Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025

Τελειωμό δεν έχουν οι φωνές για το «όχι» του ΚΑΣ στον Λάνθιμο

Ο ένας μετά τον άλλον οι κινηματογραφικοί φορείς εκφράζουν...

Σάκηηη, για πρώτη φορά live στο Λονδίνο

Για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στο Λονδίνο ο Σάκης...

Η Τάμτα, ο γάμος στα 14 της και ο Κασιδόκωστας

Μια σπάνια εξομολόγηση για τη σχέση της με τον...

Σεξουαλική παρενόχληση στο αεροπλάνο για την τραγουδίστρια Χρύσα Μπανδέλη

Μια προσωπική και ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία μοιράστηκε η τραγουδίστρια...

Θαύμα από «νοσοκόμο» με… ουρά στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας!

Ο πρώτος σκύλος θεραπείας στην Ελλάδα ονομάζεται Βαγγέλης!

Χαρά και χαμόγελα μοίρασε στους ασθενείς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας ο Βαγγέλης, ο πρώτος σκύλος θεραπείας που επισκέπτεται δωμάτιο ασθενούς σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη φροντίδα των ανθρώπων που νοσηλεύονται!

Ο αγαπησιάρης μεγαλόσωμος σκύλος, ράτσας Labradoodle, που μόλις έρθει σε επαφή με ασθενείς τούς μεταδίδει απίστευτη ηρεμία, πρόσφερε αγκαλιές και χάδια στην ασθενή του νοσοκομείου Εύη Ορφανού, η οποία χαρακτήρισε την επίσκεψη του γλυκύτατου τετράποδου στο δωμάτιό της ένα μικρό θαύμα. Σύμφωνα με την ίδια, ο σκύλος θεραπείας του οργανισμού Dogtherapy, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και στην Αμερική από τους καλύτερους εκπαιδευτές και σε πιστοποιημένα προγράμματα, ώστε να παρέχει ένα σπουδαίο έργο, τη βοήθησε να αντιμετωπίσει πιο ανάλαφρα μια βαριά καθημερινότητα, που για εκείνη έχει γίνει το τελευταίο διάστημα μια μονότονη ακολουθία δύσκολων στιγμών.

Ο Βαγγέλης με μέλη του Dogtherapy

Η πρωτόγνωρη εμπειρία

«Η χαρά που μας έδωσε ο Βαγγέλης δεν περιγράφεται. Ηταν πραγματικά υπέροχα κι εγώ επιτέλους χαμογέλασα ύστερα από επτά εβδομάδες νοσηλείας» τόνισε η κυρία Ορφανού. Μιλώντας στο iatropedia.gr, ευχαρίστησε τη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων», το νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη της και ενθουσιάστηκαν με την ιδέα της! «Ενα μπράβο σε όλη την κλινική, που ήταν ανοιχτόμυαλοι στην πρότασή μου και θα το συνεχίσουν αυτό» είπε.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι το γλυκό βλέμμα του Βαγγέλη, το ζεστό άγγιγμά του και η απλή παρουσία του αποτέλεσαν μικρή όαση χαράς σε μια γκρίζα ημέρα νοσηλείας, με συνέπεια όλοι οι ασθενείς στον θάλαμο του Γενικού Κρατικού Νίκαιας προχθές το πρωί να ζητούν να επιστρέψει σύντομα! «Θα έρθει και την άλλη εβδομάδα» κατέληξε η Εύη Ορφανού, που ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ασθενών Ελλάδος και ιδρύτρια του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Εβρου «Μαζί για Ζωή» είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα προβλήματα των ασθενών. Την ιδιαίτερη εμπειρία της έσπευσε να τη μοιραστεί με τους φίλους της και στα social media, με μια ανάρτηση που συνοδευόταν από φωτογραφίες από τη μοναδική συνάντησή της με τον Βαγγέλη και την εκπαιδεύτριά του.

Ο Βαγγέλης ανεβασμένος στο κρεβάτι του θαλάμου του Γενικού Κρατικού Νίκαιας στο οποίο νοσηλεύεται η Εύη Ορφανού

«Ανοίγουμε μια νέα σελίδα και στην Ελλάδα. Τα σκυλιά θεραπείας επιτρέπεται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, αρκεί να τα καλέσετε. Λέγεται Dogtherapy και είναι μια δωρεάν υπηρεσία. Να ευχαριστήσω τη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας “Αγιος Παντελεήμων”, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν μου την ανάγκη και ενθουσιάστηκαν. Είναι το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο και εγώ η πρώτη ασθενής που δέχτηκα σκυλί θεραπείας στο δωμάτιο και στο κρεβάτι μου. Ελπίζω αυτή να είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής για τα νοσοκομεία» έγραψε.

Η θεραπεία με σκύλο (Dogtherapy), που άρχισε δειλά δειλά να εφαρμόζεται σε ελληνικά νοσοκομεία, είναι μια πρωτοβουλία που αξιοποιεί τη θεραπευτική δύναμη της επαφής με τα ζώα, με στόχο να προσφέρει στιγμές ανακούφισης και ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο και όχι μόνο. Η υπηρεσία είναι εθελοντική και παρέχεται δωρεάν. Εως τώρα οι σκύλοι του οργανισμού Dogtherapy έχουν επισκεφτεί την Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και το Τμήμα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στο Αιγινήτειο, ενώ η επίσκεψη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ήταν η πρώτη σε θάλαμο νοσηλείας νοσοκομείου του ΕΣΥ, με την ελπίδα ότι αυτή η πολύτιμη υπηρεσία θα επεκταθεί.

Η συμβολή του Dogtherapy

Ο οργανισμός Dogtherapy, που ιδρύθηκε το 2013, έχει αφιερωθεί στην παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες μέσω της θεραπείας με τη βοήθεια σκύλων. Η επιστημονική ομάδα, που περιλαμβάνει ειδικούς εκπαιδευτές, ψυχολόγους και κτηνιάτρους, εργάζεται με αφοσίωση για να αξιοποιήσει τον μοναδικό δεσμό μεταξύ ανθρώπου και σκύλου. Αυτός ο δεσμός έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις ψυχικές, κοινωνικές και γνωστικές λειτουργίες των ασθενών, προσφέροντας ανακούφιση και χαρά σε δύσκολες στιγμές.

Η θεραπεία με τη βοήθεια σκύλων δεν είναι απλώς μια εναλλακτική προσέγγιση, αλλά μια γέφυρα που ενώνει την επιστήμη με την «καρδιά». Σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας, οι σκύλοι θεραπείας συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, προσφέροντας όχι μόνο φυσική ανακούφιση αλλά και ψυχική ενδυνάμωση. Και αυτό γιατί σε κάθε βλέμμα και κάθε άγγιγμα μεταφέρουν το μήνυμα ότι η αγάπη και η ελπίδα μπορούν να ανθίσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Η υπηρεσία αυτή έχει πολύ μεγάλη χρησιμότητα στο εξωτερικό, στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Οι μικροί ασθενείς μέσα από την επαφή με τον ειδικά εκπαιδευμένο και ευαισθητοποιημένο σκύλο μπορούν να βρουν παρηγοριά και αισιοδοξία, ανακαλύπτοντας ξανά τη χαρά μέσα από απλές στιγμές αγάπης.

Η θεραπευτική προσφορά των τετράποδων

Εκτός από την προσφορά σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, η προσθήκη των σκύλων στο θεραπευτικό πλαίσιο συμβαίνει για πολλά χρόνια σε ποικίλα πλαίσια και προορίζεται για όλες τις ηλικίες. Στο θεραπευτικό εύρος ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, εντάσσονται οι αγχώδεις διαταραχές (και συμπτώματα όπως κρίσεις πανικού κ.λπ.), το μετατραυματικό στρες, η κατάθλιψη, οι μαθησιακές δυσκολίες, η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ο αυτισμός και το Asperger, το σύνδρομο Down και η νοητική υστέρηση. Σημαντική και διαπιστωμένη επιστημονικά είναι η επίδραση που έχει ο σκύλος στα παιδιά ως προς την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της υπευθυνότητας. Μια επίδραση που επεκτάθηκε στην πορεία και στην υποστήριξη σωματικών δυσκολιών.

Η χρήση σκύλων θεραπείας σε ψυχιατρικές κλινικές και ψυχιατρικές θεραπευτικές διαδικασίες έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη. Η θεραπευτική αξία της μεθόδου αξιοποιήθηκε πρώτη φορά στοχευμένα το 1.800 σε ψυχιατρικές μονάδες για τη μείωση του άγχους. Στη συνέχεια συμπεριλήφθηκαν σε δομές υγείας και ψυχικής υγείας για σκοπούς συναισθηματικής υποστήριξης και θεραπείας, με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αύξηση της κοινωνικοποίησης και στη δυνατότητα έκφρασης των ασθενών. Σε άτομα με διαταραχές διάθεσης ο σκύλος θεραπείας προσφέρει μια πηγή χαράς και σταθερότητας, που βοηθά στη μείωση του άγχους και στην ενίσχυση της ευημερίας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η παρουσία ενός σκύλου θεραπείας σε ψυχιατρικές θεραπευτικές συνεδρίες μειώνει το άγχος και διευκολύνει τη συναισθηματική έκφραση του ατόμου.

Βρετανία: Οι συγκλονιστικές ιστορίες ίασης ασθενών

Εδώ και χρόνια στο εξωτερικό η είσοδος των θεραπευτικών σκύλων στα νοσοκομεία έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμα και για την ίαση ασθενών, με δύο από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες να καταγράφονται στη Βρετανία. Το BBC απευθύνθηκε στους φροντιστές σκύλων οι οποίοι μέσω της οργάνωσης Pets as Therapy (PAT) πηγαίνουν τους τετράποδους εθελοντές σε βρετανικά νοσοκομεία, όπως το Hull Royal Infirmary, και σε κέντρα αποκατάστασης ασθενών με εγκεφαλικό. Στην Εντατική του Hull Royal Infirmary ο οκτώ ετών σκύλος ράτσας Κοκαπού, Μπάρνεϊ, έκανε το δικό του «θαύμα» όταν στάθηκε δίπλα από το κρεβάτι 20χρονου. Ο νεαρός ήταν σε κώμα έπειτα από τροχαίο ατύχημα και οι γιατροί δεν έδιναν πολλές πιθανότητες να επιβιώσει, πόσο μάλλον να συνέλθει. Ομως οι νοσοκόμες τον είδαν κάποια στιγμή να βγαίνει από το κώμα και να απλώνει το χέρι του για να χαϊδέψει τον Μπάρνεϊ.

Ο βετεράνος των σκύλων θεραπείας της PAT, Ούγκο, ένα εντεκάχρονο Μπόρντερ Τεριέ, επί έξι χρόνια πήγαινε σε κέντρα αποκατάστασης, ενώ τα τελευταία δυόμισι πηγαίνει σε νοσοκομεία. Η φροντιστής του, Ιβόν Μπάτεν, από το Χαλ αποκάλυψε ότι έμεινε άφωνη όταν οι νοσοκόμες κέντρου αποκατάστασης την ενημέρωσαν πως ασθενής που για δύο χρόνια δεν μπορούσε να μιλήσει μετά από εγκεφαλικό, μίλησε ξανά πρώτη φορά στον Ούγκο.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χριστοπούλου – Παπαγεωργίου: Μαματζερ με… μώλωπες!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη δικαστική διαμάχη που έχει...

Ερωτευμένη η Καϊλή με τα Εμιράτα

Στο Αμπού Ντάμπι η Εύα Καϊλή, που παρά τα...

Tο ελληνικό σεξοπάζαρο του Ντουμπάι

Μπορεί η ελληνική παροικία στο εμιράτο της χλιδής και...

Η απάντηση της Τοπαλίδου στον Λιάγκα: «Εμένα ο καθρέφτης μου με δείχνει όμορφη»

Στον καναπέ της εκπομπής «Το Πρωινό» κάθισε η Ελένα...

Η εξομολόγηση μοντέλου που είχε ρίξει στο κρεβάτι πασίγνωστες stars

Για την κατρακύλα του στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ,...
spot_img