Εγκατέλειψε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, γιατί άλλαξαν την πολιτική τους ταυτότητα. Μαζί τους έκλεισε οριστικά και το κεφάλαιο του άλλοτε «μέντορά του», Γιώργου Παπανδρέου. Ετσι αποφάσισε και έτσι έκανε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, που σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του στην «Espresso».
- Συνέντευξη στην Βίβιαν Μπενέκου
«Δεν άκουσα μία δημόσια “συγγνώμη” για το δημοψήφισμα και για τα Μνημόνια που έφερε» λέει για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο Κρίτων Αρσένης. Δικαιολογώντας, δε, την πολιτική προτίμηση να είναι πλάι στον Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζει:
«Είναι πολιτική αγυρτεία να παραμένεις σε ένα κόμμα όταν αυτό αλλάζει ριζικά πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό δεν έχει περιεχόμενο. Δυστυχώς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον». Ως αγωνιστής περιβαλλοντολόγος, επίκαιρος όσο ποτέ, αφού σήμερα η κλιματική κρίση είναι το νούμερο ένα θέμα συζήτησης, προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα δασοπυρόσβεσης για τις φωτιές, ενώ ρίχνει την ευθύνη των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών «στην ανικανότητα του αρχηγείου της Πυροσβεστικής».
Οταν πρότεινε να μπει «κόφτης πλούτου στα 100.000 ευρώ» για τους πολιτικούς, ο Κρίτωνας λοιδορήθηκε. Εκείνος όμως επιμένει στην πρότασή του, λέγοντας ότι «οι πολιτικοί έμαθαν να ζητάνε μόνο αυτά που δεν τους ενοχλούν προσωπικά».
Ο μακρυμάλλης βουλευτής, που αρνείται να αποχωριστεί το κοτσιδάκι του, είναι και αγρότης, και μάλιστα παράγει στην Κρήτη ένα πολυβραβευμένο λάδι. Ταυτοχρόνως, είναι μπαμπάς δύο μικρών παιδιών και τόσο «πράσινος» μέσα του, που ακόμη και το αγαπημένο του τραγούδι είναι το παραδοσιακό θρακιώτικο «Πρασινίσαν τα βουνά».
Η κλιματική κρίση γίνεται το πρώτο θέμα πλέον. Τι μπορεί τώρα να αλλάξει; Πώς να τα βάλεις με τη φύση;
Τα έχουμε βάλει με τη φύση, είμαστε σε πόλεμο μαζί της και κερδίζουμε. Για αυτό και η κλιματική κρίση, για αυτό και η οικολογική κατάρρευση. Ξεκινάμε, λοιπόν, σταματώντας να επιτιθέμεθα στη φύση εκεί όπου είναι τα προπύργιά της, στις προστατευόμενες περιοχές. Για αυτό και ζητώ να σταματήσουν να βάζουν ανεμογεννήτριες στη φύση, στις τελευταίες απάτητες βουνοκορφές, στα δάση, στους διαδρόμους μετανάστευσης πουλιών και, αντί για αυτό, να βάλουμε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των πολυκατοικιών μας. Θα ήθελα να δω τον τόπο μου, τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, εκεί όπου οι οικογένειες παλεύουν για τον βιοπορισμό, να συμπληρώνουν το εισόδημά τους παράγοντας ενέργεια στις ταράτσες των πολυκατοικιών. Αυτή είναι η πραγματική απάντηση στην κλιματική κατάρρευση.
Υπάρχει υπεύθυνος με ονοματεπώνυμο για την καταστροφή της Αττικής και της Εύβοιας από τις φωτιές;
Υπάρχει. Η ανικανότητα του αρχηγείου της Πυροσβεστικής, λόγω χρόνιων παθογενειών να προστατεύσει τα δάση μας από τις πυρκαγιές. Οι πολιτικές ευθύνες βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις, αφού το έγκλημα της μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης στην ακατάλληλη Πυροσβεστική των πόλεων έγινε επί Σημίτη, αλλά διαιωνίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Αν δεν προχωρήσουμε στη σύσταση ανεξάρτητου φορέα δασοπυρόσβεσης, τα δάση της χώρας μας θα χαθούν.
Πώς γνωριστήκατε με τον Γιάνη Βαρουφάκη; Γιατί επιλέξατε το ΜέΡΑ25 και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, που θα σας ταίριαζε πολιτικά επίσης;
Τον Γιάνη τον γνώρισα ως ευρωβουλευτής, όταν μαζί με τη Ska Keller των Πρασίνων και τον Rui Tavares, τότε ευρωβουλευτή της Αριστεράς, συνιδρύσαμε τη διακομματική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην πρώτη μας εκδήλωση καλέσαμε τον Γιάνη να μιλήσει για την αριστερή απάντηση στην κρίση χρέους στην Ελλάδα. Αγωνίστηκα να μπει τέλος στα Μνημόνια και ήμουν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014, λαμβάνοντας 113.000 σταυρούς προτίμησης. Δεν δέχτηκα όμως να είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2015. Ο λόγος ήταν ότι είχα δει τα σημάδια συμβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και γνώριζα ότι δεν θα υλοποιούσε όσα κήρυττε. Δεν μπορούσα να φανταστώ, όμως, αυτό που ακολούθησε… Στήριξα θερμά τη διαπραγμάτευση και το «Οχι» στο δημοψήφισμα, αλλά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ενταχθεί στο μνημονιακό τόξο, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποσύρθηκα από την πολιτική. Μέχρι που, λίγο μετά τη γέννα του δεύτερου παιδιού μου, ο Γιάνης με κάλεσε να μπω στο ΜέΡΑ25 και ξεκίνησε ξανά η μάχη για την ανατροπή των πολιτικών που συνεχίζουν να δένουν τη χώρα μας και το μέλλον των παιδιών μας πισθάγκωνα. Η μάχη αυτή είναι υπαρξιακή και ανένδοτη.
Πώς ζείτε ή ζήσατε την πανδημία; Εμβολιαστήκατε;
Θα ήθελα να ξεκινήσω με το γεγονός ότι, δουλεύοντας από το σπίτι εν μέσω πανδημίας, γνώρισα πραγματικά τον γιο μου. Ηταν ενός μηνός όταν ήμουν υποψήφιος για τις εκλογές και, μετά, οι ρυθμοί δουλειάς δεν μου επέτρεψαν να τον χαρώ. Τον ανελάμβανα τα χαράματα, που ξυπνούσε, έως τις 08.30, που έφευγα για Βουλή, και μετά ξανά την επόμενη ημέρα. Αυτό δεν αρκεί για ένα παιδί. Φοβήθηκα πολύ στην αρχή για τους δικούς μου ανθρώπους, που είναι πλέον σε μεγάλη ηλικία. Για εμένα, όχι ιδιαίτερα. Εκλεισα ραντεβού για εμβόλιο όταν άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τη δική μου ηλικιακή ομάδα. Πλέον, έχω κάνει και τις δύο δόσεις. Το εμβόλιο σώζει τη ζωή μας. Θεωρώ, όμως, ότι για την πανδημία και τις επιπτώσεις της θα έπρεπε να προχωράμε σε καθημερινά τεστ, ιδίως στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας. Η λογική της κυβέρνησης ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν είναι επικίνδυνη. Οι εμβολιασμένοι προστατεύουν τον εαυτό τους. Δεν προστατεύουν την κοινωνία από τη διάδοση. Ακούω διαρκώς, όμως, και ιστορίες για εμβολιασμένους που νοσούν ή και πεθαίνουν. Η κυβέρνηση αποτελεί τον ηθικό αυτουργό στις περιπτώσεις αυτές. Η κυβέρνηση τους ωθεί στην ψευδαίσθηση της ανοσίας, και το κάνει για πολιτικούς λόγους. Θέλει να καταφέρει πάση θυσία υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, προκειμένου να το «πουλήσει» κοινωνικά ως επιτυχία. Αυτή τη στιγμή από τις επικοινωνιακές επιλογές της κυβέρνησης θρηνούμε θύματα, ανθρώπινες ζωές.
Το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεστε, βρίσκεται σε μια δύσκολη απόφαση αλλαγής ηγεσίας για να συνεχίσει να υπάρχει. Τι φταίει και το ΠΑΣΟK πνέει τα λοίσθια;
Δεν προέρχομαι από το ΠΑΣΟΚ. Προέρχομαι από το περιβαλλοντικό κίνημα, όπου εντάχθηκα στα 14 χρόνια μου. Στο ΠΑΣΟΚ προσκλήθηκα από τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν οι φωτιές του 2007 έκαναν το περιβάλλον κεντρικό πολιτικό θέμα. Προσκλήθηκα να είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές τη στιγμή που μόλις είχα παραλάβει το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο για την περιβαλλοντική εκστρατεία που συντόνιζα. Εμπνεύστηκα τότε από το πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη και τη συμμετοχική δημοκρατία. Δυστυχώς, έμεινα μόνος να κρατάω τη σημαία, καθώς τα Μνημόνια άλλαξαν δραματικά τις πολιτικές προτεραιότητες. Δεν έχω αλλάξει πολιτικές θέσεις. Από το 2010 στήριζα τον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές και πάλευα ενάντια στο ΤΑΙΠΕΔ και στις ιδιωτικοποιήσεις. Θεωρώ όμως πολιτική αγυρτεία να παραμένεις για πάντα σε ένα κόμμα, όταν αυτό αλλάζει ριζικά πολιτική. Στην πολιτική δεν συντάσσεσαι με το όνομα του κόμματος, αλλά με το περιεχόμενο των πολιτικών του. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό δεν έχει περιεχόμενο. Δυστυχώς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον.
Ποια η σχέση σας σήμερα με τον Γιώργο Παπανδρέου;
Πιστεύω ότι είναι ένας τίμιος και καλοπροαίρετος πολιτικός. Θα ήθελα, όμως, να ακούσω κάποια στιγμή μία δημόσια «συγγνώμη» για το δημοψήφισμα για τα Μνημόνια που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε. Ανεξαρτήτως του ποιες ήταν οι προσωπικές του προθέσεις, εκ του αποτελέσματος ανέστρεψαν την προσπάθεια για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία, που ήταν θεμέλιοι λίθοι της σύστασης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, πολύ πριν από τη διαπλοκή της περιόδου Σημίτη.
Εχετε προτείνει να μπει «κόφτης» στον πλούτο και να απαγορεύεται κάποιος να αποκτήσει πάνω από, π.χ., 100.000 ευρώ. Τότε, κάποιοι είπαν ότι ο «κόφτης πλούτου» θα πρέπει να ξεκινήσει από τον Βαρουφάκη. Τι απαντάτε σε αυτό;
Οπως είναι ντροπή για μια κοινωνία να έχει φτωχούς, έτσι είναι ανυπέρβλητο πρόβλημα για μια κοινωνία να έχει πλουτοκράτες. Δεν υπάρχουν ισότητα και ισονομία, και άρα δεν λειτουργεί η δημοκρατία όταν κάποιοι βγάζουν εκατομμύρια τον χρόνο και κάποιοι δεν έχουν να θρέψουν τα παιδιά τους. Επιπλέον, όμως, αυτή η ανισότητα καταστρέφει ξεκάθαρα το περιβάλλον. Το να μπει όριο στο ετήσιο ατομικό εισόδημα που μπορεί να έχει ένας πολίτης είναι αυτονόητο αίτημα και έχει εφαρμοστεί ήδη στις ΗΠΑ επί Ρούζβελτ, στη Σουηδία για πολλές δεκαετίες, ενώ είναι πολιτικό αίτημα αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες. Τρομάζει τους πλουτοκράτες, και για αυτό η ανελέητη επίθεση εναντίον μου. Ξέρετε πόσοι βγάζουν στην Ελλάδα πάνω από 100.000 ευρώ τον χρόνο; Το 0,34% του πληθυσμού. Αν πάμε, δε, σε αυτούς που βγάζουν πάνω από 1.000.000, θα δούμε ότι είναι 400. Οι γνωστοί 400 για τους οποίους η κυβέρνηση διαλύει το Δημόσιο για να τους το δώσει λάφυρο. Με 32.000 οικογενειακό εισόδημα το 2019, ένα αμάξι του 2002 και ένα χωράφι 5 στρεμμάτων με ελιές, δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Ακόμη και να ανήκω αύριο, ζητάω κοινωνικά αυτό που είναι σωστό και όχι αυτό που είναι βολικό για εμένα. Το ίδιο ζητά και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα οι πολιτικοί έμαθαν να ζητάνε μόνο αυτό που δεν τους ενοχλεί προσωπικά. Ηρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτές τις νοοτροπίες.
Τι σας αρέσει και τι όχι στο Κοινοβούλιο; Πώς βλέπετε τους συναδέλφους σας από το βήμα της Βουλής;
Με ενοχλεί όταν βλέπω τον συμβιβασμό της ιδεολογίας για χάρη μιας θέσης.
Φύση και πολιτική πώς τις συνδυάζετε;
Στην πολιτική είμαι για να βοηθήσω να αποτραπεί η κλιματική και οικολογική κατάρρευση, που απειλεί άμεσα εμάς και τα παιδιά μας. Και για αυτό παλεύω για τη δυτική Αθήνα σαν να ήταν το τρίτο μου παιδί.
Η σύζυγος συμφωνεί με αυτή την επιλογή ζωής ή γκρινιάζει;
Η σύντροφός μου στηρίζει την επιλογή μου. Είμαστε τυχεροί να συμφωνούμε σε όλες τις βασικές επιλογές της ζωής.
Ποια τα «συν» και τα «πλην» της προσωπικότητάς σας;
Τα θετικά είναι ότι μπορώ να καταφέρω πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούν αδύνατα. Θα ήθελα να μάθω να δουλεύω ακόμη πιο ομαδικά.
Γιατί μακριά μαλλιά; Τι σηματοδοτούν για εσάς;
Δεν σηματοδοτούν κάτι. Ετσι ήμουν πριν μπω στην πολιτική το 2009, έτσι ήμουν όταν έφυγα το 2015, έτσι θα είμαι όταν φύγω από την πολιτική.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι και γιατί:
Το «Πρασίνισαν τα βουνά», ένα παραδοσιακό θρακιώτικο, που τραγουδώ στην κόρη μου από τότε που γεννήθηκε.