Ως… θύμα θέλησε να εμφανιστεί η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου χθες ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, καθώς στην κατάθεσή της προσπάθησε να εμπλέξει χωρίς στοιχεία τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης να τον παραπέμψει.
H Ελένη Ράικου προσήλθε στη συνεδρίαση ως… drama queen, φορώντας μαύρα γυαλιά ηλίου, και απαίτησε να μην τη φωτογραφίσουν! Εκτόξευσε λάσπη εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι έγιναν προσπάθειες όχι μόνο επαγγελματικής, αλλά και φυσικής εξόντωσής της με «συμβόλαιο θανάτου», επειδή δεν συνεργάστηκε με τον Παπαγγελόπουλο.
«Θυμήθηκα την Τσατάνη, που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη» φέρεται ότι κατάθεσε, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του κ. Παπαγγελόπουλου.
«Αυτοπαγιδευμένη στον βούρκο των ευθυνών και των ψεμάτων της, η κυρία Ράικου προσπαθεί με νέα βρομερά ψέματα να σωθεί. Το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται και να βουλιάζει πιο βαθιά στον βούρκο της. Μόλις ολοκληρώσει τη μυθιστορηματική, παραληρηματική, ρυπαρή και δυσώδη κατάθεσή της, θα τοποθετηθώ συνολικά και θα ενεργήσω όπως της αξίζει» ανέφερε σε δήλωσή του.
Κορόνες
Η Ράικου επανάλαβε χωρίς περαιτέρω στοιχεία τις γνωστές κορόνες περί παρέμβασης του τέως αναπληρωτή υπουργού στο έργο της, ισχυριζόμενη ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποτελούσε «τον ορισμό της παρεμβατικότητας», πως ήθελε να κατασκευάσει στοιχεία και μάρτυρες, ενώ επιθυμούσε τη στοχοποίηση πολιτικών.
«Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι» φέρεται ότι κατέθεσε, υποστηρίζοντας ότι, όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος της τηλεφώνησε και τη ρώτησε «ακόμη να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή;», του απάντησε: «Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής», ενώ ο ίδιος κατά τους ισχυρισμούς της είπε: «Κάτσε και θα δεις».
Υποστήριξε ακόμη ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός παρενέβαινε στο έργο των εισαγγελέων και σε άλλες υποθέσεις για συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αναφέροντας ότι τον Ιανουάριο του 2017 διαβιβάστηκε αναφορά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με συνημμένο πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής και τη δανειοδότηση σε εκατοντάδες επιχειρηματίες χωρίς να τηρούνται τα τραπεζικά κριτήρια.
«Ο Παπαγγελόπουλος με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να την κρατήσω και να μην την προχωρήσω και του είπα: “Δεν γίνεται…”» Το οne woman show της κυρίας Ράικου ήταν πρόγευση για ό,τι θα επακολουθήσει, καθώς καταθέτει εκ νέου σήμερα.
Αναγνώρισε το ένα από τα εμβάσματα
Στο φως ήρθαν τα εμβάσματα που κατέθεσε η Novartis στον Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της Ελένης Ράικου, καθώς κατατέθηκαν στην Προανακριτική έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με την ίδια την πρώην εισαγγελέα να παραδέχεται -έστω και μερικώς- την ύπαρξη οικονομικής συναλλαγής ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στον σύζυγό της.
Πρόκειται για δύο εμβάσματα ύψους 1.000 ευρώ έκαστο, που εστάλησαν από τη Novartis στον κ. Καρνέση το 2008 και το 2010, αλλά και για ένα έμβασμα ύψους 3.000 ευρώ, που εστάλη το 2014 από την εταιρία Astellas Pharmaceuticals στον σύζυγο της πρώην εισαγγελέως.
Η ίδια ομολόγησε ότι υπήρξαν οικονομικές δοσοληψίες με τη Novartis, καθώς κατέθεσε ότι «οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες. Οπως και ο άνδρας μου, ο οποίος έλαβε 1.020 ευρώ» παραδέχτηκε, ωστόσο αναγνώρισε μόνο το ένα από τα δύο εμβάσματα.
Eπιβεβαίωσε την εμπλοκή Μαυρίκου
Για συνολικές πληρωμές ύψους 118.000.000 ευρώ από τη Novartis σε πρόσωπα όπως οι Κώστας Φρουζής, Νίκος Μανιαδάκης, Μανώλης Βουλκίδης, αλλά και ο Τάκης Μαυρίκος, ο εκδότης ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο το 2016, έκανε λόγο η Ελένη Ράικου.
Η πρώην εισαγγελέας επιβεβαίωσε την εμπλοκή του Τάκη Μαυρίκου στην υπόθεση της Novartis, όπως ακριβώς είχε πράξει και ο Ιωάννης Αγγελής στη δική του κατάθεση πριν από μερικές εβδομάδες. Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, ότι εμμέσως πλην σαφώς η Ελένη Ράικου κατέρριψε τα περί σκευωρίας, καθώς φέρεται ότι κατέθεσε πως, όσο ήταν εισαγγελέας Διαφθοράς, «εστιάσαμε μαζί με τους επίκουρους στις πληρωμές από την εταιρία, για να διαλευκανθεί το σκάνδαλο», εξηγώντας ότι συνολικά από όλες τις τράπεζες είχαν γίνει πληρωμές ύψους 118.000.000 ευρώ. Μάλιστα, κατέθεσε ότι η «Novartis ήταν υπότροπη, γιατί είχε δράσει με ανάλογο τρόπο σε άλλες χώρες».