Η Κατερίνα Βελλίδη όπως σας γράψαμε χθες έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη.
Η ζωή της παραπέμπει σε παραμύθι, σε σενάριο κοσμοπολίτικης σειράς του Netflix, που τα είχε όλα: Πλούτη, δύναμη, δόξα, δεξιώσεις, σαλόνια και κότερα, ματαιοδοξία, τραγικά λάθη, απώλειες, οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση, μοναξιά.
- Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο
Αν και της είχε αποδοθεί ο τίτλος της «σιδηράς κυρίας του Βορρά», ελάχιστοι φίλοι της, που τη γνώρισαν και την έζησαν τα τελευταία χρόνια, μιλάνε σήμερα αποκλειστικά στην «Espresso» για «μια ευαίσθητη γυναίκα, που αναζητούσε σε όλη της τη ζωή την αληθινή αγάπη, την τρυφερότητα και την εσωτερική γαλήνη».
Το τελευταίο μάλιστα διάστημα την αναζητούσαν στο τηλέφωνο, αλλά εδώ και δύο μήνες δεν απαντούσε σε κανέναν. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που λάτρευε, και αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, το οποίο όμως όλοι πίστευαν ότι θα ξεπεράσει. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερε, ενώ φημολογείται ότι το πρόβλημα «επιβάρυνε» η πανδημία. «Έφυγε» ήρεμη και γαλήνια στα 75 της χρόνια στην αγκαλιά της μοναχοκόρης της και όλοι όσοι τη γνώρισαν και την αγάπησαν θα την αποχαιρετήσουν σήμερα, στις 11.00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Φωτίου.
Η Κατερίνα Βελλίδη συνδέθηκε με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, τη δόξα αλλά και το λουκέτο των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», που ίδρυσε ο παππούς της. Κόρη του Ιωάννη Βελλίδη, προσωπικού φίλου του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, η πολύ όμορφη, κομψή και αρχοντική γυναίκα βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο της κριτικής, καθώς στα χέρια της κατέρρευσε -στα τέλη της δεκαετίας του ’90- ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος της βόρειας Ελλάδας, που μετά τον θάνατο και της μητέρας της Αννας, το 1980, κληρονόμησε. Οι κοσμικοί Θεσσαλονικείς θυμούνται μέχρι σήμερα την έντονη ζωή της, το σνομπ ύφος της, τις δεξιώσεις, τα πάρτι στο κότερό της και τις βόλτες με την αγαπημένη της Rolls Royce, αλλά σχεδόν κανένας δεν αναφέρεται στο φιλανθρωπικό της έργο (έστελνε με δικά της έξοδα στο εξωτερικό δεκάδες παιδιά και ενήλικες για να χειρουργηθούν).
«Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα, με τρομερές ιστορικές γνώσεις αλλά και ιδιαίτερη γυναίκα, ευγενής και τρομερά γενναιόδωρη σε όλους, μέχρι τα όρια της αφέλειας» μου τη χαρακτηρίζει φίλη της, που τη γνώρισε μετά την οικονομική της κατάρρευση. Μαθήτευσε στις σχολές Χιλλ και Μωραΐτη. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και από το Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Κρυφά από τους γονείς της, παντρεύτηκε τον Ελληνα διπλωματικό υπάλληλο στην Ελβετία Σταμάτη Γεωργίου, με τον οποίο απέκτησαν τη μοναχοκόρη τους, Αγγελική Γεωργίου, που εργάζεται στο υπουργείο Τουρισμού.
Πολλοί ήταν εκείνοι που την κατηγόρησαν ότι η χλιδάτη και σπάταλη ζωή της οδήγησε το 1996 σε κατάρρευση τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βορείου Ελλάδος και την κορωνίδα του, την εφημερίδα «Μακεδονία», που από τότε ουσιαστικά δεν ανέκαμψε κυκλοφοριακά. Το σίγουρο είναι ότι οι ισχυροί φίλοι της την εγκατέλειψαν -όπως συμβαίνει συνήθως- στα δύσκολα και ότι το αίτημά της για δάνειο από την Εθνική Τράπεζα δεν ικανοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν προβλήματα ρευστότητας, με απλήρωτο το προσωπικό, κατασχέσεις και στο τέλος να επέλθει η κατάρρευση. Η απώλεια της ιστορικής εφημερίδας, την οποία το 1911 είχε ιδρύσει ο παππούς της Κωνσταντίνος Βελλίδης, ήταν το πλήγμα που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ στη συναρπαστική ζωή της.
Μάλιστα ήταν τόση η απογοήτευσή της, που για αρκετά χρόνια είχε εγκαταλείψει τη λατρεμένη της συμπρωτεύουσα και ζούσε με τη μοναχοκόρη της σε ένα μικρό, αλλά πολύ κομψό διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, δηλώνοντας: «Δεν είμαι δυστυχής, δεν πλέω σε πελάγη ευτυχίας, αλλά είμαι καλά. Η ιστορία κάποιου δεν εξαρτάται από τα λεφτά, αλλά από την καταγωγή του». Πολύ συχνά επισκεπτόταν και τη Σύρο, το αγαπημένο της νησί και αντλούσε εσωτερική γαλήνη και δύναμη ψυχής από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο.
Σε παλαιότερη μάλιστα συνέντευξή της η ίδια είχε δηλώσει και είχε απαντήσει έμμεσα στους επικριτές της αλλά και στις κακοήθειες και τις μυθολογίες, που είχαν συνδέσει το όνομά της με αστρολόγους και καφετζούδες, τους οποίους φημολογείτο ότι συμβουλευόταν για τις επιχειρηματικές της κινήσεις: «Εγραψαν χιλιάδες κακοήθειες, που δεν σκέφτηκα ούτε, βέβαια, έκανα σε όλη μου τη ζωή. Γράφτηκε πως έτρωγα με χρυσά κουτάλια και έκανα μπάνιο σε χρυσές μπανιέρες. Προέρχομαι από μια οικογένεια που μου έδωσε τόσα ώστε να μην έχω την τρέλα με χρήματα και χλιδή να αποδείξω πως είμαι κάποια. Εζησα πολύ ωραία και δεν είχα κανέναν λόγο να πεταχτώ στο Παρίσι για καφέ. Σαφώς και όταν πήγαινα στο εξωτερικό έμενα σε πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά είχα και την προσωπική μου περιουσία, για την οποία πλήρωσα φόρους όταν την κληρονόμησα και, βέβαια, μπορούσα να τη χρησιμοποιήσω όπως ήθελα. Έχω μετανιώσει για λάθη που έκανα και κινήσεις που δεν έκανα. Το γεγονός πως δεν υπήρξα σκληρή και άτεγκτη έδωσε το δικαίωμα να φανώ βλαξ».
«Ολα έγιναν βάσει σχεδίου με στόχο τη “Μακεδονία” και εμένα» υποστήριζε σε συνέντευξή της, που είχε δώσει στο protothema.gr, κατονομάζοντας ευθέως πρώην πολιτικούς αλλά και παράγοντες της Θεσσαλονίκης. «Υπήρχε ένα σχέδιο εξόντωσής μου, που ξεκινούσε από πολύ ψηλά. Εγιναν κάποιες κινήσεις για να λάβω το δάνειο από την Εθνική Τράπεζα, ώστε να καλύψω τις υποχρεώσεις μου. Ως εγγύηση έδωσα όλα τα προσωπικά μου περιουσιακά στοιχεία. Δυστυχώς, στη συνέχεια και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου η διάδοχη κατάσταση ήταν ιδιαίτερα εχθρική απέναντί μου. Η Εθνική Τράπεζα τελικά δεν ενέκρινε το δάνειο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η κατάρρευση. Από την κλίκα αυτή, που προσπάθησε να με εξοντώσει τότε, σήμερα κάποιοι είναι στη φυλακή. Αν έπαιρνα εκείνο το δάνειο, σίγουρα οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές» είχε πει.