Τρίτη, 6 Μαΐου, 2025

Η Νία Βαρντάλος μίλησε για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη

Η Νία Βαρντάλος παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Τετ...

Συγκλονίζει η Άντζελα Δημητρίου για τη μητέρα της: «Μάτωσε η ψυχή μου...

Στον καναπέ της εκπομπής «After Dark» κάθισε η Άντζελα...

Ενδυματολογικοί «θησαυροί» εν Αθήναις για τους… Ιντιάνα Τζόουνς των vintage

Σε μια εποχή που η ακρίβεια χτυπά τα νοικοκυριά...

Ελένη Καρακάση: «Μπήκα στη διαδικασία υιοθεσίας, είμαι στη φάση της αξιολόγησης»

Η Ελένη Καρακάση κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Το...

Αθώωσαν τις… μίζες!

❱❱ Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Siemens γλιτώνουν την κατηγορία για το αδίκημα της δωροδοκίας με τον νέο Ποινικό Κώδικα!

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο εβδομάδες, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Siemens γλιτώνουν την κατηγορία για το αδίκημα της δωροδοκίας, που παραγράφεται.

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ελένη Σκεπαρνιά υποχρεώθηκε χθες να προχωρήσει σε συμπληρωματική αγόρευση, με την οποία ζητεί την ενοχή 22 κατηγορουμένων μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του νέου Ποινικού Κώδικα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή λόγω παραγραφής από το αδίκημα της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας για όλους τους κατηγορουμένους -και για τους 32-, για τους οποίους στην αρχική αγόρευσή της τον περασμένο Απρίλιο είχε ζητήσει να καταδικαστούν.

Παρά το γεγονός, κατά την εισαγγελέα, ότι η δωροδοκία με μίζες εκατομμυρίων στο πλαίσιο της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ αποδείχθηκε πως τελέστηκε, τα κατηγορούμενα στελέχη της Siemens, αλλά και του ΟΤΕ μένουν στο απυρόβλητο για το εν λόγω αδίκημα, που μετατρέπεται σε πλημμέλημα και… παραγράφεται.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στα στελέχη της γερμανικής εταιρίας, τόνισε ότι ο νομοθέτης μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας, «παραβλέποντας το γεγονός ότι ο δωροδοκών τον υπάλληλο είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Απαλλαγή

Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να απαλλαγούν και οι κατηγορούμενοι του ΟΤΕ, κατά την εισαγγελέα της έδρας, καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος και συνεπώς η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί.

Πάντως, κατά την κυρία Σκεπαρνιά, «οι πράξεις των στελεχών του ΟΤΕ δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα».

Η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα 22 από τους συνολικά 54 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Χρήστος Καραβέλλας και η σύζυγός του, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ο Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ.

Για τον άλλοτε στρατηγό της Χ. Τρικούπη Θεόδωρο Τσουκάτο η εισαγγελέας υποστήριξε ότι, όσον αφορά τη μίζα του 1.000.000 γερμανικών μάρκων, δεν αποδείχθηκε πως τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ και ζήτησε την απαλλαγή του λόγω παραγραφής.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Νιώθω ευγνώμων που η ζωή σε έφερε στον δρόμο μου», εξομολογήθηκε Ελληνίδα ηθοποιός

Τρελά ερωτευμένη δηλώνει γνωστή ηθοποιός με τον σύζυγό της...

Νεκρός στο σπίτι του ο «Μήτση» της Μαρινέλλας

Η είδηση, βγαλμένη από το αστυνομικό ρεπορτάζ για το...

Η «ωραία των Αθηνών» ταξίδεψε στο χθες!

Αρωμα από το ελληνικό «The crown» είχε η εκδήλωση...

Αθόρυβο «baby bloom» για τη δυναστεία Λαιμού

Οπως επιτάσσει το «old money», σεμνά, μακριά από φλας...

Πένθος για τη Χριστίνα Αλεξανιάν

Δύσκολες ώρες περνάει η Χριστίνα Αλεξανιάν καθώς έχασε αγαπημένο της πρόσωπο.

Υπουργός παντρεμένος θέλει εντυπωσιακή τραγουδίστρια!

Νέες παράνομες ερωτικές περιπέτειες για τον σεσημασμένο άπιστο υπουργό...

Πέθανε» ο Σπύρος Μεταξάς, κληρονόμος της ποτοποιίας METAXA

Ο επιφανής bon viveur, κοσμοπολίτης Σπύρος Μεταξάς, η οικογένεια...
spot_img