❱❱ Ο Ευάγγελος Αντώναρος μιλά για τη διαγραφή του, την πικρία που ένιωσε και τα βάζει με τους χθεσινούς που είναι στο κόμμαΟ πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή Ευάγγελος Αντώναρος, που έγινε το πρόσωπο των ημερών, καθώς διεγράφη από τη Ν.Δ. για σχόλια που έκανε κατά του αντιπροέδρου της Αδωνη Γεωργιάδη, ανοίγει τα χαρτιά του και λέει στην «Espresso του Σαββατοκύριακου»: «Δεν μπορούν να μου κάνουν έξωση από το δικό μου ιδιόκτητο σπίτι ή, καλύτερα, από το σπίτι που είμαι συνιδιοκτήτης, και αυτό είναι η Ν.Δ.»!
Ο Βαγγέλης, όπως τον προσφωνούν οι φίλοι του, λυπάται πολύ εάν η διαγραφή του μπορεί να στενοχώρησε ή να δημιούργησε πρόβλημα στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά επιμένει πως δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα τον έβλαπτε.
«Ο Καραμανλής δεν χρειάζεται δραγουμάνο» λέει χαρακτηριστικά και απαντά στα επικριτικά σχόλια του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου που ακολούθησαν τη διαγραφή του, λέγοντας ότι είναι «βαθιά προσβλητικά και συνάμα γελοία», προσθέτοντας ότι οι χθεσινοί στο κόμμα θα πρέπει να έχουν την ευπρέπεια «να κρατούν το στόμα τους κλειστό».
Πέρα από τα πολιτικά ζητήματα, δηλώνει ερωτευμένος με τη νέα του σύντροφο Λεώνη Γιαγδζόγλου (συνιδιοκτήτρια της εταιρίας Milk Branding Professionals) και, ως εκ τούτου, πολύ ευτυχισμένος. Αποκαλύπτει, επίσης ότι, ακριβώς επειδή είναι ευτυχισμένος, δεν θα απέκλειε ένα δεύτερο στεφάνι.
Τι συναισθήματα άφησε η διαγραφή;
Με πίκρανε πολύ. Με ενόχλησε ο τρόπος με τον οποίο έγινε η «βραδινή διαγραφή» μου από τη Ν.Δ., καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι καταστατικές διαδικασίες που ισχύουν στο κόμμα και, μάλιστα, για ένα τόσο παλαιό μέλος όπως είμαι εγώ. Αυτό, για μένα, ήταν πολύ δυσάρεστο.
Υπήρξε επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Εκείνο το βράδυ προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο μας συνδέει συναδελφικότητα. Στην ενεργό πολιτική μπήκαμε και οι δύο το 2004. Εκείνος εκλεγόμενος βουλευτής και εγώ ως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν βγήκε στο τηλέφωνο ποτέ. Δεν με εκπλήσσει, όμως, γιατί ήταν μια απόφαση που πήρε. Μίλησα λίγο αργότερα με τον Λευτέρη Αυγενάκη, τον γραμματέα του κόμματος, και του είπα τις ενστάσεις που είχα για τη διαδικασία. Οτι δεν είχα δει απόφαση πειθαρχικού, παρά μια ανακοίνωση δυο γραμμών που έλεγε ότι «με απόφαση του προέδρου» τίθεμαι εκτός κόμματος.
Η διαδρομή μου στο κόμμα θα επέβαλε να εμφανιστώ στην Επιτροπή Δεοντολογίας και να πω γιατί είπα εκείνο ή γιατί έκανα το άλλο, κι αυτό δεν έγινε ποτέ. Ως εκ τούτου, θεωρώ τη διαγραφή μου ανυπόστατη. Δύσκολα μπορούν να μου κάνουν έξωση από το δικό μου ιδιόκτητο σπίτι ή, καλύτερα, από το σπίτι που είμαι συνιδιοκτήτης, και αυτό είναι η Ν.Δ.
Πιστεύεις ότι ήταν απόφαση αποκλειστικά του προέδρου της Ν.Δ.;
Ξέρω ότι παρουσιάστηκε ως απόφαση του προέδρου του κόμματος. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που στήριξαν την εκλογή Μητσοτάκη, αλλά με τον Κυριάκο στην κοινή πολιτική μας πορεία αναλάβαμε μαζί πρωτοβουλίες, πράγμα που σημαίνει ότι σε πολλά θέματα είχαμε σύμπτωση απόψεων.
Είναι ένας μοντέρνος άνθρωπος, ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική, και με καλλιεργημένο δημόσιο λόγο. Μάλιστα, εάν αύριο τον συναντήσω τυχαία κάπου, θα τον χαιρετήσω χωρίς να αναφερθώ στο επεισόδιο αυτό, θα του σφίξω το χέρι και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει κι εκείνος το ίδιο.
Νιώθεις ότι με αυτή τη διαγραφή μπορεί να δημιούργησες πρόβλημα ή να στενοχώρησες τον Κώστα Καραμανλή;
Με τον Κώστα Καραμανλή γνωριστήκαμε και συνδεθήκαμε, αφότου μου έδωσε τη χαρά και μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με καλέσει στο κυβερνητικό του επιτελείο. Συνδεθήκαμε, όμως, ακόμη περισσότερο τα χρόνια που δεν είμαστε στην εξουσία. Αν δεν κάνω λάθος, βρεθήκαμε και την προηγουμένη της διαγραφής μου και συζητούσαμε.
Ομως, δεν είμαι από εκείνους που… κρεμάνε κουδούνες στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, και ιδιαίτερα με τον πρώην πρωθυπουργό. Από εμένα δεν έχει φύγει ποτέ τίποτε. Εκτιμώ απεριόριστα όλα όσα έχει κάνει ο Κώστας Καραμανλής για τον τόπο, και εκτιμώ και τη σιωπή του.
Προδίδει μεγάλη λεβεντιά. Ο ίδιος έχει αυτοσυγκράτηση, τα λόγια του είναι μετρημένα, αλλά είναι και ένας άνθρωπος πολύ εκδηλωτικός στους φίλους του και ταυτόχρονα είναι αυτό που λέω εγώ «ανθρώπινος άνθρωπος». Στην πολιτική αυτή η ιδιότητα σπανίζει. Τον ενημέρωσα, λοιπόν, το βράδυ της διαγραφής μου με ένα μήνυμα. Εκρινα ότι δεν ήθελα καθόλου να τον ενοχλήσω, διότι δεν ήθελα να τον κάνω μέρος του προβλήματος που εγώ αντιμετώπιζα.
Οπότε, ένιωσες ότι ίσως δημιουργήθηκε ένα θέμα;
Βεβαίως. Πιθανόν κι εκείνος να ενοχλήθηκε, να στενοχωρήθηκε, αλλά πρέπει να πω, όπως το έχω πει εκατοντάδες φορές, οι απόψεις αυτές που εκφράζω είναι απολύτως προσωπικές. Δεν θα έκανα ποτέ τίποτε ώστε να ενέπλεκα τον Κώστα Καραμανλή σε δικές μου απόψεις. Ο Καραμανλής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα κι ο ίδιος έχει επιλέξει την «επώνυμη σιωπή» του, και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό. Δεν θα κάνουμε κάποιοι άλλοι τον δραγουμάνο του Καραμανλή. Δεν έχει ανάγκη από κανένα δραγουμάνο. Οταν θέλει κάτι να πει, έχει ο ίδιος τον τρόπο να το πει. Πιθανόν να τον στενοχώρησα, και λυπάμαι παρά πολύ, αλλά, χωρίς να πει κανείς ότι είμαι αγύριστο κεφάλι, μερικά πράγματα στη ζωή σου πρέπει να τα κάνεις για να είσαι εντάξει με τη συνείδησή σου.
Τι άφησαν τα χρόνια της κυβερνητικής εκπροσώπησης της κυβέρνησης Καραμανλή;
Είναι μια διαδρομή για την οποία οφείλω πολλά στον Κώστα Καραμανλή. Με εμπιστεύτηκε να παρουσιάζω τη φωνή του και τη φωνή της κυβέρνησής του. Ολο αυτό μου έμαθε τη μεγάλη τέχνη της αυτοσυγκράτησης. Ειλικρινά, δεν θα ήθελα να είχα κάνει καμιά άλλη δουλειά στην πολιτική. Με ρώτησαν κάποτε: «Εχετε πει ψέματα στο press room;» Ναι ήταν η απάντηση και πολλές φορές. Συνήθως όταν σας απαντούσα «δεν ξέρω…»
Και αυτό γιατί σε πολλά θέματα υπάρχουν λεπτοί χειρισμοί και αναγκάζεσαι να πεις «δεν ξέρω», γιατί αυτό είναι το πιο μικρό ψέμα που μπορείς να πεις. Οι πιο ξεκάθαρες απαντήσεις είναι οι μονολεκτικές. Οι άλλες, «οι στρίβειν διά της μακρυγορίας», είναι συνήθως για να πας την «μπάλα» αλλού. Σε τέτοια λεπτά θέματα, λοιπόν, μου βγήκε και το προσωνύμιο «ο κύριος δεν απαντώ»! Λέχθηκε τη μέρα που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Τότε έπρεπε να μείνω απολύτως στις γραμμές και γι’ αυτό στις επίμονες ερωτήσεις των συναδέλφων είπα τουλάχιστον έξι φορές το «δεν απαντώ», με αποτέλεσμα να μου βγει το όνομα. Το έχω πει, όμως, ελάχιστες φορές στα 557 briefings που έχω κάνει.
Κάποια στιγμή έκανες μια στροφή στη ζωή σου και ζεις με μια άλλη γυναίκα. Πώς ήρθε το διαζύγιο;
Εγώ παντρεύτηκα τη μητέρα των παιδιών μου, μια εξαιρετική κυρία, με την οποία έκανα δύο θαυμάσια παιδιά. Τα παιδιά μου είναι ο Φίλιππος, 31 χρόνων, που ζει στη Σιγκαπούρη και είναι ναυλομεσίτης, και η Δάφνη, 28 ετών, που έχει σπουδάσει καλές τέχνες και ψυχολογία artist και ζει στο Λονδίνο.
Πριν από έναν χρόνο μάλιστα παντρεύτηκε τον Ομάρ, έναν Αιγύπτιο τραπεζίτη, πολύ καλό παιδί, και είναι πολύ ευτυχισμένη. Εγώ είμαι ευτυχής, επίσης, γιατί έχω μια μόνιμη, πολύ καλή σχέση. Επειδή με ρωτάτε για το διαζύγιό μου, θα σας πω ότι με την πρώην γυναίκα μου είμαστε σε διάσταση. Ακόμη δεν έχω πάρει το διαζύγιο, γι’ αυτό και χρησιμοποιώ τον όρο «χωρισμένος». Κι αυτό όμως σύντομα τελειώνει και θα βγει. Εγώ λέω, λοιπόν, είμαι χωρισμένος.
Τι κάνεις για σένα; Πώς ζεις;
Ακούω πολλή μουσική. Με μαγεύει ο Μανώλης Μητσιάς, μου αρέσει ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης κι άλλοι υπέροχοι λαϊκοί τραγουδιστές. Μου αρέσει όμως και ο Φρανκ Σινάτρα και ειδικά το «Strangers in the night». Επίσης, είμαι συλλέκτης παλαιών χαρτών, αλλά και… ταινιοφάγος. Τη μέρα που ανακοινώθηκε η διαγραφή μου ήμουν στο σινεμά κι έβλεπα την ταινία «Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι». Είχαν περάσει μόλις είκοσι λεπτά όταν άρχισαν να έρχονται καταιγιστικά τα μηνύματα για τη διαγραφή. Εφυγα από το σινεμά για να διαχειριστώ την υπόθεση.
Πώς δέχτηκες την επίθεση που σου έκανε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ότι δήθεν είσαι φιλικά διακείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ;
Εάν αυτά που είπε δεν ήταν βαθύτατα προσβλητικά, θα γελούσα, γιατί είναι απίθανα γελοία. Είπε ότι στραβοκοιτάζω προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Eγώ έχω φίλους παντού, όπως είχα πάντα, και δεν ζητάω από κανέναν κομματική ταυτότητα.
Εγώ δεν άλλαξα κόμμα, δεν ήρθα από το ΛΑΟΣ. Εκείνος ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ. Είναι απαράδεκτο άνθρωποι χθεσινοί, που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της Ν.Δ., να μην έχουν την ευπρέπεια να κρατάνε το στόμα τους κλειστό.
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:
Η νέα σύντροφός του και ο δεύτερος γάμος, τον οποίον ο ίδιος δεν αποκλείει
Οταν η συζήτησή μας στρέφεται στα πιο προσωπικά του, ο Ευάγγελος Αντώναρος είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός
Ποια χαρακτηριστικά της Λεώνι, της νέας συντρόφου σου σήμερα, σε τράβηξαν κοντά της;
Με συγκίνησε πολύ η απλότητα και το αυθόρμητο του χαρακτήρα της, η καλλιτεχνική της διάθεση. Ακόμη κι όταν, όπως όλα τα ζευγάρια, μαλώνουμε, εγώ αμέσως σκέφτομαι πως την επόμενη στιγμή θα το ξεπεράσουμε, και το ξεπερνάμε. Εχουμε πάει μεγάλα ταξίδια μαζί. Ξέρετε, όταν είσαι με κάποιον πολύ καιρό, συνήθως βαριέσαι. Εμείς, αντιθέτως, ψάχνουμε στιγμές να είμαστε μαζί. Είμαι πολύ ευτυχισμένος.
Αυτό μπορεί να συνεπάγεται κι έναν νέο γάμο;
Δεν έχω κάνει τέτοια σχέδια. Οταν είσαι μαζί με κάποιον και μένεις μαζί του, σχεδόν είναι το ίδιο. Ο γάμος, όμως, είναι ωραίος και, επειδή εγώ σε ορισμένα πράγματα είμαι παραδοσιακός, δεν αποκλείω τίποτε.
Επίσης, οι άνθρωποι πάντα έχουν και μια δόση ανασφάλειας στην καθημερινότητά τους. Θα μου πεις, διώχνεις την ανασφάλεια με ένα χαρτί είτε από τον δήμο είτε από το ληξιαρχείο; Οχι, αλλά είναι μια τυπική συμβατική επιβεβαίωση ότι δύο άνθρωποι θέλουν και με το γράμμα του νόμου να είναι μαζί. Ολα, όμως, γίνονται στην ώρα τους.
Τι ξεχωριστό έχεις κάνει για τη σύντροφό σου;
Ενα ταξίδι στην Ιαπωνία, που το ήθελε και το ήθελα πολύ. Πήγαμε πριν από δύο χρόνια για έντεκα μέρες στο Τόκιο και στο Κιότο. Ηταν υπέροχο ταξίδι. Γενικώς, είμαστε πολύ ταξιδιάρηδες. Είμαι Τοξότης και… ως Τοξότης διαρκώς βρίσκομαι με μια βαλίτσα στο χέρι.