❱❱ Μεγάλη νίκη για τη «γαλάζια» παράταξη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ορκίζεται σήμερα πρωθυπουργός
Στα γαλάζια ντύθηκε χθες o χάρτης της χώρας, με τους πολίτες να δίνουν ισχυρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για σχηματισμό αυτοδύναμης μονοκομματικής κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να πετύχει σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη διαφορά που αποσπά εδώ και πάρα πολλά χρόνια το πρώτο από το δεύτερο κόμμα.
Με διαφορά που ως αργά χθες το βράδυ κυμαινόταν γύρω στο 8% από τον ΣΥΡΙΖΑ, (στο 84,27% της ενσωμάτωσης η ΝΔ άγγιζε το 39,74%) το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πρώτο κόμμα που καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης, και μάλιστα με άνεση.
«Είναι μια ιστορική νίκη της Ν.Δ., την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης» ήταν το πρώτο σχόλιο από την Πειραιώς για το εκλογικό αποτέλεσμα που φέρνει τη σκυτάλη της διακυβέρνησης της χώρας στη Νέα Δημοκρατία, με τον ίδιο στις δηλώσεις του να εμφανίζεται ενωτικός:
«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θα δουλέψω σκληρά για να πείσω και όλους τους συμπολίτες μας που δεν μας ψήφισαν ότι θα είμαι δίπλα σε όλους» ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις από τα γραφεία της Ν.Δ. στην Πειραιώς. «Δεν εκφράστηκε απλά η θέληση να κλείσει ένα κύκλος επώδυνος για την πατρίδα.
Εκφράστηκε κάτι πολύ παραπάνω – η ανάγκη να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ζητήσει περίοδο χάριτος.
Πλήθος συγκεντρωμένων
Λίγα λεπτά αργότερα, βγαίνοντας από τα γραφεία του κόμματος, όπου τον περίμενε πλήθος συγκεντρωμένων, τόνισε, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων, πως έχει «βαθιά πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες του ελληνικού λαού» και ευχαρίστησε τους συνεργάτες, τη σύζυγό του Μαρέβα και τα τρία παιδιά τους για τη στήριξή τους.
Ωστόσο, εκκωφαντικό ήταν και το ποσοστό της αποχής από την εκλογική διαδικασία, που άγγιξε το 44% (!), επιβεβαιώνοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις της Singular Logic.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από τη Μεταπολίτευση σε βουλευτικές εκλογές, μεγαλύτερο και από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κατά τις οποίες δεν προσήλθε στις κάλπες το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων!
Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα που τον συνεχάρη για τη νίκη του, ενώ και ο Κώστας Καραμανλής ευχήθηκε στον νικητή της κάλπης καλή δύναμη στα νέα του καθήκοντα.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για το εκλογικό αποτέλεσμα, με τον νέο πρωθυπουργό να απαντά πως προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Σήμερα το μεσημέρι, στις 13.00, θα γίνει η ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη στο προεδρικό μέγαρο και αμέσως μετά ο νέος πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει η τελετή παράδοσης από τον απερχόμενο Αλέξη Τσίπρα.
Μετά την ορκωμοσία του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και του υποψήφιου -εκ μέρους της Ν.Δ.- προέδρου της νέας Βουλής.
Οι νέοι υπουργοί θα ορκισθούν αύριο το πρωί και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ, βάσει του προγραμματισμού, η νέα Βουλή θα ορκιστεί την άλλη Τετάρτη 17 Ιουλίου.
Στη Βουλή Βελόπουλος και Γιάνης! Χαμόγελα Φώφης για την άνοδο του ΚΙΝ.ΑΛ.
Την είσοδό τους στην νέα Βουλή πανηγυρίζουν το ΜέΡΑ25 του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, την ώρα που ως αργά τη νύχτα «παιζόταν» η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, με τα προγνωστικά των εκλογολόγων πάντως να είναι εναντίον της.
Στο μεταξύ, ικανοποίηση επικρατούσε στο Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά για την καθαρή τρίτη θέση, με σημαντική αύξηση του ποσοστού του, ενώ το ΚΚΕ κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα.
Πέμπτη θέση
Το κόμμα του κ. Βελόπουλου ως χθες αργά το βράδυ φαινόταν πως κέρδιζε την πέμπτη θέση του εκλογικού πίνακα με ποσοστό 3,7% και 10 έδρες, ενώ στην έκτη θέση, ακριβώς πίσω από την Ελληνική Λύση, ακολουθούσε το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, το οποίο κατόρθωσε να λάβει ποσοστό 3,47% και να εξασφαλίσει εκπροσώπηση με 9 έδρες.
Σημαντικό γεγονός ήταν η μη είσοδος της Χρυσής Αυγής του Νίκου Μιχαλολιάκου στη νέα Βουλή, καθώς (τουλάχιστον όπως διαφαινόταν ως αργά χθες το βράδυ) συγκέντρωνε ποσοστό που άγγιζε μεν το 3%, αλλά δίχως να έχει εξασφαλίσει έδρα λόγω του εκλογικού μέτρου.
Στον αντίποδα, χαμόγελα στη Χαριλάου Τρικούπη μοίρασε η επίδοση του ΚΙΝ.ΑΛ., που κατόρθωσε να φτάσει το 8%, κερδίζοντας 22 έδρες στη Βουλή, καθώς ανέβασε το ποσοστό που είχε η τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν με 6,28% του εκλογικού σώματος είχε εξασφαλίσει 17 έδρες.
Το ΚΚΕ κατόρθωσε να διατηρήσει τη σταθερότητά του, καθώς εξασφάλισε τον ίδιο αριθμό εδρών, όπως το 2015, δηλαδή 15, με ποσοστό 5,36% (5,55% το 2015).
Πάντως, σε αυτή τη Βουλή δεν υπήρξε μόνο είσοδος νέων κομμάτων, αλλά και έξοδος. Εκτός από την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, φέτος στη Βουλή δεν θα εκπροσωπηθούν (καθώς δεν κατέβηκαν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση) το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, που το 2015 είχαν πάρει 11 και 10 έδρες αντίστοιχα.
«Δεν είναι στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Τσίπρας
Καθώς η εκλογική νύχτα προχωρούσε και η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ «έκλεινε» γύρω στο 8%, η διάχυτη απογοήτευση που επικρατούσε αρχικά στην Κουμουνδούρου με την ανακοίνωση των πρώτων exit polls άρχισε να εναλλάσσεται με ικανοποίηση!
Οπως σχολίαζαν στα γραφεία του κόμματος, έστω και την ύστατη στιγμή αποφεύχθηκε η εκλογική κατάρρευση, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει «υπολογίσιμος παίκτης στο παιχνίδι» (στο 84,27% της ενσωμάτωσης άγγιζε το 31,57%) και να έχει την πολιτική νομιμοποίηση να ασκήσει προγραμματική αντιπολίτευση, όπως τουλάχιστον υπόσχεται.
Την ίδια ώρα, η άνοδος της εκλογικής επίδοσης του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 32% απομάκρυνε τα όποια σενάρια για «καρατόμηση» του απερχόμενου πρωθυπουργού και αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.
Ωρα μετασχηματισμού
Στον αντίποδα, το ποσοστό που έβγαλαν οι κάλπες κάνει επιτακτική την ανάγκη μετασχηματισμού του κόμματος, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου αργά χθες το βράδυ έκανε μια πρώτη αποτίμηση της εκλογικής ήττας, στο πλευρό της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Εφης Αχτσιόγλου.
«Το ποσοστό μας είναι εντολή μετασχηματισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει ένας μεγάλος κύκλος». Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη πως «οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους», προσθέτοντας ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί.
«Με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε… Πληρώνουμε βαρύ εκλογικό κόστος για τις αποφάσεις μας… Το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε, μεταξύ άλλων.
Δεν έδειξαν, πάντως, την ίδια ψυχραιμία και οι ψηφοφόροι του κόμματος, που περίμεναν ως την τελευταία στιγμή ότι τα προγνωστικά θα άλλαζαν.
Την ώρα που το κλίμα ήταν εορταστικό στο εκλογικό κέντρο της Ν.Δ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με τα χαμόγελα να περισσεύουν, τα πρόσωπα ήταν σκυθρωπά και θλιμμένα στο αντίστοιχο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος.
ΕΜΕΙΝΕ Εκτός ο «ονειροκρίτης» Λεβέντης
Την πόρτα της εξόδου από τη Βουλή είδε ύστερα από τέσσερα χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας ο Βασίλης Λεβέντης, καθώς η Ενωση Κεντρώων δεν εξασφάλισε το εκλογικό όριο του 3%, καθώς έως αργά χθες το βράδυ συγκέντρωνε ποσοστά της τάξης του 1% έως 2%, με αποτέλεσμα να τεθεί από νωρίς εκτός μάχης.
Οπως όλα δείχνουν, τελικά ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ερμήνευσε λανθασμένα το… όνειρο που είδε το βράδυ της παραμονής των εκλογών!
Οπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, είδε στον ύπνο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δημιουργεί κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝ.ΑΛ.
Τα πρώτα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ενωσης Κεντρώων θέλουν τον Βασίλη Λεβέντη να σκέφτεται την αποχώρησή του από την αρχηγία του κόμματος, ενώ ένα από τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για την ανάληψη της ηγεσίας είναι αυτό του θετού γιου του Μάριου Γεωργιάδη.