Οι μνήμες από τον άγριο ξυλοδαρμό που οδήγησε τον Νοέμβριο του 2021 στον θάνατο του 21χρονου Πάρη, ο οποίος έπασχε από βαριά νοητική υστέρηση, στο φάσμα του αυτισμού, μέσα στο κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, θα ζωντανέψουν μεθαύριο Δευτέρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης, όπου δικάζεται ο 58χρονος φροντιστής που τον χτύπησε αλύπητα στο κεφάλι. Το ίδρυμα του… τρόμου, που λειτουργεί επί σειρά ετών για την αποθεραπεία παιδιών με αναπηρία, είχε μετατραπεί σε χώρο βασανισμού για φιλοξενούμενους και μάλιστα με την ανοχή της τότε διοίκησης και άλλων εργαζόμενων, οι οποίοι έχουν επίσης παραπεμφθεί να δικαστούν σε λίγες ημέρες σε άλλο δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη.
Οι γονείς του Πάρη έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια έναν πολυμέτωπο δικαστικό αγώνα για να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του παιδιού τους στις 30 Νοεμβρίου 2021, μία ημέρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από έναν συμβασιούχο φροντιστή που είχε προσληφθεί εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Τον χτύπησε αλύπητα στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αιμάτωμα και να καταλήξει λίγες ώρες μετά στο νοσοκομείο, ενώ η τότε διοίκηση του ιδρύματος είχε προσπαθήσει να κουκουλώσει την υπόθεση, λέγοντας στους γονείς πως άλλος τρόφιμος είχε χτυπήσει το παιδί τους με μια… παντόφλα.
Η «Espresso» μίλησε με τους τραγικούς γονείς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει αγώνα για τη δικαίωση του Πάρη. «Ισχυριζόταν η διοίκηση ότι τον χτύπησε ένας άλλος περιθαλπόμενος και τον πήγαν προληπτικά στο εφημερεύον νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα το παιδί μας έφυγε από τη ζωή, λέγοντάς μας ότι έπαθε ανακοπή. Δεν ήταν χτύπημα από έναν περιθαλπόμενο. Ενας εργαζόμενος χτύπησε το παιδί μας. Το πήγαν στο νοσοκομείο. Προσπάθησαν να το συγκαλύψουν. Το χτύπησε μέχρι θανάτου, γιατί ο περιθαλπόμενος δεν θα μπορούσε αργά το βράδυ, έχοντας πάρει ψυχοφάρμακα, να χτυπήσει μέχρι θανάτου ένα άλλο παιδί στο κεφάλι και σε πολλά σημεία του σώματός του. Με παντόφλα κιόλας δεν προκαλείται θάνατος. Τα χτυπήματα ήταν πάρα πολλά, από το κεφάλι μέχρι τα άκρα του ποδιού του» μας περιγράφει η μητέρα του Πάρη, Κατερίνα Τσακιράκη.
Η δίκη του κατηγορούμενου φροντιστή για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης αδύναμου ατόμου είχε προγραμματιστεί την περασμένη Τρίτη, αλλά διακόπηκε για μεθαύριο, καθώς απουσίαζε με πρόβλημα υγείας βασική μάρτυρας, άλλη υπάλληλος του ιδρύματος, που είχε παραδεχτεί σε μία από τις τρεις καταθέσεις της τι είχε κάνει ο συνάδελφός της στον Πάρη.
Παραδειγματική τιμωρία
«Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που με νοιάζει είναι να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Να μη συμβεί ξανά άλλο τέτοιο περιστατικό, αν και συνέβη μετά το δικό μας παιδί ακόμα ένα περιστατικό» μας λέει η τραγική μητέρα. Μόλις 20 ημέρες μετά τον θάνατο του παιδιού της, στα μέσα Δεκεμβρίου, ακόμα ένας τρόφιμος κατέληξε ύστερα από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Ισχυρίστηκαν τότε πάλι από το ίδρυμα ότι έπεσε μόνος του. Ηταν ένα παιδί τετραπληγικό και είναι δύσκολο να πέσει μόνο του ή να το ρίξει κάποιος άλλος, γιατί είχε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι και το κορμί του» επισημαίνει η μητέρα του Πάρη. Ας σημειωθεί πως το αγόρι τρεις μήνες πριν από το μοιραίο είχε επίσης τραυματιστεί στη βάρδια του ίδιου φροντιστή.
Ο πατέρας του Πάρη, Αλέξανδρος Κώτσος, μας εξηγεί: «Τον Αύγουστο του 2021, στην ίδια βάρδια του ίδιου φροντιστή, ο Πάρης παραδόθηκε με ένα χτύπημα στο ίδιο σημείο του κεφαλιού που έφερε το μοιραίο την επόμενη φορά, σε σχήμα “Τ”, με ένα εκατοστό άνοιγμα, και το απέδωσαν σε αυτοτραυματισμό. Είναι η πάγια τακτική τους να δηλώνουν αυτοτραυματισμό». Ως προς τον 58χρονο φροντιστή που αρνείται τις κατηγορίες αλλά και τις υπέρ του μαρτυρίες, ο πατέρας σημειώνει: «Τώρα ήρθαν να του συμπαρασταθούν ότι ήταν πολύ καλός. Σε όλες τις λογοδοσίες υπάρχει ρητή δική τους δήλωση ότι ο τύπος ήρθε νευριασμένος, γιατί ήρθε δύο ώρες νωρίτερα να αντικαταστήσει άλλον στη βάρδια του, και ήταν εμφανώς μεθυσμένος, όπως μεθυσμένος ήταν και τις άλλες φορές που ερχόταν πιωμένος στο ίδρυμα να δουλέψει. Πιθανότατα επειδή ο μικρός καθόταν στον καναπέ και έβλεπε τηλεόραση, αυτός ήθελε να κοιμηθεί και ο Πάρης αντέδρασε. Ο Πάρης ήταν ένα παιδί 35 κιλά, λιπόσαρκος, και αν δείτε τον συγκεκριμένο, είναι 100 κιλά. Τον χτύπησε με τον πιο βάναυσο τρόπο και έρχονται να μας πουν για αυτοτραυματισμούς. Εχουν αυτό το σύστημα της συγκάλυψης».
Μεθαύριο θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο 58χρονος φροντιστής, ενώ στις 14 Οκτωβρίου θα δικαστούν σε άλλο δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη συνολικά 18 άτομα, υπάλληλοι και στελέχη του κέντρου, αλλά και δύο πρώην πρόεδροι του ιδρύματος, αντιμετωπίζοντας κατηγορητήριο για πρόκληση σωματικής βλάβης από συγκλίνουσα ενσυνείδητη αμέλεια από υπόχρεο διά παραλείψεως, άπαξ και κατά συρροή. «Είχαν στο μυαλό τους τη συγκάλυψη. Είχαν συνήθεια στο ίδρυμα να μη μαθαίνουν οι γονείς τι συμβαίνει πραγματικά και να το συγκαλύπτουν. Ετσι ήθελαν και με τον Πάρη. Νόμιζαν ότι θα ζήσει. Γι’ αυτό είπαν ψέματα σε εμάς τους γονείς. Τέσσερις ώρες έκανε εμετό, από τις 10 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα, και μετά από τέσσερις ώρες τον πήγαν στο νοσοκομείο, γιατί ήταν δυνατό το χτύπημα στο κεφάλι και φοβήθηκαν. Την επόμενη ημέρα πήραν στον σύζυγο και του είπαν “το παιδί σας το πήγαμε στο νοσοκομείο, γιατί ένα παιδί το χτύπησε με παντόφλα και το πήγαμε για προληπτικές εξετάσεις και την επομένη θα βγει”. Την επομένη η ίδια κυρία τον ενημέρωσε για το δυσάρεστο γεγονός. Δεν χρειάζεται να έχουμε νομικές γνώσεις. Αρχικά ήθελαν να το συγκαλύψουν.
Ο θάνατός του δεν τους άφησε» σημειώνει η Κατερίνα, η οποία ξεσπά σε λυγμούς, απευθυνόμενη στους δικαστές μέσα από την «Espresso»: «Να τιμωρηθεί όσο πιο σκληρά γίνεται, γιατί δεν είναι ένα παιδί που μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ενα παραπάνω γι’ αυτό να ηρεμήσει η ψυχούλα του. Η δική μας δεν θα ηρεμήσει φυσικά. Μόνο όταν πάμε να τον συναντήσουμε…» Και καταλήγει: «Τα τρία χρόνια που ταλαιπωρούμαστε είναι σαν να τον σκοτώσουν και να τον ξανασκοτώνουν. Να έχουνε φόβο, να μην ξαναπειράξουν την τρίχα κανενός παιδιού. Να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».