❱❱ Τα μεγάλα προβλήματα του Υπερταμείου που θα αντιμετωπίσει ο νέος διοικητής Λάμπρος ΣέμποςΤο ακατόρθωτο καλείται να πετύχει από τη θέση του διοικητή, πλέον, ο μέχρι πρότινος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Λάμπρος Σέμπος, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τις «επτά πληγές» του Υπερταμείου.
Δηλαδή, να το μετατρέψει σε έναν πραγματικά ενιαίο φορέα, καθώς έχουν ενταχθεί σε αυτόν μόνο οι… «ταμπέλες» των φορέων που καταργήθηκαν με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016.
Τα μεγάλα προβλήματα του ΕΦΚΑ περιέγραψε σε πρόσφατη ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ) Αντώνης Νικολόπουλος. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα εξής:
■ Στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ δεν υπάρχει η αποκαλούμενη «κοινωνική πλειοψηφία», όπως υπήρχε, για παράδειγμα, στο Δ.Σ. του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τα μέλη του οποίου προέρχονταν από εργαζομένους και εργοδότες.
■ Εως σήμερα δεν υπάρχει οργανόγραμμα που θα ενοποιούσε πραγματικά τις υπηρεσίες των ενσωματωμένων στον ΕΦΚΑ Ταμείων.
■ Δεν υπάρχει ακόμα Ενιαίος Κανονισμός Ασφάλισης και Ενιαίος Κανονισμός Παροχών.
■ Το στελεχικό δυναμικό του ΕΦΚΑ που, σύμφωνα με στοιχεία του Οκτωβρίου 2017, αριθμεί 8.230 υπαλλήλους, είναι πολύ επιβαρυμένο ηλικιακά, αφού κάτω από την ηλικία των 30 ετών υπάρχουν μόλις έξι υπάλληλοι, ενώ το 80% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα από 40 μέχρι 59 ετών.
■ Η ενοποίηση και η εναρμόνιση των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα ως διαδικασία, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται προβλήματα στο web Μητρώο Ασφαλισμένων, αλλά και στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
■ Δεν είναι ικανοποιητική η συνεργασία ανάμεσα στα ανώτατα και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη της διοίκησης.
■ Η διαμόρφωση του μοντέλου διοίκησης του ΕΦΚΑ διαπνέεται από ένα αθηνοκεντρικό πνεύμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΕΦΚΑ μετατρέπεται από ένα καθαρά επιτελικό όργανο όπως ήταν στο ΙΚΑ, ΕΤΑΜ, σε επιχειρησιακό, όπως συμβαίνει με την έκδοση των συντάξεων.