❱❱ Αδιάλλακτος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, απέρριψε τις ελληνικές προτάσειςΤο πλέον αδιάλλακτο και ταυτόχρονα το πιο προκλητικό πρόσωπό του απέναντι στη χώρα μας έδειξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σε χθεσινή συνέντευξή του στο «Der Spiegel», θεωρώντας προφανώς ότι έλυσε τον… γόρδιο δεσμό του «Μακεδονικού» με την αποκαθήλωση των πινακίδων με το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος» από τον οδικό άξονα που ενώνει την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα και από το αεροδρόμιο των Σκοπίων.
Επιμένοντας να αποκαλεί διαρκώς τη χώρα του «Μακεδονία», μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος και για αλλαγές στο Σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για «χαζό πολιτικό πρόβλημα» (!), τονίζοντας ότι η διμερής διένεξη για το όνομα συνιστά πρόσκομμα για την ανάπτυξη των φιλικών και των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
«Η Μακεδονία είναι μια ιστορική περιοχή, που εκτείνεται σε τρεις χώρες: τη δική μας, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η χώρα μας είναι το βόρειο ή το άνω τμήμα. Το νότιο τμήμα είναι στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία. Πρόκειται για δεδομένα και δεν θα έπρεπε να τα αμφισβητούμε. Καθότι αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε ότι οι Ελληνες επιθυμούν έναν διαχωρισμό, είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό» τόνισε ο Ζάεφ. Ωστόσο απέρριψε την ελληνική πρόταση για αμετάφραστη χρήση του ονόματος σε διεθνές επίπεδο. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πώς θα γίνει πρακτικά αυτό, να μη μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Αυτό δεν θα είχε προηγούμενο διεθνώς» είπε χαρακτηριστικά.
Σύνθετη ονομασία
Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και όσον αφορά την ελληνική αξίωση για συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να χρησιμοποιείται μόνο στο εσωτερικό η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δεν διακρίνω κανέναν λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο Σύνταγμά μας. Αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας» υπογράμμισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός. Σε ερώτηση εάν η χώρα του έχει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, ο Ζάεφ απάντησε θέλοντας να αστειευτεί: «Ναι, λοιπόν, τα καλοκαίρια θέλουμε να καταλαμβάνουμε τις ωραίες παραλίες και τα νησιά της Ελλάδας. Περισσότεροι από 1.000.000 “Μακεδόνες” επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ξοδεύουμε τα χρήματά μας εκεί, αγαπάμε την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές επαφές μεταξύ επιχειρηματιών και τουριστών στην Ελλάδα. Αλλά για να μιλήσουμε και σοβαρά: Πέρα από αυτό δεν κάνουμε φυσικά άλλες “σκέψεις κατάληψης”».