης ερμηνεύτριας δεν φαίνεται να έρχονται πριν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Σύμφωνα με νέες αποκλειστικές πληροφορίες και με αίσθημα ευθύνης όπως από την πρώτη στιγμή έκανε η «Espresso», αν και ο οργανισμός της Μαρινέλλας φαίνεται δυνατός και ικανός να απορροφήσει το οίδημα που έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλο, οι γιατροί θα κάνουν νέο ιατρικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Εκεί θα διαπιστωθεί και με νέα μαγνητική αν ο οργανισμός με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ανταποκρίνεται πλήρως και έτσι τα μηνύματα που θα δοθούν προς τα έξω θα είναι αισιόδοξα.