«Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα μπορέσουμε να πνίξουμε και αυτό το δεύτερο κύμα»
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να πείσει για ποιον λόγο αποφάσισε αυτή τη στιγμή να κηρύξει lockdown σε όλη τη χώρα αναγκάζοντας τους πολίτες «να πάρουν τα βουνά», ενώ έως προχθές ακόμη όλα τα κυβερνητικά στελέχη ξόρκιζαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιδόθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη μία φορά έδειξε με το δάχτυλο τους πολίτες, αλλά και τους… «ψεκασμένους», όπως χαρακτήρισε τους αρνητές, ως υπεύθυνους για την κακή εικόνα που παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας!
Έχοντας δίπλα του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο πρωθυπουργός φάνηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις, μολονότι θέλησε να δείξει αισιόδοξος ότι με την εφαρμογή των μέτρων η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται. «Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύουμε τους ειδικούς και τα δεδομένα. Η παρουσίαση που σας έκανε ο Σωτήρης είναι τα σκληρά δεδομένα. Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η εικόνα στις ΜΕΘ είναι σκληρή και δεν υπάρχει τίποτα πιο σκληρό από τον μονότονο ήχο των αναπνευστήρων, όταν οι ασθενείς δίνουν τη μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου. Και από κοντά οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Αυτά συμβαίνουν σήμερα που μιλάμε. Άρα υπάρχουν διαφόρων ειδών αμφισβητήσεις. Υπάρχουν οι ψεκασμένοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Μια βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση. Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που προβληματίζονται εύλογα για το εάν δουλεύουν τα μέτρα και πότε θα έρθει το τέλος. Για το οικονομικό μέλλον. Σε αυτούς πρωτίστως πρέπει να μιλήσουμε και τις ερωτήσεις τους να απαντήσουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
Τα δεδομένα
Στο ερώτημα «γιατί τώρα», απάντησε ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα. «Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είχαμε 10.000 κρούσματα μέσα σε πέντε ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, σημαντική αύξηση στους διασωληνωμένους, σημαντική αύξηση στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε. Θα έπρεπε να υποδεχτούμε στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας, εάν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό και αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε» τόνισε.
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Επιλέγω για μία ακόμη φορά να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα, παρά αργότερα… Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας, γιατί αυτή είναι η πρώτη ευθύνη που έχω αναλάβει και ακολουθώντας τις συστάσεις της επιτροπής, κρίνουμε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα. Είμαι σίγουρος ότι εφόσον εφαρμοστούν, θα μπορέσουμε να πνίξουμε αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν σχετικά πιο κανονικό Δεκέμβριο».
Ποδήλατο
Η κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερη ανεκτικότητα στο θέμα της εξόδου από το σπίτι για άθληση. «Ο κόσμος πρέπει με κάποιον τρόπο να βγει, να μπορεί να αθληθεί, να τρέχει, να περπατάει, να κάνει ποδήλατο. Όσο τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες, η άθληση, μία βόλτα σε πάρκο, στο βουνό, είναι πράγματα που θα είμαστε πιο ανεκτικοί σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο» ξεκαθάρισε. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ότι δε θα ισχύουν περιορισμοί για να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
«Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που είναι υγειονομικές βόμβες. Δεν καταφέραμε να το μεταδώσουμε αυτό στους νέους μας. Θέλουμε να περιορίσουμε τη συνολική κινητικότητα» ανέφερε και προανήγγειλε γιορτές με αυξημένους περιορισμούς. «Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν οικονομικά αποθέματα για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Η χώρα έχει παραπάνω από 37 δισεκατομμύρια σε διαθέσιμα και γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα και πάλι να στηρίξουμε όλους τους συμπολίτες μας».
Όσον αφορά τα σχολεία ανέφερε: «Είχαμε πει ότι πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, όταν με το καλό περιορίσουμε αυτήν την πανδημία. Η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά». Για τα μέσα μεταφοράς, τόνισε: «Έχουμε κάνει το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε».
Πίεση στα νοσοκομεία
Νέο τριπλό αρνητικό ρεκόρ, για δεύτερη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, καθώς σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν 2.917 νέα κρούσματα, 187 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 29 συμπολίτες μας κατέληξαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας στους 702.
Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής. Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ένας απροσδιόριστος προς το παρόν αριθμός γιατρών και νοσηλευτών βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς ήρθε σε επαφή με ασθενή που αποδείχτηκε εκ των υστέρων πως ήταν θετικός στον ιό.
Όπως δήλωσε σε τοπικά μέσα ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Χαλκιαδάκης, θα γίνουν τεστ και στο υπόλοιπο προσωπικό ώστε να διαπιστωθεί η διασπορά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν οι γιατροί και οι νοσηλευτές που τέθηκαν σε καραντίνα συνδέονται με το κρούσμα που εντοπίστηκε την Τετάρτη σε σπουδάστρια τμήματος του παιδικού σταθμού του ΠΑΓΝΗ. Παράλληλα, στην Κρήτη ανέστειλε τη λειτουργία του ο τρίτος παιδικός σταθμός της Σούδας, καθώς βρέθηκε θετική στον ιό μία υπάλληλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, τόσο η συγκεκριμένη υπάλληλος όσο και το υπόλοιπο προσωπικό και τα παιδιά βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, ενώ σε όλους τους χώρους του παιδικού σταθμού θα πραγματοποιηθεί απολύμανση.
Αναστάτωση
Στα Τρίκαλα έχει προκληθεί αναστάτωση μετά τα οκτώ κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν σε κατάστημα σούπερ μάρκετ που λειτουργεί στην πόλη. Αν και το κατάστημα έχει κατεβάσει ρολά και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, η ανησυχία για τη διασπορά είναι μεγάλη, καθώς πολλοί πολίτες ψωνίζουν από αυτό. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε θετικός στον ιό ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο δήμαρχος δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου και παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών Αρχών.
Τέλος, 12 θετικά δείγματα εντόπισαν οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ που πραγματοποίησαν την Τετάρτη rapid tests σε πολίτες στην πλατεία Ποντίων στο Ελληνικό. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 676 έλεγχοι και τα θετικά δείγματα αφορούν έξι γυναίκες και έξι άνδρες, με μέση ηλικία τα 21 έτη, οι δέκα εκ των οποίων είναι Έλληνες.
Μακάβρια φράση του Τσιόδρα για ποιοτική μετάβαση των ασθενών στον θάνατο!
Με διάφορα επιχειρήματα και -κάποιες φορές- δικαιολογίες, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επιχείρησε να διευκολύνει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ρητορική τους προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη για το νέο lockdown.
Πολύ συζητήθηκε, πάντως, μια φράση του λοιμωξιολόγου, ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε να υπάρχει και μια ποιοτική μετάβαση προς τον θάνατο και όχι μια παράταση της ζωής που είναι βάρβαρη»!
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «ποτέ ξανά στη σύγχρονη Ιστορία δεν είχαμε τόσους ασθενείς από έναν ιό», ενώ εξέφρασε την έκπληξή του από την ταχύτητα μετάδοσής του, «που οδηγεί μαθηματικά στην πίεση του συστήματος υγείας». Απέδωσε δε το πρόβλημα και στη μετάλλαξη του ιού που δείχνουν κάποιες εργασίες από το εξωτερικό από τον Ιούνιο και μετά, εξηγώντας ότι «δεν το είδαμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί ο κόσμος ήταν έξω και υπήρχε και μια επίδραση από το κλίμα».
Τα fake news
Ο καθηγητής μίλησε μέχρι και για fake news, σημειώνοντας ότι «φοβόμαστε μήπως αυτά επηρεάσουν την αποδοχή του κόσμου απέναντι στα μέτρα και στο εμβόλιο του ιού».
Η διαπίστωση του κ. Τσιόδρα είναι ότι «από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», ενώ υποστήριξε ότι από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα «έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, με μέσο όρο πάνω από 19.000 μοριακά τεστ, ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα».
Αναφερόμενος στο γενικό lockdown, είπε πως «η πίεση στο σύστημα υγείας μας παρουσιάστηκε χθες» και πρόσθεσε: «Συστήσαμε ενίσχυση της επιτήρησης, ενίσχυση του συστήματος υγείας, συζητήσαμε την ενίσχυση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ενίσχυση της τηλεργασίας».
Όσο για την απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:
«Μετά από εκτενή συζήτηση είπαμε να μείνουν ανοιχτά, γιατί κρίθηκε ότι υπάρχει χαμηλή μεταδοτικότητα και τα σχολεία είναι τα πρώτα που θα επανέλθουν όταν τελειώσει αυτό».