❱❱ Η επίσκεψη (με κάμερες) του Τσίπρα στο Μάτι και η υπόσχεση που έδωσε στους κατοίκους για την πορεία των έργωνΓια δεύτερη φορά επισκέφθηκε χθες το Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να κερδίσει τις χαμένες εντυπώσεις από την καθ’ όλα φοβική πρώτη παρουσία του στα καμένα της ανατολικής Αττικής, η οποία είχε γίνει ουσιαστικά εν κρυπτώ, μακριά από δημοσιογράφους και ντόπιους, και μόνο με την παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου της ΕΡΤ.
Αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός δεν… κρύφτηκε, αλλά συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής και σε γενικές γραμμές έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, χωρίς πάντως να λείψουν και κάποιες αποδοκιμασίες.
Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με πληγέντες, ενώ είχε συνάντηση με επιτροπή κατοίκων, με θέμα την πορεία της αποκατάστασης των ζημιών που άφησε πίσω της η φωτιά. Παρόντες ήταν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει τον συντονισμό της επόμενης μέρας στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, καθώς και τοπικοί άρχοντες, μεταξύ των οποίων ο Ηλίας Ψινάκης.
Οι δεσμεύσεις
«Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί. Θα έρχομαι κάθε μήνα εδώ να τα συζητάμε, χωρίς κάμερες και τηλεοπτικά συνεργεία, για να βλέπω πώς προχωράνε βήμα βήμα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης» διαβεβαίωσε τους κατοίκους ο κ. Τσίπρας.
Μετά τη δίωρη συνάντηση με την επιτροπή κατοίκων, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο και την περιφερειάρχη, και να δει επί το έργον τους υλοτόμους να κόβουν τα καμένα δέντρα και να τα απομακρύνουν από την περιοχή.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον χώρο όπου συγκεντρώνεται ο αμίαντος από τις κατεστραμμένες κατοικίες, προτού το καρκινογόνο υλικό αποσταλεί συσκευασμένο για την απενεργοποίησή του, καθώς και ένα οικόπεδο με «κόκκινο» κτίριο, όπου παρακολούθησε την κατεδάφιση. Τελευταίος σταθμός στο Μάτι ήταν ο χώρος όπου μεταφέρονται και θρυμματίζονται κορμοί και κλαδιά των κομμένων δέντρων. Με εντολή του υπουργού κ. Χαρίτση, η Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας θα παραχωρήσει ελληνική υπηκοότητα στους τρεις μετανάστες αλιείς, δύο Αιγύπτιους και έναν Αλβανό, οι οποίοι αψήφισαν τον κίνδυνο τη νύχτα της τραγωδίας και έσωσαν δεκάδες ανθρώπους μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των ψαράδων Ελλήνων και ξένων, τονίζοντας ότι η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει τις πράξεις τους.