❱❱ Ρύθμιση βάζει «stop» στις καταλήψεις και στους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμιαΣτο χρονοντούλαπο της Ιστορίας περνάει το πανεπιστημιακό άσυλο, που τόσο πολύ είχε κακοποιηθεί και είχε διαστρεβλωθεί.
Οπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας φέρνει ρύθμιση με την οποία καταργείται το υφιστάμενο άρθρο για το άσυλο.
Στη θέση του εισάγεται μια γενική ρύθμιση για την ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών στα πανεπιστήμια -που πρέπει να θεωρούνται αυτονόητες-, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι ερευνητές και οι φοιτητές θα μπορούν να εκφράζουν ακώλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας και της θεραπείας των επιστημών.
Με τη νέα ρύθμιση επιχειρείται να μπει οριστικό -όπως όλοι ελπίζουν- τέλος σε εικόνες που δεν τιμούν καθόλου τη μακρά ακαδημαϊκή παράδοση της χώρας, με ομάδες παράνομων εμπόρων ή άτομα με ύποπτα κίνητρα να εκμεταλλεύονται τον νόμο για το άσυλο και να καταλαμβάνουν τις κτιριακές εγκαταστάσεις πανεπιστημίων.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι η χρόνια βάναυση κακοποίηση και ο μόνιμος βανδαλισμός των εγκαταστάσεων στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, η κατάληψη από τον Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ή η μετατροπή του υπογείου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε αποθήκη λαθραίων εμπορευμάτων.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι βανδαλισμοί και οι καταλήψεις έχουν γίνει με την ανοχή ή και τη σιωπηρή αποδοχή και συναίνεση των τετελεσμένων από τις ίδιες τις πανεπιστημιακές Αρχές.
Δημόσιοι χώροι
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που φέρνει η Νίκη Κεραμέως, οι χώροι των πανεπιστημίων είναι δημόσιοι και σε αυτούς εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, όπως οπουδήποτε αλλού.
Συνεπώς, η Αστυνομία θα μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα χωρίς κανένα κώλυμα και χωρίς καμία άδεια πανεπιστημιακής Αρχής, εφόσον διαπιστώνονται αξιόποινες πράξεις είτε πλημμεληματικού είτε κακουργηματικού χαρακτήρα.
«Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Εντός των χώρων των ΑΕΙ οι αρμόδιες Αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων» αναφέρεται στη ρύθμιση.