❱❱ Καλοί οι αριθμοί αλλά μια επίσκεψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο δεν βλάπτειΑρκετά ικανοποιημένος για όσα υποστηρίζει ότι πέτυχε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος υποσχέθηκε ακόμη… καλύτερες μέρες από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό!
Με ένα κατεβατό από αριθμούς και στοιχεία, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πώς εκτιμά ότι κρατήθηκε όρθιο το ΕΣΥ και διασώθηκε η δημόσια περίθαλψη. Χωρίς διάθεση αμφισβήτησης των στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Ξανθός (κάτι που ήδη έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), η ουσία είναι αλλού.
Θα άξιζε να μας έλεγε ο κ. Ξανθός τι εικόνα έχει ο ίδιος από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αν αυτή συμπίπτει με όσα βιώνουν οι ασφαλισμένοι. Για τα ραντεβού, που τα πρωινά είναι διαθέσιμα ύστερα από μήνες, ή τα απογευματινά, που κοστίζουν από 36 έως και 72 ευρώ και δεν καλύπτουν τα Ταμεία! Για τις εφημερίες με λιγοστούς γιατρούς και νοσηλευτές να τρέχουν σαν τρελοί και τους ασθενείς να ξεσπούν αγανακτισμένοι αναίτια στο προσωπικό.
Τι διαπιστώνει στις εφημερίες των νοσοκομείων παίδων, με δεκάδες άρρωστα βρέφη και παιδιά που περιμένουν ατελείωτες ώρες στις αγκαλιές των μανάδων τους ώσπου να μπορέσει να τα εξετάσει ένας παιδίατρος; Τι βελτιώθηκε στα ΤΕΠ, όπου οι ασθενείς που δεν πήγαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να έχουν προτεραιότητα περιμένουν ώσπου να γίνουν… μούμιες, γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί;
Επειτα από όλα αυτά, δεκτοί οι αριθμοί-δαπάνες… Αλλά, ας μας εξηγήσει ο υπουργός, τι σημαίνει το… φιλοσοφικό «ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας και περίθαλψης» που είπε ότι προωθεί η κυβέρνηση;