«Πάμε και όπου βγει»… και στην τηλεόραση! Φαίνεται ως χώρα αυτή η φράση θα μας… στοιχειώνει σε πολλούς τομείς και χώρους της δημόσιας ζωής.
Τη στιγμή που τα περισσότερα εγχώρια τηλεοπτικά κανάλια, δημόσια και ιδιωτικά, ετοιμάζουν το πρόγραμμα της β’ τηλεοπτικής σεζόν, χάος επικρατεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση της τηλεόρασης. Ολα είναι στον αέρα και τα κανάλια είναι σε πανικό και χρεωμένα μέχρι τον λαιμό! Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του ΕΚΟΜΕ θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ ένα ποσό της τάξης των 50.000.000 ευρώ, το οποίο όμως δεν αρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών, βάζοντας παράλληλα φωτιά στη λειτουργία της τηλεόρασης αλλά και στις σχέσεις της Ελλάδας με τηλεοπτικές εταιρίες του εξωτερικού.
Η τρύπα που είχε προκύψει στις υποχρεώσεις του ΕΚΟΜΕ επί Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέρχεται σε 200.000.000 ευρώ, όπως λέγεται έντονα στη μιντιακή αγορά. Τα χρήματα που έχουν βρεθεί για να καλυφθούν παλιές και νέες ανάγκες ανέρχονται σε 100.000.000 ευρώ και θα προέλθουν από δύο διαφορετικές χρηματοδοτήσεις των 50.000.000 ευρώ.
Το κενό δημιουργήθηκε εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στον «νόμο Κρέτσου», με την καθιέρωση των ξένων τιμολογίων και την επιδότηση προγραμμάτων χαμηλού κόστους, που δεν είχαν καμιά τύχη να διανεμηθούν στο εξωτερικό, ούτε καν ως σενάριο, σκηνοθεσία, ήχο, φωτογραφία και αισθητική. Οι εκπρόσωποι των τηλεοπτικών σταθμών είναι έξαλλοι με την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς έκαναν μεγάλες επενδύσεις για την παραγωγή σειρών, με τη δέσμευση πως θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΚΟΜΕ και τώρα έχουν πέσει από τα σύννεφα.
Έχουν περάσει τρία χρόνια και υπάρχουν ακόμη και σήμερα σειρές που δεν έχουν πληρωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με αυτές που είναι στον αέρα και παίζονται τώρα με μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Οι σειρές αυτές μεταδίδονται έχοντας το σήμα του ΕΚΟΜΕ, αλλά στο ΦΕΚ δεν έχει δημοσιευτεί καμιά έγκριση απόφασης για τη χρηματοδότησή τους. Θα συνεχίσουμε να τις βλέπουμε ή θα σταματήσει η προβολή τους; Ταυτόχρονα, ενώ έχει αναγγελθεί η μεταφορά του ΕΚΟΜΕ από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο υπουργείο Πολιτισμού, η ηγεσία του τελευταίου, όπως κυκλοφορεί στους διαδρόμους του ΥΠΠΟ, δεν επιθυμεί να αναλάβει έναν προβληματικό οργανισμό και να βρεθεί απέναντι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που θα διεκδικούν τις πληρωμές για τις σειρές τους και εκείνο θα τους λέει «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».