Από τον έρωτα με την πρώτη ματιά και τη «μαγεία» του πρώτου φιλιού μέχρι την ωραία που ερωτεύεται τον άσχημο και τον «μπερμπάντη» άνδρα που νοικοκυρεύεται αφού ερωτευτεί, η ειδικός στις ανθρώπινες σχέσεις δρ Λίαρ Γιακίρ αποκαλύπτει την επιστήμη πίσω από τις ιστορίες αγάπης των πιο δημοφιλών αισθηματικών κωμωδιών των Χριστουγέννων, όπως η «Love actually», μοιράζοντας «σφραγίδες» αυθεντικότητας, αλλά και… «άκυρα».
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι ο πρωταγωνιστής της ρομαντικής κωμωδίας του 2001 «Ερωτας μετ’ εμποδίων» («Serendipity»), στην οποία ο Τζον Κιούζακ και η Κέιτ Μπέκινσεϊλ συναντιούνται ενώ κάνουν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια και ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. H δρ Λίαρ Γιακίρ αναφέρει στην MailOnline ότι η επιστήμη δέχεται ότι ένα ζευγάρι μπορεί να ερωτευτεί αστραπιαία. Εξηγεί ότι «αυτό που αποκαλούμε αγάπη αποτελείται από διάφορα στάδια» και στο πρώτο, όταν κανείς ερωτεύεται, ο εγκέφαλός του πλημμυρίζει από ένα ισχυρό μείγμα ορμονών. Πρόκειται για την ωκυτοκίνη, τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, που τον κάνουν να νιώσει ισχυρή έλξη για το άλλο άτομο. Η φάση αυτή μπορεί να ξεκινήσει είτε όταν πρωτοβλέπει κανείς τον άλλο είτε μέσα σε δύο χρόνια.
Η «μαγεία» του πρώτου φιλιού είναι αυτή που φέρνει κοντά στην ταινία «Last Christmas» την εργαζόμενη σε κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη που υποδύεται η Εμίλια Κλαρκ και τον χαρακτήρα του Χένρι Γκόλντινγκ. Η ειδικός αποφάνθηκε ότι η επιστήμη συμφωνεί με τη χριστουγεννιάτικη ταινία που έσπασε ταμεία το 2019. «Ολα τα θηλαστικά, όταν συναντούν το ένα το άλλο, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να μυρίσουν το ένα το άλλο» είπε, προσθέτοντας ότι «το φιλί είναι το δικό μας μύρισμα». Εξήγησε ότι «όταν φιλιόμαστε, μοιραζόμαστε πολλές πληροφορίες, όπως συναισθηματικές πληροφορίες, βιολογικές πληροφορίες, χημικής φύσης πληροφορίες και ψυχολογικές πληροφορίες». Τότε αναλαμβάνει δράση το υποσυνείδητό μας που, με βάση τις παραπάνω πληροφορίες, αποφασίζει στιγμιαία αν το άλλο άτομο είναι πιθανό ταίρι ή όχι.
Στην αισθηματική κωμωδία του 2021 «Love Hard» δύο παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, η «ωραία» Νίνα Ντόμπερφ και ο «άσχημος» Τζίμο Ο Γιανγκ, ερωτεύονται τρελά όταν υποκρίνονται ότι είναι ζευγάρι στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Η δρ Γιακίρ είπε ότι η πλοκή της ταινίας, που ήταν από τις πιο προβεβλημένες στο Netflix, είναι αξιόπιστη από επιστημονικής άποψης. Σημείωσε ότι, παρόλο που ο εγκέφαλός μας επιλέγει ένα πιθανό ταίρι με βάση την εξωτερική εμφάνιση, αν δύο άτομα περάσουν πολύ χρόνο μαζί, η «όμορφη» μπορεί να αλλάξει γνώμη και να δει ερωτικά τον «άσχημο». «Ολα εξαρτώνται από τις ορμόνες» είπε και εξήγησε ότι όταν δύο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια ή συνομιλούν για συναισθήματα, ο εγκέφαλος απελευθερώνει την «ορμόνη της αγάπης» ωκυτοκίνη.
Στο «Love actually» («Αγάπη είναι») του 2003 η κοινή θνητή «Νάταλι», κατά κόσμον Μαρτίν Μακ Κάτσεν, ερωτεύεται τον πρωθυπουργό της χώρας, που υποδύεται ο Χιου Γκραντ.
Και σε αυτήν την περίπτωση η δρ Γιακίρ λέει ότι η επιστήμη επιβεβαιώνει την πλοκή της ταινίας. Ανέφερε ότι στους ανθρώπους, όπως στα άλλα θηλαστικά ζώα, το θηλυκό επιλέγει να ζευγαρώσει με το ισχυρότερο αρσενικό. Για αυτό οι γυναίκες έλκονται ερωτικά από τους άνδρες που έχουν εξουσία στα χέρια τους, γεγονός που η ειδικός αποδίδει στον διαφορετικό τρόπο που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γυναικών τα οιστρογόνα, σε σχέση με την τεστοστερόνη των ανδρών.
Μπορεί δύο πολύ καλοί παιδικοί φίλοι να καταλήξουν ερωτευμένο ζευγάρι όταν ενηλικιωθούν; Το σενάριο της ρομαντικής κωμωδίας του 2005 «Just Friends», με πρωταγωνιστές τον Ράιαν Ρέινολντς και την Εϊμι Σμαρτ, απαντάει χωρίς καμιά αμφιβολία «ναι» και δίνει ευτυχισμένο τέλος στην ταινία. Η δρ Γιακίρ, ωστόσο, επισημαίνει ότι η απάντηση της επιστήμης είναι ξεκάθαρα αρνητική.
Επικαλέστηκε έρευνα που έγινε στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία όταν τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί ως φίλοι, ασυνείδητα αρχίζουν να απωθούν ερωτικά το ένα το άλλο, με τον ίδιο ψυχολογικό μηχανισμό που αναπτύσσεται ανάμεσα στα αδέρφια.
Ο άνδρας, είτε είναι στρέιτ είτε γκέι, αν αλλάζει σαν τα πουκάμισα τις/τους ερωτικούς συντρόφους του, πολύ δύσκολα θα αποφασίσει να νοικοκυρευτεί και να γίνει μονογαμικός από έρωτα, λέει η ειδικός, ρίχνοντας «άκυρο» στο σενάριο πολλών αισθηματικών κωμωδιών, μεταξύ των οποίων η «Single All the Way» του 2021. Στην ταινία, ο πολυγαμικός γκέι Πίτερ, τον οποίο υποδύεται ο Μίχαελ Ουρί, παύει να είναι πολυγαμικός όταν ερωτεύεται στις γιορτές των Χριστουγέννων τον «Νικ» Φιλέμον Τσάμπερς.
Η δρ Γιακίρ αντιτείνει ότι στους ερωτύλους άνδρες η τεστοστερόνη εξουδετερώνει ουσιαστικά τη δράση της «ορμόνης της αγάπης», ωκυτοκίνη. Οπως λέει χαρακτηριστά, ο συγκεκριμένος τύπος άνδρα μπορεί να αναπτύξει «ανθεκτικότητα» στην αγάπη σε ορμονικό επίπεδο.