❱❱ Δεν αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον για φέτος, σύμφωνα με τη δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου (φωτό). Αλλωστε, με ανοιχτό τον χρόνο των εκλογών η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «φουσκώσει» τον φετινό λογαριασμό που θα λάβουν τον Αύγουστο τα νοικοκυριά.
«Ως το τέλος Απριλίου θα ανακοινωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, αλλά η αύξηση των αντικειμενικών τιμών δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ» επιβεβαίωσε η υφυπουργός.
Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ο φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να φέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει να εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να προχωρήσει σε «χειρουργικές» παρεμβάσεις στις αντικειμενικές τιμές, ώστε να μην αλλάζει το κλιμάκιο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξης των 500-550 ευρώ οι νέες αξίες να αυξηθούν αλλά να μην ξεπεράσουν τα 750 ευρώ για να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ στα 2,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750-850 ευρώ οι αξίες μπορεί να αυξηθούν στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην περίπτωση αυτή ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα 2,9 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, η τιμή ζώνης μπορεί να αυξάνεται αλλά δεν αλλάζει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης ακινήτου.
Εισπρακτικός στόχος
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να υπολογίσει και φέτος τον ΕΝΦΙΑ με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Αλλωστε, αυτό που θέλουν οι δανειστές είναι να αλλάξουν οι τιμές ζώνης, χωρίς όμως να απειληθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Από τις εισηγήσεις που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22% μεσοσταθμικά.
Στις ακριβές περιοχές, εκεί που οι τιμές της Εφορίας διαμορφώνονται σήμερα σε πάνω από 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εισηγήσεις των εκτιμητών είναι να μειωθούν σε ποσοστό 10%-15%. Στις λεγόμενες φθηνές περιοχές οι εκτιμητές προτείνουν αυξήσεις από 15% ως 40%, καθώς οι χαμηλές τιμές ζώνης υπολείπονται όχι μόνο αυτών της αγοράς, αλλά ακόμα και του κατασκευαστικού κόστους. Στις μεσαίες περιοχές οι μεταβολές προτείνεται να κινηθούν στα επίπεδα του συν – πλην 5%-10%.