❱❱ Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για νέα μείωση φόρων! Μήνυμα από τη ΔΕΘ σε Αγκυρα – Τίρανα
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός ότι θα εξευρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος και το 2020 για να συνεχίσει την πολιτική μείωσης των φόρων, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κυβέρνησή του θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης.
«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που καθ’ υπερβολή τής πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «δίνει έμφαση στην ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει πιο ρεαλιστικά ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, με όπλο τα θετικά αναπτυξιακά αποτελέσματα που θα φέρει η κυβέρνηση.
Αποκάλυψε δε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει αίτημα για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, κάτι που, αν επιτευχθεί, θα μειώσει το συνολικό ποσό του δημόσιου χρέους.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε ανοιχτά την επιδίωξή του για επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες τονίζοντας: «Πρόθεσή μας είναι να τα χρησιμοποιήσουμε για να κερδίσουμε δημοσιονομικό χώρο». Υποστήριξε, ακόμα, ότι αν και δεν θεωρεί πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η απειλή θα πρόσθετε ακόμα ένα επιχείρημα υπέρ της Ελλάδας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, έτοιμος για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν προς εκτόνωση της έντασης στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας ότι προτίθεται να τον συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει με αυτοπεποίθηση τις θέσεις της χώρας. «Πρέπει ο κ. Ερντογάν να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» υπογράμμισε και αποσυνέδεσε το προσφυγικό ζήτημα και τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας, χαρακτηρίζοντάς τα θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος του Ερντογάν με τις απειλές για το Προσφυγικό είναι να πάρει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε., άφησε αιχμές κατά της Αγκυρας για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και επισήμανε ότι Μέρκελ και Μακρόν είδαν θετικά το αίτημά του για έξοδο από τη Σένγκεν των ευρωπαϊκών χωρών που δεν μοιράζονται τα βάρη του Προσφυγικού. Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο κ. Μητσοτάκης και στην Αλβανία, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν τα Τίρανα δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης, αν και επέμεινε ότι πρόκειται για μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία», έριξε εμφανώς τους τόνους σημειώνοντας «Τη θεωρούμε κακή συμφωνία, αλλά τη βρήκαμε. Την κληρονομήσαμε. Μόνο έλεγχος της εφαρμογής της μπορεί να γίνει», ενώ έριξε το βάρος στην ανάγκη στήριξης του brand της «αυθεντικής Μακεδονίας», καθώς «η βόρεια Ελλάδα χρειάζεται να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας».