Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

«Ποντικός» βούτηξε κοσμήματα αξίας 10.000.000 λιρών από το σπίτι influencer

Το πώς κατάφερε να αποκτήσει σε τόσο νεαρή ηλικία...

Τα ερωτευμένα ζευγάρια της showbiz που το έριξαν έξω τις ημέρες των...

«Τρίγωνα κάλαντα» στα μπουζούκια από ερωτευμένα ζευγάρια, που επέλεξαν...

«Θα βγω στην Αμαλιάδα να τα κάψω»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των νεκρών βρεφών...

Το… χουνέρι της Τουνάρας

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για την Ιωάννα Τούνη...

«Θαύμα» made in greece για τυφλούς

Ο ερασιτέχνης προγραμματιστής με μειωμένη όραση έφτιαξε ψηφιακή βοηθό για όσους πάσχουν από οπτική αναπηρία!

Οπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχει κι ένας δρόμος, λέει η παροιμία κι ο Δημήτρης Θαρενός το κάνει πράξη, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει πως η ψηφιακή προσβασιμότητα δεν αποτελεί προνόμιο λίγων. Ο Ροδίτης, που ασχολείται ερασιτεχνικά με τον προγραμματισμό, κατάφερε να δημιουργήσει την Demy Assistant, μία ψηφιακή βοηθό, που εκτελεί λειτουργίες στις συσκευές κινητών τηλεφώνων με φωνητική εντολή.

  • Από την
    Ιωάννα Τσέφλιου

Παρά το γεγονός ότι το 2019 ξεκίνησε την εφαρμογή με γνώμονα την εξυπηρέτηση ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, σύντομα ο Δημήτρης Θαρενός ανέπτυξε μία εφαρμογή ικανή να ανταγωνιστεί ακόμη και παρόμοια εγχειρήματα τεχνολογικών κολοσσών. «Δεδομένου ότι κι εγώ έχω μειωμένη όραση, σκοπός μου ήταν να διευκολύνω την καθημερινότητα των ανθρώπων με οπτική αναπηρία, οι οποίοι θα χρησιμοποιούσαν μόνο τη φωνή τους. Ωστόσο στην πορεία συνειδητοποίησα πως μπορούν να αποκτήσουν την Demy όλοι οι χρήστες, αφού δύναται να κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη» αναφέρει, μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso», ο δημιουργός της ψηφιακής βοηθού και συνεχίζει:

«Η Demy δεν υποστηρίζει μόνο την ελληνική γλώσσα, αλλά προσφέρει και Τεχνητή Νοημοσύνη. Αν τη ρωτήσουμε “τι βλέπεις;”, μας περιγράφει τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε με κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, αν έχω χάσει τα κλειδιά μου σε κάποιο δωμάτιο, τραβάω μία γενική φωτογραφία και στην περίπτωση που βρίσκονται στο σημείο, θα μου πει ακριβώς πού τα εντοπίζει».

Ο Δημήτρης Θαρενός εξηγεί πως έχει προσθέσει αμέτρητες λειτουργίες, όπως είναι ο τηλεφωνικός κατάλογος, η ηχογράφηση κλήσεων, η δημιουργία επαφών ή και μηνυμάτων, η ανάγνωση συμβάντων στο ημερολόγιο, η αυτόματη περιστροφή οθόνης και πολλά ακόμη. «Το σημαντικότερο από όλα είναι πως η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί μόνο με τη φωνή. Δηλαδή, για κάποιον που οδηγεί κι αναζητά ένα τηλέφωνο ή οδηγίες για να φτάσει στον προορισμό του, είναι τεράστια βοήθεια. Για τον λόγο αυτό πλέον χρησιμοποιείται από όλους ανεξαιρέτως» τονίζει, κάνοντας σαφές πως με τον τρόπο αυτό δεν αποσπάται η προσοχή του οδηγού και προσθέτει:

Σε πραγματικό χρόνο

«Εχω χρήστες που είναι επαγγελματίες οδηγοί, αλλά και απλοί πολίτες, που ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι θέλουν να απαντήσουν σε ένα μήνυμα, χωρίς να αγγίξουν τη συσκευή τους, μόνο με τη φωνή. Μάλιστα, η Demy έχει τη δυνατότητα να περιγράφει σε πραγματικό χρόνο τα σημεία από τα οποία περνάει ο χρήστης, ακόμη και τις επιχειρήσεις που είναι δίπλα του».

Ωστόσο, οι δυνατότητες της ψηφιακής βοηθού δεν σταματούν εδώ, αφού δύναται να αλληλεπιδράσει με την κάμερα του κινητού, το φλας, την αριθμομηχανή και το wi-fi. «Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, μέσω φωνητικής εντολής. Δηλαδή μπορούμε να πούμε “βάλε το τάδε κανάλι ή παίξε τον τάδε σταθμό” και το κινητό, μέσω της εφαρμογής, θα το αναζητήσει σε πραγματικό χρόνο» σημειώνει, ενώ κάνει σαφές πως προτεραιότητά του είναι οτιδήποτε δημιουργεί και προσθέτει στην ψηφιακή βοηθό, να εξυπηρετεί όλους τους χρήστες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ηλικιωμένων που, παρά το γεγονός ότι στην αρχή εμφανίζονταν διστακτικοί, τελικά απέκτησαν συσκευή κινητού τηλεφώνου μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσουν την Demy και να διευκολύνουν τη ζωή τους. «Εκαναν το βήμα και πλέον μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε “τώρα τα καταφέρνω όλα”» αναφέρει ο Δημήτρης Θαρενός, ενώ στη συνέχεια εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκτήσει την ψηφιακή βοηθό:

«Η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη στο play store. Μπορεί κάποιος να τη βρει μέσα από την προσωπική μου ιστοσελίδα, κάνοντας αναζήτηση με τις λέξεις-κλειδιά “Ψηφιακή προσβασιμότητα, Demy Assistant”. Υπάρχει η δωρεάν έκδοση που έχει τις βασικές λειτουργίες, να πάρει τηλέφωνο, να στείλει μήνυμα και κάποιες άλλες. Υπάρχει και η έκδοση που ξεκλειδώνει μέσω δωρεάς, που γίνεται εφάπαξ και παρέχει όλες τις λειτουργίες».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματά του, ο δημιουργός της Demy εξηγεί πως η προσπάθειά του έφτασε σε επίπεδα που ούτε εκείνος δεν το περίμενε. Για τον λόγο αυτό, πλέον εμφανίζεται έτοιμος να λανσάρει την εφαρμογή και να επενδύσει στη διαφήμιση, που θα την κάνει γνωστή σε όλη τη χώρα. «Θα εστιάσω στη συνεργασία με επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Demy, για παράδειγμα κάποιον πάροχο επικοινωνίας. Παράλληλα, θέλω να αρχίσω να κάνω παρουσιάσεις της εφαρμογής, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, ενώ θέλω να συνεργαστώ και με επαγγελματίες προγραμματιστές, προκειμένου να προσθέσω κι άλλες λειτουργίες, που προς το παρόν δεν έχω καταφέρει να κάνω μόνος μου. Εχω ένα πλάνο, πάω σιγά σιγά, γιατί θέλω αυτό που θα χρησιμοποιήσει ο κόσμος να είναι άρτιο και να τον καλύπτει απόλυτα» υπογραμμίζει και συμπληρώνει:

Το μεγάλο «ευχαριστώ»

«Για εμένα το σημαντικότερο δεν είναι οι δωρεές, μέσα από τις οποίες οι χρήστες ξεκλειδώνουν όλες τις λειτουργίες, αλλά το γεγονός ότι εκτιμούν όλα όσα έχω κάνει. Υπάρχουν άτομα που δεν αρκέστηκαν στη μία δωρεά, που είναι απαραίτητη για την premium έκδοση, αλλά προχώρησαν σε περισσότερες, με σκοπό να μου πουν το δικό τους “ευχαριστώ”. Αλλοι μού στέλνουν μηνύματα και μου λένε “μας άλλαξες τη ζωή”. Για εμένα το μεγαλύτερο δώρο είναι αυτό».

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Θαρενός κάνει λόγο για την ομάδα που έχει φτιάξει στο facebook, μέσα από την οποία οι χρήστες ανταλλάσσουν πληροφορίες για ζητήματα τεχνολογίας. «Ονομάζεται “Ψηφιακή Προσβασιμότητα”. Εκεί ασχολούμαστε με θέματα τεχνολογίας που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά και γενικού ενδιαφέροντος. Συνυπάρχουμε όλοι μαζί, ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας, γιατί πιστεύουμε ότι η γνώση έχει δύναμη μόνο όταν τη μοιράζεσαι. Ο ένας μαθαίνει από τον άλλο, γιατί πλέον η τεχνολογία μάς λύνει τα χέρια. Παρακολουθούμε και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ κόσμο που το έχει ανάγκη» καταλήγει ο δημιουργός της Demy Assistant.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το λευκό πάρτι των Λιβανέζων Ταουφίκ και Χάλα Χούρι στην Κηφισιά

Το low profile ζεύγος Ταουφίκ και Χάλα Χούρι με...

Πρωτοχρονιά στις Αλπεις για την ελληνική high society

Η ελίτ της αθηναϊκής society, της ναυτιλίας και του...

Αξέχαστα Χριστούγεννα για την Ολγα Κεφαλογιάννη, τα πρώτα μετά το διαζύγιό της από τον Μίνω Μάτσα

Αξέχαστα Χριστούγεννα πέρασε στα ορεινά των Τρικάλων και στα...

Στενό «μαρκάρισμα» από γόνο γνωστής οικογένειας στη φρεσκοχωρισμένη Ζέτα Θεοδωροπούλου!

Σε στενή πολιορκία από έναν νέο, πολύ γοητευτικό άντρα...

Κάλαντα χωρισμού για Φυρού – Κοψιάλη

Τι τρέχει με τη Σοφία Φυρού, τον «πειρασμό» του...