❱❱ Ο Γιώργος Κατσιαντώνης, που αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων, εξομολογείται ότι ο πρόεδρός της κινείται μοναχικά
❱❱ Ο γρίφος για το πολιτικό του αύριο, το «φλερτ» από άλλα κόμματα και η σχέση του με τους ψηφοφόρους TET A TET • Από τη Βίβιαν Μπενέκου
Εκανε 170.000 χιλιόμετρα για τον Βασίλη Λεβέντη και τώρα στρίβει μάλλον «στα… δεξιά»!
Αν και ακόμη δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Λαρίσης Γιώργος Κατσιαντώνης, εντούτοις πιστεύει στην αυτοδυναμία της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, ταυτίζεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των λαϊκών αγορών στις οποίες εργάζεται η σύζυγός του, και θεωρεί την Ντόρα Μπακογιάννη σπουδαία κοινοβουλευτικό.
Τονίζει όμως πως δεν έχει καμία προσωπική διαφορά με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και το βράδυ πριν από την παραίτησή του έσβησε κι έγραψε τη σχετική επιστολή 12 φορές.
Γιατί έφυγες από την Ενωση Κεντρώων; Ποιοι ήταν οι λόγοι;
Δύο είναι οι λόγοι: οι δομές και το προσωποπαγές του κόμματος. Από καιρό τώρα είχα δηλώσει τη δυσαρέσκειά μου στον πρόεδρο για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κόμμα. Η έλλειψη δομών, πανελλαδικών τοπικών οργανώσεων και τομεαρχών ήταν για μένα σοβαρότατα θέματα. Και ενώ τα είχα επισημάνει, τίποτε δεν άλλαξε κι έχουν περάσει τρία χρόνια.
Με λίγα λόγια, δεν είχα κάποια προσωπική διαφορά με τον Βασίλη Λεβέντη. Ως άνθρωπο τον σέβομαι. Πολιτικές είναι οι διαφορές μας. Αυτό που ήθελα εγώ ήταν να πάμε το κόμμα ένα βήμα μπροστά.
Αλλωστε με τίμησε που με έβαλε πρώτο στη Λάρισα. Προφανώς είδε ότι κάτι νέο θα μπορούσα κι εγώ να προσφέρω στο κόμμα. Προσπάθησα να τιμήσω με τη σειρά μου αυτή την επιλογή του και θέλω να πιστεύω ότι κράτησα μια πολύ σοβαρή στάση μέσα στο Κοινοβούλιο και στον κόσμο. Γι’ αυτό από τη μέρα της ανεξαρτητοποίησής μου έχω δεχθεί άπειρα τηλεφωνήματα και μηνύματα θετικά. Ο κόσμος κατάλαβε πως ό,τι είχα να δώσω το έδωσα. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι περισσότερο.
Τι φταίει για την ανύπαρκτη στελέχωση που καταγγέλλεις;
Αυτό συμβαίνει γιατί ο πρόεδρος έχει μάθει να κινείται μόνος τα τελευταία 30 χρόνια. Εδωσε αρκετούς αγώνες για να μπει στη Βουλή κι αυτό δεν μπορεί να του το κλέψει κανείς, αλλά έχει μάθει να λειτουργεί μοναχικά.
Ο Λεβέντης ζητάει να παραδώσεις την έδρα. Θα το κάνεις;
Ο πρόεδρος ήταν αυτός που διάλεξε τα πρόσωπα που θα ηγηθούν στα ψηφοδέλτια, αφού υπήρξε λίστα, αλλά προφανώς και κάθε πολιτευτής, όταν ήρθε κοντά του, έφερε κάτι δικό του και συνεισέφερε. Στη Λάρισα ήμασταν οκτώ με εννέα πολιτευτές. Καθένας κάτι κουβάλησε μαζί του, κάποιους ψηφοφόρους είχε, κάποια δυναμική είχε.
Επίσης να επισημάνω ότι ο ίδιος ποτέ δεν τήρησε αυτό που είχε πει περί εξάμηνης βουλευτικής θητείας. Ημουν ο πρώτος βουλευτής από όλους που στο τέλος του πρώτου εξαμήνου είχα δηλώσει την παραίτησή μου στον πρόεδρο για να αναλάβει ο δεύτερος στη Λάρισα. Δεν έγινε δεκτή. Ο ίδιος πήρε την απόφαση να μην εφαρμόσει τα εξάμηνα και να συνεχίσει με τους βουλευτές που έχει. Αυτό βέβαια μας γύρισε μπούμερανγκ, γιατί πολλά στελέχη αποχώρησαν και πολλοί πολιτευτές απογοητεύτηκαν γιατί πίστευαν ότι θα αναλάμβαναν βουλευτές, έστω για ένα εξάμηνο.
Του λέω λοιπόν ότι εγώ θα παραιτηθώ και θα δώσω την έδρα στον επόμενο, αν το κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Να πάμε όλοι μαζί να παραδώσουμε την έδρα μας.
Εάν ενεργοποιηθεί πάλι το εξάμηνο και όλοι οι βουλευτές παραδώσουν την έδρα τους, θα είμαι κι εγώ ένας από αυτούς.
Εχει μέλλον η Ενωση Κεντρώων;
Εγώ βλέπω ότι η Ενωση Κεντρώων μάλλον θα ξαναμπεί στη Βουλή, έστω και με μικρότερο ποσοστό από αυτό του 2015. Ετσι πιστεύω. Αρα δεν έφυγα επειδή βουλιάζει το καράβι, όπως κάποιοι είπαν. Αν, για παράδειγμα, γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2018, είναι περίπου πέντε μήνες μέχρι τότε, καταλαβαίνετε πόσο καταστροφικό θα ήταν για μένα που έφυγα. Αρα δεν είναι αυτός ο λόγος. Ευελπιστώ όμως ότι με την κίνησή μου αυτή θα ταρακουνηθεί λιγάκι το σύστημα του κόμματος και θα αλλάξουν πράγματα, έστω και τώρα.
Πριν από λίγο καιρό, και ιδιαίτερα στο Σκοπιανό, επικροτούσες τις κυβερνητικές θέσεις. Σκεφτόσουν την ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ τότε;
Δεν υφίσταται αυτό. Εάν αναζητήσεις δηλώσεις μου, είχα μιλήσει για μια συνθέτη ονομασία και είχα κάνει και μια πρόταση το όνομα να είναι Κεντροβαλκανική Δημοκρατία. Η διαφοροποίηση με τον Λεβέντη ήταν ότι εγώ ως βουλευτής ήθελα πρώτα να ακούσω ποια θα ήταν η συμφωνία που θα ερχόταν από τον Νίκο Κοτζιά στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά να έχω γνώμη. Ταυτόχρονα όμως είχα πει ότι, όποια κι αν ήταν η γραμμή του κόμματος, θα την τηρούσα. Απλά ήθελα να δω πρώτα τη συμφωνία.
Οπως και να έχει, θεωρώ αδιανόητο να ψηφίσω κάτι που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Ναι, αλλά έδειχνες να είσαι κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα θέματα…
Εχω μάθει να επισημαίνω τα λάθη και τα σωστά όπου τα βλέπω, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι είμαι αντικειμενικός. Αλλωστε ο κεντρώος αυτό δεν αντιπροσωπεύει; Ακούς κάτι από δεξιά, κάτι από αριστερά και παίρνεις μια απόφαση.
Υπάρχει πρόταση που τη σκέφτεσαι, είτε από ΣΥΡΙΖΑ είτε από Ν.Δ.;
Είχαν γίνει παλαιότερα κάποιες συζητήσεις με τα μεγάλα κόμματα, αλλά δεν ήταν σε επίπεδο κορυφής. Προτάσεις υπήρχαν πάντα και δεν μιλάω για τα κόμματα μόνο του ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και τα εκτός. Πρόταση έχω και από δύο τέτοια μικρά κόμματα.
Θα πας στη Ν.Δ., όπως φημολογείται τελευταία; Από τις ομιλίες σου φαίνεται ότι γέρνεις πιο πολύ στα δεξιά.
Θα φανεί στην πορεία. Δεν έχω πάρει καμιά απόφαση γιατί δεν έχει γίνει και καμιά συζήτηση. Δεν έχω βρεθεί με ανθρώπους που παίρνουν κάποιες αποφάσεις μέσα στον χώρο της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσημα δεν υπάρχει πρόταση. Θα ακολουθήσω την καρδιά και το ένστικτό μου.
Είσαι πιο κοντά στα δεξιά;
Αυτό θα φανεί.
Ναι, αλλά δεν μπορείς να πας στις εκλογές ως ανεξάρτητος…
Προφανώς. Δεν παίρνω ποτέ αποφάσεις, όμως, σε φορτισμένες στιγμές. Εχω έναν με δυο μήνες για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά κι ύστερα θα δω. Παραμένω ανεξάρτητος και θα ασκώ καθήκοντα ως τέτοιος.
Ρισκάρεις και να μην είσαι στην επόμενη Βουλή;
Ναι, ρισκάρω τα πάντα. Γιατί έχω κρατήσει μια πολύ σοβαρή στάση μέχρι τώρα, και αυτό είναι η προίκα μου. Αύριο μεθαύριο ο γιος μου να μπορεί να βγαίνει και να λέει: «Αυτός ήταν ο μπαμπάς μου. Αυτά που έλεγε τα πίστευε μέχρι τελικής πτώσεως». Και μπορεί να είναι η τελική πτώση για μένα. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, το ξαναλέω.
Είναι σαν να παίρνεις διαζύγιο. Υπήρχε ο έρωτας όντως, αλλά τρία χρόνια μετά χωρίζουν οι δρόμοι μας. Το βράδυ προτού παραιτηθώ δεν κοιμήθηκα. Εγραψα 12 φορές την επιστολή που θα έστελνα στον Λεβέντη. Δεν ήθελα να φανεί ότι είχα καμιά προσωπική διαφορά. Γι’ αυτό έσβηνα κι έγραφα όλη τη νύχτα.
Η γυναίκα σου πώς αντέδρασε σε αυτή σου την απόφαση;
Το πιστεύεις ότι δεν έχουμε βρεθεί ακόμη να καθίσουμε να συζητήσουμε; Η γυναίκα μου δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ στο φυτώριο και στη λαϊκή, κι έχουμε κι ένα παιδάκι 2,5 χρονών. Εγώ τρέχω και δεν φτάνω με τα δικά μου, κι έτσι δεν έχουμε καθίσει ως οικογένεια να τα πούμε. Το άκουσε από την τηλεόραση κι έπαθε σοκ. Εχω όμως τη στήριξή της.
Τι σου αφήνει η μέχρι τώρα κοινοβουλευτική θητεία σου;
Μεγάλη εμπειρία η πολιτική, που θα την κουβαλάω μια ζωή. Υπήρξαν απογοητεύσεις, αλλά η εμπειρία με δίδαξε. Πριν ήμουν αρκετά ρομαντικός. Πίστευα ότι θα άλλαζα τα πάντα. Και εκεί ήρθε η απογοήτευση, γιατί δεν αλλάζει τίποτε χωρίς συναινέσεις. Προσγειώθηκα, αλλά δεν τα παράτησα. Δεν το βάζω κάτω. Ακόμη πιστεύω ότι μπορούμε να πάμε μπροστά.
Μέσα από μεγάλα ή μικρά κόμματα οι αλλαγές;
Γι’ αυτό μιλάω για συναινέσεις. Να βρεθεί η χρυσή τομή της συναίνεσης γιατί καθένας κάτι κουβαλάει για να βοηθήσει. Οι ΑΝ.ΕΛ. ένα μικρό κόμμα δεν ήταν; Δεν υπήρξε σημαντικό για την κυβέρνηση;
Μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία της Ν.Δ.;
Εφικτό είναι. Οπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και όπως το βλέπω εγώ, μπορεί να είναι αυτοδύναμη.
Οι ψηφοφόροι σου θα σε ακολουθήσουν;
Θεωρώ ότι, επειδή έχω κρατήσει μια στάση αντικειμενική, το έχουν δει και το έχουν καταλάβει. Ο κόσμος, θέλω να πιστεύω, δεν κοιτάζει μια κομματική σημαία, αλλά το πρόσωπο. Στην περιφέρεια ιδιαίτερα, όπου γνωριζόμαστε μεταξύ μας, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν μάλλον με βάση τα πρόσωπα κι όχι τα κόμματα.
Ανθρώπους που ζουν στην πόλη τους, μαζί τους. Γιατί υπάρχουν βουλευτές που ψηφίζονται αλλά δεν ζουν εκεί. Αυτό είναι άκυρο…
Να εμφανίζεσαι δυο μέρες στον νομό σου την εβδομάδα και να θες να λες ότι εκπροσωπείς τον κόσμο; Εγώ έχω κάνει σε όλο τον νομό, ως ο μόνος βουλευτής από το κόμμα μου, 170.000 χιλιόμετρα από το 2016.
Ποιους συναδέλφους σου ξεχωρίζεις στη Βουλή;
Καλοί ομιλητές είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κώστας Καραγκούνης της Ν.Δ., ο Σαρακιώτης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αναστάσης Μεγαλομύστακας από τους Κεντρώους. Η Ντόρα Μπακογιάννη επίσης. Αλλο επίπεδο η Μπακογιάννη. Την ακούς και μαθαίνεις κιόλας.
Εχεις γνωρίσει από κοντά κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς;
Είχα γνωρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015, προτού γίνει πρόεδρος της Ν.Δ. Καθόταν μπροστά μου και θέλησε τότε να γνωρίσει κάποιους από τους καινούργιους, όπως ήμασταν εμείς. Μιλήσαμε λίγο για το ότι εγώ είχα έρθει από τις ΗΠΑ, γιατί θα σπούδαζαν τα παιδιά του εκεί.
Είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Το ίδιο και η Φώφη Γεννηματά. Επειδή τους έχω δει από κοντά, έχω άλλη γνώμη από αυτή που έχει ο απλός πολίτης βλέποντάς τους στην τηλεόραση.
Τον πρωθυπουργό τον είχα δει στου Μαξίμου όταν είχε καλέσει πολιτικούς αρχηγούς και συνόδευα τον Βασίλη Λεβέντη. Είναι επίσης απλός, προσιτός και μπορείς να συζητήσεις μαζί του χωρίς να σε κομπλάρει. Είπε στον Λεβέντη τότε: «Βλέπω, πρόεδρε, έχεις έρθει με την dream team της Ενωσης Κεντρώων».
Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια:
Η μάχη μαζί με τη Χριστίνα στους πάγκους των λαϊκών αγορών
Η σύζυγός σου η Χριστίνα εργάζεται στις λαϊκές αγορές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφάτως είχε συνάντηση με ανθρώπους των λαϊκών αγορών. Σε βρίσκει σύμφωνο το γεγονός ότι θέλει οι εργαζόμενοι στη λαϊκή να λογίζονται ως έμποροι;
Προφανώς και πρέπει να λογίζονται ως έμποροι, όπως είπε και ο Μητσοτάκης. Μαγαζιά είναι. Εχουν ταμειακές μηχανές. Πληρώνουν φόρους. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι το να μπορεί ο παραγωγός ο ίδιος να πουλάει τα προϊόντα του. Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα των λαϊκών αγορών, καθώς η σύζυγός μου βγαίνει στις λαϊκές αγορές δυο φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα εκεί και πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι η λαϊκή αγορά του 1980. Πλέον το 80% των παιδιών που δουλεύουν εκεί είναι μορφωμένα, σπουδαγμένα. Ξεφεύγουν από το παλιό πρότυπο του λαϊκιτζή που έχει στο μυαλό του ο κόσμος. Το ίδιο και η σύζυγός μου. Είναι γεωπόνος κι όμως πηγαίνει στις λαϊκές.
Αυτό που λέω εγώ λοιπόν είναι να φύγουν οι μεσάζοντες. Γιατί ο μεσάζων ο έμπορος έχει και το κατάστημά του, ενώ ο λαϊκιτζής έχει μόνο αυτό. Δεν έχει κάτι άλλο.
Πηγαίνεις στους πάγκους εσύ ή το έκοψες στην πορεία;
Φυσικά και πηγαίνω, όποτε μπορώ. Η Χριστίνα βρίσκεται εκεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη. Τις άλλες μέρες είναι στο φυτώριο. Είναι πολύ δύσκολη δουλειά γιατί έχεις να κάνεις με ζωντανούς οργανισμούς. Λουλούδια, φυτώρια…