Το event της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από αυτό που διοργάνωσε η διεθνής πολιτιστική κίνηση Le Soleil Foundation και η πρόεδρος Αντα Ηλιοπούλου, που κάλεσε προσωπικότητες της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων και πολλούς στενούς φίλους της σε ένα από τα διάσημα, κρυφά δείπνα της. Αυτήν τη φορά το κρυφό event -για το οποίο όλοι με αγωνία αναζητούν μια πρόσκληση- έγινε προς τιμήν της Βρετανής εικαστικού και ακτιβίστριας Leah Wood, κόρης του rock star Ronnie Wood των Rolling Stones. Είναι γνωστό εξάλλου πως η Αντα Ηλιοπούλου έχει στενή φιλική σχέση εδώ και πολλά χρόνια με τον ίδιο τον Ronnie Wood.
Η Αντα Ηλιοπούλου φιλοξένησε την εικαστικό και τους συνοδούς της στο «NJV Athens Plaza» σε δύο υπερπολυτελείς σουίτες με θέα την Ακρόπολη και το στολισμένο Σύνταγμα. Το art χριστουγεννιάτικο δείπνο πραγματοποιήθηκε στο fine dining restaurant Nyn Esti στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τον Ροδίτη head chef Σταμάτη Μισομικέ, ο οποίος εμπνεύστηκε από τα έργα της εικαστικού, σχεδιάζοντας ένα εξωπραγματικό μενού γεμάτο λεπτομέρειες από πεταλούδες. Οπως ακούγεται, πάει για Michelin.
Η Αντα Ηλιοπούλου το περασμένο καλοκαίρι ξεπέρασε τον εαυτό της προσκαλώντας στην Ελλάδα και κυρίως στη Ρόδο τεράστιου βεληνεκούς προσωπικότητες, όπως η Tosca Musk, αδελφή του μεγιστάνα και δεξιού χεριού του Trump, Elon Musk, η βασίλισσα του Κονγκό, Queen Diambi Kabatusuila και πολλοί άλλοι. Μία από τις καλεσμένες της στη Ρόδο ήταν η Βρετανή εικαστικός και ακτιβίστρια Leah Wood, η οποία εμπνεύστηκε μια σειρά από πεταλούδες από την κοιλάδα των πεταλούδων και θα παρουσιάσει τη δουλειά της το 2025. Ετσι, επτά πολύχρωμες πεταλούδες ήρθαν και στην Ελλάδα για να μας προϊδεάσουν για την έκθεση του 2025.
Σημαντικά πρόσωπα
Η κρυφή εκδήλωση είχε καλεσμένους όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, που έχει κάνει μεγάλο έργο υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και που σπανίως πλέον εμφανίζεται δημοσίως σε κοσμικά events. Μάλιστα ήταν ασυνόδευτος, αφού η σύζυγός του Δήμητρα Ματσούκα είχε πρόβες. Από τον ναυτιλιακό χώρο είδαμε τη στενή φίλη της Αντας Ηλιοπούλου, Ειρήνη Νταϊφά, τη Δανάη Μπεζαντάκου, τον Μάκη Κασνακίδη με τη Μαρίλια Βαζαίου, τον πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά Γιώργο Αλεξανδράτο, τη Μαρίνα Κίντα, τον εκδότη ναυτιλιακών εντύπων Διονύση Πολίτη κ.ά. Από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο τη Ζέτα Βομβογιάννη-Graff που ήρθε απευθείας από Λονδίνο, όπου είχε γνωρίσει τη Leah με τη μητέρα της, τη θρυλική Ελληνοαμερικανή επιχειρηματία Lady Evangeline Gouletas, που ήταν επί 10 χρόνια η πρώτη κυρία της Νέας Υόρκης με τον τότε σύζυγό της, τον κυβερνήτη Carey, τον Παντελή Κοντογιάννη, πρωταγωνιστή της χολιγουντιανής ταινίας «Πρόμαχος-First line», τον Στράτο Τζώρτζογλου με τη σύζυγό του Σοφία Μαριόλα, τη δρα Αντζη Μαργαρίτη Andrews, τη CEO της Point F Group S.A. Αννα Στυλιανοπούλου και τον Κώστα Μαρτάκη, τη CEO της VK Nano Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, τον Στέργιο Λογοθετίδη, CEO της OET organic electronic technologies company, τον Θανάση Παπαποστόλου και τη Λία Καλκασίνα, τη Μέμα Σιμονετάτου, τη Μαριάννα Ψαράκη – Βαλυράκη, την Ντομένικα Δανιήλ, τη Λέιλα Νεοφύτου, τη Δέσποινα Πορτοκάλη, τον διάσημο μουσικό και παραγωγό Τόνυ Κονταξάκη και πάρα πολλούς άλλους.
Τη μουσική επιμελήθηκε ο DJ Valentino, που έκανε ειδικά για τη βραδιά ένα διάλειμμα από τις νέες του παραγωγές. Το event άρχισε με cocktail με θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη και ένα μπουφέ που έμοιαζε με έργο τέχνης, χωρισμένο σε θαλασσινά πάνω σε βράχους, χλωρίδα και πανίδα, με λουκουμά από μπλε καβούρι, μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα τρούφας, ταρτάκι με χέλι και καραμελωμένο κρεμμύδι, μπουκέτο από φυλλώματα με φιστίκι Αιγίνης, τριαντάφυλλο από καπνιστό τυρί, ζυμωμένα μούρα και κολοκύθι. Ενας αληθινός βιότοπος με πολύχρωμα λουλούδια απλωνόταν πάνω στον μπουφέ και πάνω σε αυτόν έβλεπες αληθινές πεταλούδες να πετάνε στον αέρα με πεταλούδες βρώσιμες με μοσχαρίσιο ταρτάρ και βαρελίσια φέτα.
Εμπνευσμένα set up
Το δείπνο ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό. Τα τραπέζια είχαν χριστουγεννιάτικες συνθέσεις με κατακόκκινα ανθούρια, τριαντάφυλλα και τουλίπες που ξεπετάγονται στον αέρα μέσα από γκι και βάση από έλατο. Εμπνευσμένο από τη Ρόδο και το set up του τραπεζιού με τα κόκκινα εορταστικά σουπλά Symi σχεδιασμένα από τη Themis Z, που πάντα συνοδεύει τις εικαστικές κρυφές βραδιές του Le Soleil Foundation με τα πιάτα της. Ολα ήταν σχεδιασμένα με τρόπο τέτοιο που να ταιριάζουν με τις π εταλούδες. Επιπλέον ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο της OET Energy Technologies: AgriVoltaics τραβούσε την προσοχή όντας δημιουργημένο με ενσωματωμένη τεχνολογία οργανικών φωτοβολταϊκών (OPV), όπου τόσο τα φώτα όσο και τα στολίδια τροφοδοτούνται από OPV. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα στολίδια είχαν σχεδιαστεί για να συλλέγουν ενέργεια από το εσωτερικό ή το εξωτερικό φως, παρέχοντας ενέργεια στα χριστουγεννιάτικα φώτα, δημιουργώντας μια αυτοσυντηρούμενη και ενεργειακά αποδοτική οθόνη. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για παραδοσιακές πηγές ενέργειας και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προσφέροντας μια πρακτική και καινοτόμο προσέγγιση στη διακόσμηση των διακοπών.
Γαστριμαργικοί «πειρασμοί» για απαιτητικούς ουρανίσκους
Το δείπνο άρχισε με ένα τρόλεϊ με τέσσερα διαφορετικά ψωμάκια: φοκάτσια με ντομάτα και κρεμμύδι, μπριός αρωματισμένο με φουντούκι και σουτζούκι, τραγανόψωμο με ελιά και ένα κριτσίνι με πέστο από φλούδες λαχανικών, και φρέσκο βούτυρο αρωματισμένο με φθινοπωρινά φύλλα και κουμκουάτ. Το πρώτο πιάτο πράγματι εντυπωσίασε όταν κατέφθασε στο τραπέζι συνοδευόμενο με ένα πουγκί από αρωματική πετσέτα που περιείχε καυτό αλάτι καβουρδισμένο. Μια από τις πρώτες αρχαιοελληνικές τεχνικές, όπως εξήγησε ο ευρηματικός σεφ. Αυτό το πουγκί έπρεπε να μπει πάνω στο ωμό μαγιάτικο και να το ψήσει από τη μία πλευρά. Συνοδευόταν από κολοκύθα, λωτό και μια σάλτσα από καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Οι καλεσμένοι μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ κρέατος και ψαριού για το κυρίως. Το «σαλάχι confit με φτερά αγγέλου που πετάνε σε λάδι μαστίχα συνοδευόταν με ρίζα μαρουλιού και σάλτσα από αμπέλοφυλλο. Το κρέας ήταν φέτες φασιανού σε σχήμα πεταλούδας μαγειρεμένα σε κρούστα αλατιού από φθινοπωρινά φύλλα που συνοδευόταν με παντζάρια και μια σάλτσα από κράνα σε χώμα από τρία πιπέρια. Το γλυκό κατέφθασε σε δύο εντυπωσιακά πήλινα σκεύη. Παλόνι αρωματισμένο με ιβίσκο και τριαντάφυλλο και μέσα μους γιαουρτιού με μούρα μαριναρισμένα με ελαιόλαδο. Αυτό που εντυπωσίασε όλους ήταν το σκεύος, που έκανε το γλυκό να μοιάζει με προσωπείο ή σαν δέντρο μέσα στην κουφάλα του οποίου βρισκόταν το κατάλευκο γλυκό. Συνοδευόταν με πραλίνες αρωματισμένες με ελληνικό καφέ και κάρδαμο και μια πραλίνα αρωματισμένη με μέλι και θυμάρι.
Στο τέλος της βραδιάς χαρίστηκαν σε όλους τους καλεσμένους υπέροχα δώρα από τους χορηγούς του κρυφού event. Οι κύριοι έλαβαν κομψές μαύρες τσάντες με αξεσουάρ του Richmond, όπως δερμάτινες ζώνες, κασκέτο, σκούφους, γάντια, Τ-shirts. Οι κυρίες έλαβαν τα ολοκαίνουργια κραγιόν και lip gloss της Chiara Ferragni. Ενα επιπλέον δώρο ήταν η έκπληξη της βραδιάς, η πανάκριβη ελληνική κρέμα νανοτεχνολογίας της Nanotouche σε Myrtilo της VK Nano, που ήδη συζητιέται στο εξωτερικό. Όταν η Leah Wood επέστρεψε στη σουίτα του ξενοδοχείου της «NJV Athens Plaza» την περίμεναν και άλλα δώρα, όπως μια τσάντα από τη Themis Z, μια πεταλούδα ειδικά δημιουργημένη για αυτήν από τη Ροδίτισσα σχεδιάστρια Δώρα Κουνάκη του διάσημου οίκου κοσμημάτων που φέτος γιορτάζει 70 χρόνια ζωής και ένα βραχιόλι που της χάρισε η Αντα Ηλιοπούλου με έναν ήλιο που θυμίζει το Le soleil Foundation που ενισχύει το έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ, θυμίζοντας παντού το λαμπρό Φως της χώρας μας.