Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Αρναούτογλου και η… άλλη καριέρα στο «The Voice»

Αναπάντεχη έκπληξη ήταν η παρουσία του «αντενικού» Γρηγόρη Αρναούτογλου...

Οι αλλαγές πίσω από τις κάμερες για να πάρει τα πάνω...

Αλλαγές στην εκπομπή της στον Alpha, «Super Κατερίνα», θα...

Σε πελάγη ευτυχίας η Λούκα Κατσέλη που έγινε ξανά γιαγιά

Χριστουγεννιάτικη άφιξη γεμάτη ευτυχία για τη Λούκα Κατσέλη,...

Δημήτρης Χαβρές: Ο Ελληνας που έφτιαξε kratos στον πλανήτη των gamers

Από τους «Στάβλους της Εριέτας Ζαΐμη», στο «God of...

Διπλό τεστ «αντοχής» για την κυβέρνηση

❱❱ Η αναμενόμενη πρόταση μομφής από τη Ν.Δ. «στριμώχνει» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.Η συμφωνία για το Σκοπιανό βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, δοκιμάζοντας τη συνοχή και τις αντοχές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση πρότασης μομφής από τη Ν.Δ.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να κατατεθεί σήμερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το διέψευδε στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση σήκωσε το «γάντι» που της έριξε η Ν.Δ., απορρίπτοντας το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εξουσιοδότησης από τη Βουλή για να διαπιστωθεί αν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, και προκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής, σημειώνοντας με νόημα ότι «θα λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία». Στη Ν.Δ. έχουν ήδη συλλέξει τις απαιτούμενες υπογραφές των βουλευτών.

Βασικός στόχος της Ν.Δ. είναι να πιέσει τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Οπως τόνισε ο Μάκης Βορίδης, «θα έρθουν ένας ένας οι ΑΝ.ΕΛ., θα υποχρεωθούν να τοποθετηθούν και θα μας πουν αν εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να υπογράψει».

Ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε προχθές ότι δεν θα υπονομεύσει την κυβέρνηση παρά τη διαφωνία του, αλλά είναι ένα ερώτημα τι θα κάνουν βουλευτές, όπως οι Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης, που έχουν χαρακτηρίσει «εθνική ήττα» τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Αλλά και για βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ερωτήματα κατά πόσον συμμερίζονται απολύτως τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Φίλης

Σε αυτό το πλαίσιο, το ζήτημα της συνύπαρξης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. μπήκε εκ νέου στο τραπέζι από τον «συνήθη ύποπτο» Νίκο Φίλη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση Καμμένου λέγοντας ότι «όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί, δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση», με τον Νίκο Παππά να εκφράζει τη διαφωνία του με την άποψη Φίλη.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη και αμήχανη θέση βρίσκεται το ΚΙΝ.ΑΛ. Επί δύο ημέρες, το Πολιτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, ενώ χθες η Φώφη Γεννηματά είχε συνάντηση με βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. της Βορείου Ελλάδος.

Ο διχασμός στη Χαριλάου Τρικούπη είναι εμφανής και οι δηλώσεις των στελεχών του μοιάζουν με χρησμούς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμεύσει τη χώρα στα μάτια της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να λύσουμε εθνικά προβλήματα με το βλέμμα στραμμένο στη συγκυρία και στις επόμενες εκλογές».

«Γεωπολιτικό μεντεσέ» των Αμερικανών στο ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πόρτα» από τον Ιβανόφ στον Ζάεφ για τη συμφωνία

«Εμφύλιο» προκάλεσε στην ΠΓΔΜ η συμφωνία μεταξύ Ζάεφ και Τσίπρα, καθώς υπέρμαχοι και πολέμιοι δεν τα βρίσκουν και συναγωνίζονται στις… προκλήσεις. Στο μοτίβο αυτό κινήθηκε το διάγγελμα του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ (φωτό), ο οποίος νωρίτερα είχε αρνηθεί να ενημερωθεί από τον Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία». Ο εθνικιστής Ιβανόφ χαρακτήρισε «ταπεινωτική» τη συμφωνία και έκανε σαφές πως σκοπεύει να έρθει σε καθολική ρήξη με τον πρωθυπουργό και να προκαλέσει νέα πολιτική κρίση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. «Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του.

Νωρίτερα είχε δείξει τις προθέσεις του, όταν δέχτηκε μόλις για δύο λεπτά τον Ζάεφ και τον ΥΠΕΞ, αλλά αποχώρησε χωρίς να τους αφήσει να τον ενημερώσουν. Η ολιγόλεπτη συνάντηση προκάλεσε όργιο αντιδράσεων στη χώρα, που περνά περίοδο μεγάλης πόλωσης. Η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της σε οξύ τόνο καταλόγισε στον πρόεδρο τη στείρα άρνηση να ενημερωθεί. «Ο Γκιόργκι Ιβανόφ αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Προτρέπουμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν και να υποστηρίξουν την ευημερία των πολιτών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση» τονίζει.

Ο Σταύρος Λυγερός ακυρώνει το Μαξίμου

Η παράδοση της «μακεδονικής γλώσσας», της «μακεδονικής εθνότητας» και του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» συνιστά προδοσία της κυβέρνησης Τσίπρα που προκαλεί οργή στους Ελληνες. Ο Σταύρος Λυγερός (φωτό) με άρθρο του στην ιστοσελίδα slpress.gr καταρρίπτει έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του Μαξίμου.

Εθνική Γραμμή. Υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν αποφασίστηκε η γραμμή «ούτε Μακεδονία ούτε παράγωγα» στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μπορούμε πάλι να μιλήσουμε για εθνική γραμμή το 2008, όταν η Ελλάδα δεν επέτρεψε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Χρήση erga omnes. Η συμφωνία προβλέπει πως η αλλαγή των εγγράφων συνδέεται με την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η οποία, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Δηλαδή, εάν για διάφορους λόγους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν, η Βόρεια Μακεδονία θα έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η αλλαγή των εγγράφων δεν θα ολοκληρωθεί.

Αλυτρωτισμός. Θα ακυρωνόταν εάν ταυτοχρόνως με το κρατικό όνομα Βόρεια Μακεδονία για όλες τις χρήσεις η συμφωνία προέβλεπε ότι οι πολίτες του γειτονικού κράτους θα ονομάζονταν Βορειομακεδόνες και η γλώσσα της πλειονοτικής εθνότητας σλαβομακεδονική. Οταν η Ελλάδα αποδέχεται το όνομα «Μακεδόνες» και «μακεδονική», επικυρώνει τον αλυτρωτισμό.

Το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού. Το εθνικό ιδεολόγημα των Σλαβομακεδόνων, η φαντασίωση της «διαμελισμένης μακεδονικής πατρίδας». Σύμφωνα με αυτό, η Μακεδονία του Αιγαίου είναι υπό ελληνική κατοχή και η Μακεδονία του Πιρίν υπό βουλγαρική. Το τρίτο τμήμα της «μακεδονικής πατρίδας», η Μακεδονία του Βαρδάρη, κατάφερε να απελευθερωθεί και να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Ιστορία, σύμβολα, παράδοση. Οταν τους χαρίζεις το όνομα «Μακεδόνες» και «μακεδονική» γλώσσα, τους επιτρέπεις να ψαρεύουν στα θολά νερά. Οι απλοί άνθρωποι στις τρίτες χώρες, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερη ιστορική παιδεία, πιθανότατα θα θεωρήσουν τους σύγχρονους «Μακεδόνες» απογόνους των αρχαίων.

Η Κερκόπορτα της ιθαγένειας. Από τη στιγμή που αποδέχεσαι πως οι κάτοικοι της Βόρειας Μακεδονίας είναι «Μακεδόνες» και όχι Βορειομακεδόνες, η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν διαχωρίζει τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία. Ο πολίτης του Βελγίου, Βαλόνος ή Φλαμανδός, είναι Βέλγος όσον αφορά την ιθαγένεια. Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ανεξαρτήτως εάν εθνοτικά είναι Σλαβομακεδόνες ή Αλβανοί, έπρεπε να είναι Βορειομακεδόνες όσον αφορά την ιθαγένεια… Τα παραδείγματα του Βιετνάμ παλαιότερα και της Κορέας αργότερα παραπέμπουν σε διαμελισμό κράτους.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μια κυρία πρώην υπουργού στα μπουζούκια

Ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά σύνολα, στα θηριώδη τζιπ και...

Μαρίνα για «μαϊμού» ψώνια στη Σάντα Μπάρμπαρα

Λίγο οι γιορτές των Χριστουγέννων, λίγο ο γάμος του...

Όσα έγιναν στα βαφτίσια του εγγονού της Αγγελοπούλου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το προ δύο εβδομάδων αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Espresso» για...

Η Τραϊάνα Ανανία πρώτο όνομα σε πίστα της… Λαμίας

Από τα επικά τσιφτετέλια «Στην υγειά μας» με τον...

Ο Πάρης της Βίσση ένα βήμα πριν από τον θάνατο!

Ο Πάρης της δεκαετίας του '90: Η άγνωστη ιστορία...

Ο «άγνωστος» Στέλιος Καζαντζίδης

Προσφυγιά, φτώχεια, ανικανοποίητοι έρωτες, δόξα και κυρίως τραγούδι. Αυτά...