❱❱ Την κατάρρευση του ΕΦΚΑ και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προώθησε η κυβέρνηση, καθώς και την αρχή του τέλους για τον «νόμο Κατρούγκαλου» ενδέχεται να σηματοδοτεί η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας… … βάσει της οποίας φαίνεται ότι κρίνονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις για την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ φέρεται ότι κρίνει καταρχάς αντισυνταγματικά τη διάταξη του νόμου 4387 του 2016 που αφορά την ενοποίηση εντός του ΕΦΚΑ των ταμείων ασφάλισης που είχαν -προ «νόμου Κατρούγκαλου»- οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι μηχανικοί και οι αγρότες (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αντίστοιχα), αλλά και τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους.
Πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» κατέβαλλαν εισφορές βάσει ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως διαμορφώνονταν σύμφωνα με τα έτη ασφάλισής τους.
Λανθασμένα
Σύμφωνα με αιτιάσεις των επιστημονικών φορέων, με τον νόμο 4387 το ύψος των εισφορών υπολογίζεται στο 26,95% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μάλιστα, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται λανθασμένα να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, εξαιτίας της έλλειψης ενημερωμένων στοιχείων, το Ταμείο τούς αναγκάζει να υπολογίζουν το ποσό που οφείλουν όχι με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου, αλλά βάσει των προπερσινών απολαβών τους!
Μετά τη διαρροή των πληροφοριών από το ΣτΕ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζεται για τα… χειρότερα. Εφόσον θεωρηθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις ενοποίησης των ταμείων ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μη «βουλιάξει» το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πριν από την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Ωσπου να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ακόμη και επιστροφής των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων σε ένα καθεστώς αρκετά όμοιο με το προγενέστερο.