Στην αυριανή κάλπη ψηφίζει Γιώργο Παπανδρέου. Μάλιστα, για να υποστηρίξει τον μόνο «ορατό αρχηγό μέσα στη Βουλή», όπως χαρακτηρίζει η ίδια τον πρώην πρωθυπουργό, παραιτήθηκε από αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Η Ζέφη Δημαδάμα, πρώην εκπρόσωπος Τύπου, πανεπιστημιακός στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, και αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν μέχρι πρότινος η στενή συνεργάτιδα της Φώφης Γεννηματά. Επέλεξε, όμως, στις αυριανές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος να ταχθεί στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου γιατί, όπως λέει σήμερα στην Espresso, «αυτός είναι ο ηγέτης που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να γίνει το Κίνημα μαζικό ξανά».
Η ίδια ήταν και παραμένει ΠΑΣΟΚ, παρότι πιστεύει πως οι αποφάσεις για την επαναφορά ονομάτων και συμβόλων δεν παίρνονται εν μια νυκτί! Στα προσωπικά της, είναι επίμονη και μεθοδική αλλά και αφόρητα γκρινιάρα, όπως ευθαρσώς παραδέχεται. Λέει «ναι» στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ενώ παραδέχεται πως κι εκείνη έχει δεχτεί απαξίωση αλλά και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε παρενόχληση. Στα μελλοντικά της πολιτικά σχέδια περιλαμβάνονται και η Βουλή και η Ευρωβουλή.
Τι πιστεύετε ότι θα βγάλει η κάλπη αύριο;
Η κάλπη για την ανάδειξη του πρόεδρου στο Κίνημα Αλλαγής θα βγάλει «ενότητα» και «δυναμική προοπτική» με κεφαλαία γράμματα και έναν ισχυρό πρώην πρωθυπουργό, τον Γ. Παπανδρέου, νικητή. Εναν αρχηγό που έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, έναν πραγματικό μαχητή των συμφερόντων της χώρας, με πραγματικές σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Με αυτές τις αρχές και με τη μεγάλη στήριξη από τους προοδευτικούς πολίτες -και όχι από κομματικούς απεσταλμένους της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ- θα είναι ένας ορατός και όχι αόρατος αρχηγός στην ελληνική Βουλή και ένας ισχυρός διαπραγματευτής στην Ευρώπη και στους διεθνείς οργανισμούς.
Γιατί στηρίζετε τον Γιώργο Παπανδρέου; Δεν φοβάστε ότι η υποψηφιότητά του κουβαλάει και «αμαρτίες του παρελθόντος» που μπορεί να κοστίσουν;
Στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου για όλους τους παραπάνω λόγους και γιατί είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει και υπερασπίζεται τη δημοκρατία στην πράξη, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε τη χώρα μέσα σε κρίσιμα χρόνια, έχοντας απέναντί του συμφέροντα που πάλεψε και αντιμετώπισε γενναία. Αν εννοείτε «αμαρτίες του παρελθόντος» τη δύσκολη περίοδο που μας παρέδωσε χρεοκοπημένη τη χώρα η διακυβέρνηση της Ν.Δ. το 2009, θα θυμίσω ότι όλοι οι σημερινοί υποψήφιοι πρόεδροι ήταν και τότε συνοδοιπόροι. Αν εννοείτε «αμαρτίες του παρελθόντος» το πρόγραμμα «Διαύγεια», ώστε κάθε απόφαση οποιουδήποτε φορέα του Δημοσίου να αναρτάται στο διαδίκτυο, τη δημόσια διαβούλευση κάθε νομοσχεδίου, την ψήφιση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την καθιέρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που οδήγησε σε μείωση κατά 33% της φαρμακευτικής δαπάνης, τη θέσπιση του Κοινωνικού Οικιακού Ταμείου της ΔΕΗ, με το οποίο οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληρώνουν φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα, τον νόμο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αν είχε αξιοποιηθεί δεν θα είχαμε τη δραματική ενεργειακή κρίση και ακρίβεια σήμερα ή την καθιέρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όλους, τότε, ναι, στηρίζω τον Γ. Παπανδρέου.
Γιατί απέφυγε ο πρώην πρωθυπουργός το ντιμπέιτ; Είναι αυτό που λέγεται, ότι δεν είναι το δυνατό του σημείο;
Ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε τις διαδικασίες εκλογής στην κοινωνία και στους πολίτες και έδειξε τον δρόμο στα άλλα κόμματα, άρα μόνο φοβικός δεν είναι ο ίδιος. Ο,τι έκανε ο Γ. Παπανδρέου στο παρά πέντε το έκαναν οι άλλοι στο και τέταρτο… Και σε αυτήν την περίπτωση του τωρινού ντιμπέιτ κατέθεσε πρώτος συγκεκριμένο πλαίσιο ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, που θα δώσει τροφή για σκέψη και λύσεις στους πολίτες. Δεν συμφώνησε στη λογική ενός ντιμπέιτ αντιπαράθεσης, ούτε με έναν άχρωμο, άοσμο μονόλογο, εντελώς αδιάφορο για όλες και όλους. Και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό δικαιώθηκε.
Εάν υπάρξει δεύτερος γύρος, που μάλλον θα υπάρξει, και γίνει ντιμπέιτ, θα αλλάξει άποψη;
Θα τα δούμε όλα στην πορεία. Η θέση του Παπανδρέου για διάλογο σε βάθος με ουσιαστικές θέσεις δεν αλλάζει, παραμένει σταθερή, όταν ο διάλογος γίνεται με επιχειρήματα, αρχές, αξίες και με συγκεκριμένες προτάσεις για την παράταξη αλλά και τη χώρα.
Έχει μέλλον το Κίνημα Αλλαγής; Θα αναστηθεί;
Το Κίνημα Αλλαγής ήδη έχει δυναμώσει. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το παρέλαβε από περίπου 4% και υπό διάλυση, και το έφτασε στο 8% με επίπονη, συστηματική δουλειά και συναινέσεις που ως γυναίκα υιοθέτησε παραμερίζοντας εγωισμούς και μικροκομματικές τακτικές. Ο δρόμος είναι ανοικτός με ενότητα, για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστής. Ο Γ. Παπανδρέου, μόνο με τη συμμετοχή του στις εκλογές αυτές, δημιούργησε ένα μεγάλο ρεύμα και συγκέντρωσε τα «φώτα» στη διαδικασία εκλογών μας. Αυτός είναι και ο ηγέτης που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να γίνει το Κίνημά μας ένα μαζικό Κίνημα ξανά, με ανανέωση, με απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις της πράσινης ανάπτυξης, της κλιματικής προσαρμογής και της ψηφιακής μετάβασης, τις οποίες πρώτος εισήγαγε δέκα χρόνια πριν στη δημόσια συζήτηση. Αυτές είναι οι ειρηνικές ανατροπές που δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών, σε περίπτωση μη εκλογής του Γιώργου Παπανδρέου; Θα παραμείνει εκεί ο ίδιος ως ηττημένος ή θα φύγει; Το έχετε δει το σενάριο αυτό;
Θα μείνουμε όλοι και όλες μαζί, δεν περισσεύει κανείς, για να δυναμώσουμε την παράταξή μας. Άλλωστε, ο ίδιος ο Παπανδρέου σε συνεντεύξεις του επανειλημμένα έχει μιλήσει για τη στήριξη όποιου και αν επικρατήσει, με στόχο να ξαναγίνει η παράταξη μήτρα ενός επόμενου σοσιαλιστή πρωθυπουργού.
Το Κίνημα Αλλαγής, όπως το βλέπετε εσείς, με ποιον θα συνεργαζόταν ευκολότερα; Με ΣΥΡΙΖΑ ή Ν.Δ.;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει έναν και μόνο δρόμο, την αυτονομία του και την πορεία του προς τα εμπρός.
Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ (σύμβολα κ.λπ.) σάς ικανοποιεί;
Ολα αυτά είναι στην ψυχή μας. Ημουν και παραμένω ΠΑΣΟΚ, όπως και οι πολίτες που μας στηρίζουν, το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ, ούτε ο ήλιος ούτε τα σύμβολά μας. Με δημοκρατικές, ανοικτές διαδικασίες θα τεθούν στο συνέδριό μας τα ζητήματα αυτά και θα παρθούν οι αποφάσεις μας. Με αυτόν τον τρόπο, με δημοκρατικές διαδικασίες και όχι με τα «παχιά λόγια» και εν μια νυκτί, λαμβάνονται οι αποφάσεις για την επαναφορά ονομάτων και συμβόλων. Μόνο η δημοκρατία ατσαλώνει, μόνο η δημοκρατία δίνει λύσεις και απαντήσεις, και όχι οι λαϊκισμοί και οι κορόνες.
Εχετε αισθανθεί ποτέ άβολα, ως γυναίκα, από κάποιον άντρα; Πώς βλέπετε το κίνημα #ΜeΤoo;
Βεβαίως έχω αισθανθεί άβολα, αμήχανα και προσβεβλημένη, καθώς πολλές φορές μου έχει συμβεί να ακούσω ένα άκομψο μισογυνικό αστείο ή να βιώσω συμπεριφορές που παραπέμπουν σε παρενόχληση και απαξίωση. Αυτά όλα είναι βία. Και η βία δεν είναι μόνο η ορατή σωματική και σεξουαλική βία, αλλά και η λεκτική ή ψυχολογική που ασκείται και που έχει εξαιρετικά επιβαρυντικές επιπτώσεις σε κάθε γυναίκα. Το κίνημα #MeΤoo το στήριξα από την πρώτη στιγμή, για να ξεκινήσουν να ανοίγουν στόματα, για να σπάσει η σιωπή των θυμάτων και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες. Δεν μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο που, αντί να φοβάται και να ντρέπεται ο θύτης, να ντρέπεται και να φοβάται το θύμα.
Πρέπει η γυναικοκτονία να γίνει ξεχωριστό ποινικό αδίκημα;
Ξεκάθαρα ναι. Χρειαζόμαστε τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και μάλιστα ο Β. Πλιώτας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, χρησιμοποίησε σε εγκύκλιό του τον όρο γυναικοκτονία θέτοντάς το στη δημόσια συζήτηση. Ως αντιπρόεδρος Γυναικών του ΕΣΚ και αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ ήμουν σε στενή συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά, η οποία από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε τον όρο και πρωτοστάτησε για τη λήψη μέτρων για το φαινόμενο αυτό. Χρειαζόμαστε καθοριστικές αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μας, κοριτσιών και αγοριών, για τη διασφάλιση της ισότητας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών. Σε αυτήν τη γραμμή τάχθηκε απερίφραστα και ο Γ. Παπανδρέου, σε αντίθεση με τους περισσότερους υποψήφιους αρχηγούς στο Κίνημα Αλλαγής που «έχουν χάσει τη φωνή τους». Γιατί άραγε;
Σε ποια οικογένεια ζείτε;
Η οικογένειά μου είναι η αφετηρία μου και η πυξίδα μου. Η οικογένειά μου, ο σύζυγός μου αλλά και ο γιος μου αποτελούν μια βασική σταθερά, που κρατά τις ισορροπίες και αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο. Τολμώ να πω ότι ο πιο αυστηρός κριτής της πολιτικής πορείας μου είναι ο 17χρονος γιος μου Δημήτρης που, όπως όλοι οι νέοι και οι νέες, έχει άποψη και την υπερασπίζεται με επιχειρήματα αλλά και με πάθος.
Ποια τα συν και πλην του χαρακτήρα σας;
Αυτήν την ερώτηση θα ήθελα να την αποφύγω, αλλά ας είναι. Νομίζω στα θετικά μου είναι η επιμονή μου και η μεθοδικότητά μου για την επίτευξη ενός στόχου. Στα αρνητικά μου είναι η απαισιοδοξία μου, αρκετές φορές βλέπω το ποτήρι μισοάδειο, αλλά και το γεγονός ότι είμαι ίσως περισσότερο αυστηρή απ’ όσο χρειάζεται με τον εαυτό μου και με τους ανθρώπους γύρω μου. Τέλος, σίγουρα στα αρνητικά μου είναι και η γκρίνια μου, που κάποιες φορές είναι ανυπόφορη.
Τι όνειρα έχετε για την προσωπική και πολιτική σας πορεία; Η Βουλή είναι μέσα σε αυτά;
Θέλω να έχω την υγεία μου, αυτό είναι το πρώτο ζητούμενο για εμένα. Σίγουρα η δουλειά μου ως ακαδημαϊκός, διδάσκω στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είναι πολύτιμη προτεραιότητα. Η πολιτική, φυσικά, παραμένει στα σχέδιά μου γιατί μετουσιώνει το όραμά μου για έναν δίκαιο κόσμο και στην ελληνική Βουλή και στην Ευρωβουλή.