Σάλος προκλήθηκε από τη φωτογραφία που δημοσίευσε το ΑΠΕ την πρώτη μέρα λειτουργίας της αγοράς μέσω click away και απεικονίζει μια γυναίκα που φέρεται ότι δοκιμάζει παπούτσια για να διαπιστώσει αν είναι αυτά που παρήγγειλε, παρά την αντίθετη γνώμη του καταστηματάρχη και τους κανόνες.
Όπως ήταν φυσικό, αμέσως η φωτογραφία έκανε τον γύρο των κοινωνικών δικτύων και έπεσε στην αντίληψη του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος σε ανάρτησή του αμφισβήτησε κατά πόσο είναι αληθινή, τόνισε όμως ότι απαγορεύεται η δοκιμή των προϊόντων που αγοράζουν με τη μέθοδο του click away οι καταναλωτές και προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη θα το λάβουν υπ’ όψιν. «Κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο αυτή η φωτό. Δεν γνωρίζω αν είναι αληθινή, αλλά, αν είναι, αυτό προφανώς και απαγορεύεται. Οι αυριανοί έλεγχοι θα το λάβουν υπ’ όψιν και θέλω για άλλη μία φορά να σας παρακαλέσω να μην παραβιάζετε τα μέτρα. Θα αναγκάσουμε να το σταματήσουμε. Κρίμα».
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως είπε, το σύστημα της «παράδοσης εκτός» πήγε αρκετά καλά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, παρά την εικόνα της… δοκιμής έξω από κατάστημα, και έγιναν χιλιάδες παραγγελίες με click away. Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι, όσον αφορά τις μεγάλες αλυσίδες, οι καταναλωτές θα παραλάβουν με click away περίπου το 40% των νέων παραγγελιών που θα παραδίδονταν με ταχυμεταφορά.
Άρα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο στόχος, που ήταν η αποφόρτιση των εταιριών ταχυμεταφοράς, φαίνεται πως επιτυγχάνεται. Απαντώντας στους αρκετούς προβληματισμούς που εκφράζουν οι άνθρωποι της αγοράς, ο υπουργός εξήγησε ότι το λιανεμπόριο δεν άνοιξε γιατί ο σχετικός αλγόριθμος έδειξε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε 1.000 νεκρούς την ημέρα, από τον Ιανουάριο και μετά. Είπε επίσης ότι, κατά τη συνομιλία του με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων, κανένας δεν είπε «εμένα δεν με νοιάζει, ας ανοίξουμε και ας έχουμε 1.000 νεκρούς την ημέρα».