Αγώνας δρόμου από τον ηθοποιό για να μαζέψει 25.000 ευρώ και να γλιτώσει το κελί
Ενα βήμα πριν από τη φυλακή βρίσκεται ο Γιώργος Κιμούλης, μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση 15 μηνών για χρέη στο Δημόσιο, ύψους περίπου 250.000 ευρώ, αφού έχασε τη ρύθμιση στην οποία είχε ενταχθεί! Η ποινή που του επιβλήθηκε σε δεύτερο βαθμό είναι χωρίς αναστολή, καθώς θεωρείται υπότροπος εξαιτίας άλλης καταδικαστικής απόφασης. Ωστόσο, η μετατροπή της προς 25 ευρώ ημερησίως δίνει τη δυνατότητα στον δημοφιλή ηθοποιό να πληρώσει 25.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, για να μη βρεθεί πίσω από τα… σίδερα.
Από τη
Νικολία Σιμονέτη
Τα προβλήματα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γιώργου Κιμούλη είναι γνωστά ήδη από το 2013, όμως τέσσερα χρόνια αργότερα δεν έχει καταφέρει να απεμπλακεί. Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του, ενώ μάρτυρας υπεράσπισής του ήταν ο λογιστής του Ι.Β. Η υπόθεση αφορά εταιρία που συστάθηκε το 2001 για το θέατρο του Γιώργου Κιμούλη που υπήρχε σε μισθωμένο ακίνητο και λειτουργούσε και σαν σχολή.
Σε αυτή την εταιρία ήταν μέτοχος και η μητέρα του ηθοποιού, η οποία ασκούσε και τη διαχείριση. Στο δικαστήριο αναγνώστηκε έγγραφο από την αρμόδια ΔΟΥ, στο οποίο αναφερόταν ότι είχε μπει σε ρύθμιση των χρεών του, αλλά την έχασε έπειτα από επτά μήνες, καθώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στη δόση.
«Δεν έχει τον χρόνο και την ικανότητα να ελέγξει το επιχειρηματικό σκέλος, λόγω της αφοσίωσής του στη δουλειά του. Το σκέλος αυτό είχε η μητέρα του και δεν είναι τυχαίο ότι τα προβλήματα άρχισαν μετά τον θάνατό της, το 2009. Εχουν δοθεί 107.000 χιλιάδες για το χρέος. Αν έμπαινε τώρα σε ρύθμιση, θα έπρεπε να δίνει 16.000 δόση και δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα» ανέφερε ο συνήγορός του στο δικαστήριο.
«Είμαι λογιστής του κ. Κιμούλη από τον Απρίλιο του 2015 ως σήμερα. Το χρέος είναι από την περίοδο 2008-2010 και βεβαιώθηκε το 2011. Η οφειλή είναι κυρίως από δήμους, από περιοδείες που έκανε. Είναι ένα επάγγελμα με φοβερά έξοδα, που όμως δεν μπορούν να εμφανιστούν λογιστικά. Για παράδειγμα, οι τεχνικοί… Λίγοι έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος» κατέθεσε ο μάρτυρας.
■ Πρόεδρος: Δεν έχει δικό του θέατρο τώρα;
■ Μάρτυρας: Από το 2010, όχι. Απλώς σκηνοθετεί και παίζει.
■ Π: Χειριζόταν ο ίδιος τα ζητήματα της εταιρίας;
■ Μ: Οχι, τα χειριζόταν η μητέρα του. Είχε κάνει και μια σχολή με μαθητές, που είχε πολιτιστικό σκοπό. Δεν είχε σχέση με τη διαχείριση.
■ Π: Ρύθμιση έκανε;
■ Μ: Ναι, αλλά δεν κατάφερε να την τηρήσει. Ηταν και τα capital controls, που δεν βοήθησαν την κατάσταση. Ματαιώθηκε τότε η περιοδεία του. Ηταν μεγάλο το ρίσκο.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του Γιώργου Κιμούλη με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, όπως και στον πρώτο βαθμό. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, όμως η προηγούμενη καταδίκη του για ακάλυπτη επιταγή δεν επέτρεψε στην έδρα να δώσει αναστολή. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατραπεί η ποινή σε χρηματική προς 25 ευρώ ημερησίως, τα οποία μαζί με τις προσαυξήσεις αγγίζουν τα 25.000 ευρώ.